De haag vs. de boom; welke is beter voor biodiversiteit?

Informatieve tip

In een studie over biodiversiteit hebben onderzoekers van de universiteit van Reading vastgesteld dat heggen gunstiger zijn voor wilde dieren dan een bomenmassa. Dat komt omdat heggen voedsel, beschutting en nestplaatsen voor insecten en kleine zoogdieren combineren. Hierdoor zijn hagen aantrekkelijker voor wilde dieren dan bomenlanen, die alleen voedsel bieden.

Daarnaast ontdekten onderzoekers dat heggen een veel breder scala aan insectensoorten ondersteunen dan bomen. Ze ondersteunen bijna drie keer zoveel soorten per 2,5 meter. Hagen hebben ook bredere voordelen voor het milieu, zoals een habitat voor vogels en vleermuizen tijdens migratieperioden en buffers tegen wind. Maar hoe komt dat nou werkelijk? We zullen het je uitleggen in onderstaande tekst over de relatie tussen haagplanten en biodiversiteit.

Heg beter voor de biodiversiteit dan een volwassenere boom in de bomenlaan

De bescheiden heg is gunstiger voor de natuur dan een massa bomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Reading. Het is daarom geen geheim dat heggen een vitaal onderdeel zijn van het ecosysteem. De bescheiden struik staat al eeuwenlang centraal in de Europese cultuur en veel steden zijn er omheen gebouwd. Maar ondanks het belang voor onze nationale identiteit en ecologie weten we verrassend weinig over hoe heggen de natuur beïnvloeden.

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Reading blijkt echter dat heggen een betere thuisbasis vormen voor insecten en andere kleine beestjes dan massale bomen. Uit de resultaten blijkt dat soorten bijen en vlinders meer voedselbronnen hebben wanneer zij toegang hebben tot zowel stedelijke grond als een meer dorpse thuisbasis. Hierdoor kun je concluderen dat het planten van heggen in feite beter is voor de biodiversiteit dan het gebruik van hekken langs velden of bermen als afscheiding. Omdat hierdoor de verschillende natuurlijke gebieden met elkaar verbonden zijn door een natuurlijke afscheiding.

De haag is als een huis met keuken

Dat komt omdat heggen voedsel, beschutting en nestplaatsen voor insecten en kleine zoogdieren combineren, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor wilde dieren dan lanen met bomen, die alleen voedsel bieden.

Hagen vormen dus een waardevolle bron als woonplaats voor vogels, vleermuizen en vlinders. De bladeren en twijgen van heggen zijn een belangrijke bron van voedsel voor sommige soorten zoals nachtzwaluwen en vleermuizen, die deze verborgen hoekjes gebruiken om te rusten of te overwinteren.

3 keer zoveel soorten insecten

Onderzoekers ontdekten dat heggen een veel grotere verscheidenheid aan insectensoorten ondersteunen dan bomen. Het gaat om ongeveer 3x zoveel soorten dan een bomenlaan weet te bieden.

Een haag biedt ook voedsel voor insecten en vogels tijdens de wintermaanden, wanneer andere voedselbronnen schaars zijn. Ter vergelijking: bomen bieden in de herfst en winter minder blad en vruchten dan een haag, maar bieden in de zomermaanden geen beschutting tegen wind en zon.

Hagen hebben ook meerdere voordelen voor het milieu ten opzichte van bomen.

Hagen zijn beter bestand tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ze worden minder snel beschadigd door wind en regen. Deze weersomstandigheden kunnen er namelijk voor zorgen dat bomen omwaaien of beschadigen.

Ze zijn gemakkelijker te onderhouden dan bomen, die regelmatig moeten worden gesnoeid en soms moeten worden vervangen als ze ziek worden of uitsterven. Dit snoeien is lastig te doen en vaak moet een speciale bomenverzorger dit regelen. Hagen zijn daarentegen veel goedkoper en gemakkelijker te onderhouden dan bomen. Een keer per jaar snoeien moet vaak voldoende zijn om de haag in vorm te houden.

Ten slotte vormen heggen een betere habitat voor vogels en insecten dan bomen, omdat ze beschutting bieden tegen roofdieren zoals katten of grotere dieren die ze zouden willen opeten (zoals herten).

The winner is: de haagplant

Bedenk dan dat ze minder aantrekkelijk kunnen zijn voor wilde dieren dan een haag in de buurt. Maar ook bijvoorbeeld minder goed voor de biodiversiteit van insecten en andere kleine beestjes.

Daarnaast zijn hagen veel bestendiger tegen klimaatverandering en makkelijker te onderhouden dan bomen.

Dus de volgende keer dat u een rij bomen ziet en denkt "dat is zo mooi, maar wat heeft het voor nut voor de biodiversiteit?" Kies daarom liever voor een haag dan een lange laan met bomen.

Ik geef het alvast persoonlijk door aan de gemeente, dan kunnen ze volgende keer een haag planten.