De verkoelende werking van planten

Informatieve tip

Planten zou je kunnen zien als groene airconditioning units. Ze gebruiken fotosynthese om kooldioxide om te zetten in zuurstof en dat ademen we allemaal in. Daarnaast geven planten waterdamp af, waardoor de lucht afkoelt. Dus, door een tuin vol planten kun je helpen de temperatuur in jouw buurt te verlagen en tegelijkertijd de luchtvervuiling te verminderen!

Planten zijn goed voor verkoeling

Je hebt vast wel eens gehoord dat planten de lucht zuiveren en vervuiling helpen tegen te gaan. Maar wat je misschien niet weet is dat ze ook een verkoelend effect hebben op de omgeving. Planten absorberen ten eerste kooldioxide (CO2) en geven daarnaast zuurstof af aan de atmosfeer. Ook nemen planten water op uit de bodem en gebruiken dit om voedingstoffen uit te halen. Het overige vocht verdampt vervolgens, waardoor de lucht er omheen afkoelt.

Planten helpen ook op grotere schaal om de omgeving koeler te houden: door schaduw te creëren verlagen ze de oppervlaktetemperatuur van de grond eronder. Wanneer er weinig bewolking of wind is wat de warmte van het zonlicht zou kunnen tegenhouden. Op warme dagen helpt dit effect de omliggende gebieden relatief koel te houden.

Kunnen planten het klimaatprobleem verhelpen?

Sommige wetenschappers geloven zelfs dat bossen de opwarming van de aarde kunnen verminderen. Dit komt doordat de bossen zoveel zonnestraling absorberen zonder hiervoor veel warmte terug te geven aan de atmosfeer. De aarde blijft dan koeler dan normaal, omdat het oppervlak onder bomen nooit al te veel opwarmt.

Kortom, planten absorberen warmte van de zon, geven waterdamp af aan de lucht en zorgen voor schaduw op de grond. Al deze acties helpen onze planeet af te koelen, mooi toch?

Groen houd je uit de wind

Niet alleen kunnen planten zorgen voor afkoeling van de planeet, maar ook voor opwarming door vermindering van wind. In winderige gebieden kan groen de snelheid van de wind verminderen. Het breekt als het ware de luchtstroming. Hiermee kan een gebied of tuin in de warmer aanvoelen dankzij het breken van de wind.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanplant van planten de windsnelheid met 20% vermindert. Wanneer er meer vegetatie rond uw huis of kantoor is, helpt dat ook om het geluidsniveau te verminderen!

Een tuin kan de stad verkoelen

een facade aan een appartementencomplex met wat planten; een verkoelend effect in de stad

Een tuin kan een geweldige manier zijn om uw leefgebied te verkoelen. Het effect is het grootst in de zomer, wanneer onze planten groeien en de zonnestralen het best tegenhouden.

In feite helpen planten de omgeving koel te houden door warmte te absorberen uit de lucht om ons heen. Dus als u het de volgende keer op een zomerse dag warm en plakkerig hebt, denk er dan eens over na om wat haagplanten of struiken in uw achtertuin te planten!