Een beukenhaag snoeien doe je zo

Verzorging tip

Is jouw beukenhaag wel aan een snoeibeurt toe en ben je niet geboren met groene vingers? Dan is deze blog geschikt voor jou! Wij delen de belangrijkste tips omtrent een beukenhaag snoeien die je absoluut niet mag missen.

Is een beukenhaag snoeien lastig?

De beukenhaag is al jaren lang de meest verkochte groene schutting in Nederland, en dat vinden wij niet gek. De haagplant is groeit namelijk als kool en is erg makkelijk te onderhouden. Daarnaast is het in de winter blikdicht en kan de plant temperaturen tot wel -25 verdragen. Met deze plant heb je dus zeker geen extra gedoe. Maakt de gedachte van het snoeien van een beukenhaag je al moe? Maak je dan geen zorgen! Het snoeien van een beukenhaag is erg gemakkelijk en mocht je niet helemaal tevreden zijn, dan is de haag zo weer dichtgegroeid. 

Zo vaak snoei je een beukenhaag

Door de snelle groei van de beukenhaag is het een aanrader om na aanschaf de haag het twee keer per jaar te snoeien. Zo garandeer je een strakke haag, het gehele jaar door. Het is het beste om dit de eerste keer in mei of juni te doen. De reden hiervoor is dat 21 juni de langste dag in Nederland is, waarbij de beukenhaag nog een keer zal uitlopen. Doordat je voor deze datum de haag gesnoeid hebt, zal het snel weer blikdicht zijn.

De tweede snoei van het jaar is het beste om te doen in september. Doe dit lichtjes en absoluut niet wanneer de temperaturen onder 0 zakken. Zo blijft jouw beuk de gehele winter in een mooie vorm. Vaker dan twee keer per jaar snoeien mag altijd, dit zal jouw beukenhaag niet schaden.

Een extra groene vingers tip: Voeg één keer per jaar (na de 1e snoeibeurt) wat meststof (bijvoorbeeld hagenmest) toe, zo krijg je de beukenhaag sneller blikdicht!

Een vrouw is de groene beukenhaag (Fagus sylvatica) een het snoeien met de heggenschaar

De juiste weersomstandigheden voor het snoeien van een beukenhaag

Let ook zeker op de weersomstandigheden wanneer je van plan bent om jouw beukenhaag te snoeien. Snoei het liefst op een bewolkte dag, wanneer je snoeit als de zon fel op de haag staat kan dit er voor zorgen dat de binnenste bladeren verbranden. Dat wil je natuurlijk niet hebben! De standaard regel die je daarnaast moet aanhouden is dat de temperaturen niet boven de 25 graden zijn het het absoluut niet mag vriezen tijdens het snoeien.

Dan kan het snoeien beginnen!

Nog een tip van ons; investeer in een kwalitatief goede heggenschaar. Heb je een relatief kleine haag? Dan kun je er ook voor kiezen om met een snoeischaar te werken. Dit is wellicht meer werk, maar je hebt minder kans om het blad van de haag te beschadigen. Daarnaast is het ook verstandig om de bovenkant van de heg smaller te snoeien dan de onderkant, zo komt er overal genoeg zonlicht op en groeit jouw beukenhaag mooi evenredig.

Ben je van plan om een beukenhaag aan te schaffen of heb je nog tips over het snoeien van een beukenhaag nodig? Laat het ons dan vooral weten via info@qweeker.nl