Groene vingers in juli; wat te doen in je tuin

Verzorging tip

Juli, de maand van bloeiende kleuren en zwoele avonden, is de perfecte tijd om je haagplanten in de tuin te verzorgen. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, er zijn tal van leuke activiteiten om je haagplanten goed te laten gedijen.

Van verfrissend water geven tot voeden met meststoffen - je tuin staat klaar voor een groene transformatie. Ontdek wat je kun doen om erna met voldoening te kunnen genieten van een tuin vol pracht!

Onkruid verwijderen

Helaas kunnen ongewenste gasten, ook wel bekend als onkruid, de schoonheid van onze haagplanten verstoren. Onkruid zijn eigenlijk alle planten waarvan je niet wilt dat ze op een bepaalde plek groeien. Alles kan dus onkruid zijn, maar sommige mensen beweren ook dat onkruid niet bestaat.

Hoe verwijder je onkruid?

handschoen weidt een bos onkruid uit de tuin met wortel en al

Mocht je vinden dat onkruid bestaat: trek je tuinhandschoenen aan of pak een hark en ga op een jacht naar onkruid. Zorg er wel voor dat je het onkruid met wortel en al verwijderd, anders kan het snel terug groeien. Met elke wortel die je verwijdert, geef je je haagplanten meer ruimte om te stralen. Het is als het creëren van een perfect gemanicuurde tuin, waarin je haag de ster van de show is.

Haagplanten water geven

In juli kan de zomerhitte behoorlijk genadeloos zijn, onze haagplanten hebben dan dringend behoefte aan verfrissing. Bij warm weer kun je ze in de beginjaren het beste elke dag voorzien van wat water.

Hoe moet je haagplanten water geven?

witte gieter geeft een conifeer / thuja water met een gieter op een zonnige dag

Neem je gieter, tuinslang of sproeier en geef ze een goede dosis water. Zorg ervoor dat je de grond gelijkmatig vochtig houdt, zonder ze te verdrinken. Niets is beter dan een tuin die groen en gelukkig blijft, zelfs tijdens de zomerse hittegolven.

Haagplanten bemesten

Onze haagplanten kun je een extra boost geven door ze te bemesten. Het beste is om de planten te bemesten nadat ze gesnoeid zijn zodat ze weer een boost krijgen om te groeien.

Hoe bemest je haagplanten?

Kies een geschikte meststof (zoals Hagenmest) en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking. Ze zullen je bedanken met een prachtige groei en volle bladeren.

Mulch onder de haagplanten

Mulch kan een waardevol hulpmiddel zijn voor de haagplanten. Verspreid een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers, compost of bladeren rond de basis van je haagplanten. Het mulchmateriaal helpt de bodem vochtig te houden, onderdrukt onkruidgroei en verbetert de bodemkwaliteit.

De mulch is als een beschermlaag

laagje mulch van houtsnippers onder een doorn plant

Het is als het leggen van een beschermend dekentje voor je haag, waardoor ze comfortabel kunnen gedijen en groeien. Het is wel raadzaam om eerst onkruid te verwijderen en water te geven voordat je de mulch aanbrengt.

En nu de tuin in!

De haagplanten worden door onkruid te verwijderen, water te geven, te bemesten en te mulchen helemaal summer-ready gemaakt. Wel is het belangrijk om ook deze volgorde aan te houden als je de tuin ingaat, dat is het handigste in gebruik.

Zo, dat was het theoretisch gedeelte, nu die tuin in!