Groene vingers in oktober; wat te doen in je tuin

Informatieve tip

Bij het horen van de maand oktober gaat ons boomkwekershart sneller kloppen. De bladeren gaan kleuren, vallen van de bomen en de planten gaan in winterslaap. Dan is ons moment om te shinen; de planten uit volle grond kunnen gerooid gaan worden om naar jullie tuinen over te planten. Maar wat kun je nog meer doen in de maand oktober? Je leest het hieronder.

Snoeien in oktober

In oktober kun je doorgaan met snoeien, lichte snoei wel te verstaan. Probeer de plant niet meer te veel terug te snoeien; hij gaat namelijk binnenkort in de winterstand. Hierdoor redt een plant het niet als je hem te kort terugsnoeit. De maand oktober kun je eigenlijk alleen de toppen van de plant afsnoeien om de plant in de winter mooi in vorm te hebben staan.

Mulchen in oktober

Voeg een laag mulch toe rond de wortels van je haagplanten. Zo isoleer je de grond goed zodat de planten beter vast kunnen vasthouden, tegen de hitte. Daarnaast kan een plant hierdoor beter tegen vorst. Een ander voordeel van mulchen is dat er minder onkruid groeit onder de haagplanten; wie wilt dat nou niet?

Planten in oktober

De herfst is hét seizoen om nieuwe planten in de tuin te zetten. In de maanden oktober en november is het dan ook D-Day der aanplanters. Planten gaan namelijk in de maand oktober in winterslaap totdat ze in het voorjaar weer gaan bloeien. Hierdoor gaan de planten focussen op het maken van wortels i.p.v. bladeren.

Omdat de planten in rust gaan, komen ook de blote wortel planten weer in ons assortiment. Hierdoor kun je vanaf oktober genieten van de goedkoopste soort in planten. Plant dus je hele tuin vol in oktober om zo de rest van het jaar te kunnen genieten van je tuin.

Herfstblad opruimen in oktober

Het nadeel van de winterslaap van planten is dat er veel blad verloren gaat. Dit blad kan zorgen voor een rommelige tuin. Dus in oktober is het goed om af en toe wat blad te ruimen.