Kies ik voor haagplanten met blote wortels, in pot of met kluit?

Keuze tip

Haagplanten worden gekweekt in verschillende teeltsoorten. Zo kun je ze krijgen met blote wortels, in pot of met kluit. Maar wat is de beste optie voor jou? Het antwoord op deze vraag is gebaseerd op verschillende factoren. Hieronder gaan wij je vertellen wat de grootste voor- en nadelen zijn van elke teeltsoort. Zo word het voor jou gemakkelijker om te kiezen tussen planten in pot, met kluit of als wortelgoed.

Blote wortel, kluit of in pot?

 

Haagplanten met blote wortels

Een blote wortelplant wordt aangeplant.

Deze blote wortel planten worden ook wel planten uit volle grond of wortelgoed genoemd. Dit is de traditionele manier van planten uit de grond halen om ze te verplanten. Het rooien van deze planten kan alleen maar als de planten in winterrust zijn; van oktober tot en met maart. Het is bij deze planten raadzaam om de planten zo snel mogelijk te planten nadat de planten geleverd zijn. De planten met blote wortel hebben namelijk geen grond aan de wortel zitten. Dit maakt de planten wat kwetsbaarder dan planten in pot of planten met kluit. Zo is de kans dat de planten niet aanslaan ongeveer 10%. Echter, als je de planten goed volgens de instructies aanplant heb je goede kans dat ze allemaal aanslaan.

Doordat er geen grond aan de wortels zit is het wel een stuk gemakkelijker om de planten te vervoeren. De planten zijn namelijk een stuk compacter, waardoor ze minder ruimte innemen bij het vervoer. Naast de verzendkosten van de blote wortel is ook de prijs van de plant zelf heel aantrekkelijk.

Doordat de planten wat lichter zijn is het aanplanten hiervan gelukkig niet zo zwaar als dat voor andere soorten is. Ook zijn de planten nog niet zo massaal, waardoor het planten ervan redelijk gemakkelijk is.

Voor het gemak hebben we de voor- en nadelen hieronder nog kort op een rijtje gezet.

Voordelen haagplanten met blote wortel

 • Goedkoopste optie
 • Compact om te vervoeren; vaak lagere verzendkosten.
 • Gemakkelijk te planten.

Nadelen haagplanten met blote wortel

 • Levering enkel mogelijk van oktober tot en met maart.
 • Duurt +/- 2 jaar voordat de haag dichtgegroeid is.
 • Kans dat ze niet aanslaan is aanwezig
 • Moet zo snel mogelijk geplant worden

Haagplanten met kluit

Laurieren met kluit liggen in een rij in de tuin om tegen de schutting aangeplant te worden.

Deze kluitplanten worden met een stuk grond aan de wortel uit de grond geschept. Aan dit stuk van grond en wortel wordt een juten zak vastgebonden, waardoor de plant vervoerd kan worden. Door de combinatie van zand en wortels is de plant wel een stuk groter om te vervoeren. Hierdoor kunnen de verzendkosten vaak wat hoger uitvallen, omdat de planten meer volume met zich meebrengen. Hierdoor is de plant ook wat zwaarder dan andere planten om te rooien en te planten.

Doordat het zand aan de wortels vast zit is de plant wat beter beschermd dan de planten in blote wortel. Toch is een juten zak altijd nog een wat slechtere bescherming dan een pot. Hij zit qua kwetsbaarheid dus wat tussen beide teeltwijzen in. Dit geld ook qua kosten; de haagplanten met kluit zitten met de prijs tussen de blote wortel en planten in pot in.

Levering van de haagplanten met kluit kan helaas alleen van oktober tot en met maart. Ook is het raadzaam om de planten met kluit zo snel mogelijk na levering te planten.

Voor het gemak hebben we de voor- en nadelen hieronder nog kort op een rijtje gezet.

Voordelen haagplanten met kluit

 • Tussenoptie tussen blote wortel en pot geteeld qua geld.

Nadelen haagplanten met kluit

 • Groot om te vervoeren; vaak hogere verzendkosten.
 • Zwaar werk om de planten te rooien en te planten.
 • Kans dat ze niet aanslaan is ongeveer 5%.
 • Levering mogelijk van oktober – maart
 • Moet nagenoeg gelijk geplant worden

Haagplanten in pot

Een pot is van de laurier afgehaald waardoor je het wortelstelsel ziet op de voorgrond van een grasveld.

De haagplanten die in pot (ook wel container genoemd) gekweekt worden krijgen vanaf het moment dat ze opgepot worden al wat extra zorg op de kwekerij. Zo krijgen ze de beste potgrond, extra voeding en op tijd water als het nodig is. Zo zorgen wij op onze kwekerij voor de ideale omstandigheden om tot de best mogelijke kwaliteit planten te komen. Hierdoor valt de prijs wel wat duurder uit dan bij het wortelgoed. Dankzij deze behandeling is de kans van aanslaan van de pot geteelde planten in jullie tuinen nagenoeg 100%. Zeker als onze plant- en onderhoudsinstructies goed gebruikt worden.

Doordat de planten beschermd worden door het potje kan er een tijdje gewacht worden met aanplanten van de planten in pot. Ze staan namelijk ook zo op onze kwekerij. Vergeet ze dan niet af en toe water te geven. Bij vorst wil je sowieso even wachten met aanplanten. Als de grond niet bewerkbaar is tijdens de vorst dan kun je ze namelijk niet planten. De bescherming van de pot heeft heel veel voordelen, maar helaas wordt het volume van de planten hierdoor wat groter. Zo heeft het ook wat meer ruimte nodig om vervoerd te kunnen worden, wat kan leiden tot extra vervoerskosten. Toch willen we graag afsluiten met nog een voordeel van de planten in pot. Ze zijn enorm makkelijk aan te planten in de tuin door de wortels die ze in de pot al gemaakt hebben. Zo hebben ze al een heel netwerk aan wortels kunnen aanmaken in het afgelopen seizoen. Op deze manier kunnen ze snel dichtgroeien tot een volle heg.

Voordelen haagplanten in pot

 • Kans dat ze aanslaan is bijna 100%
 • Planten is het hele jaar door mogelijk (alleen niet tijdens vorst en extreme droogte)
 • Na aankoop kan een tijdje gewacht worden met aanplanten.
 • Best mogelijke kwaliteit.
 • Gemakkelijk te planten.
 • Groeit snel tot een dichte haag.

Nadelen haagplanten in pot

 • Minst goedkope optie
 • Groot om te vervoeren; vaak hogere verzendkosten.

 

 

Conclusie

Uit het voorgaande stuk blijkt dus dat de haagplanten met kluit een optie is die precies tussen haagplanten met blote wortels en haagplanten in pot ligt. Daarnaast brengt deze teeltwijze vooral heel veel nadelen mee en weinig voordelen. Vooral het extreem zware werk om de planten verzendklaar te maken en te planten heeft ons doen besluiten om geen planten met kluit te telen. Hierdoor komen wij uit op de 2 meest gebruiksvriendelijke teeltwijzen voor zowel jullie als voor ons: planten met blote wortel of planten in pot.

 

Goedkopere keuze: Haagplanten met blote wortel

De goedkopere keuze voor planten zijn de haagplanten met blote wortel. Deze planten zijn van prima kwaliteit, maar zijn door hun blote wortels soms wat kwetsbaarder. Daarentegen passen deze planten prima in elke tuin en met de juiste zorg groeien ook planten met blote wortel uit tot een mooie haag.

Bekijk voor de goedkoopste keuze dan ook ons volledige assortiment van haagplanten in blote wortel.

 

Kwalitatief betere keuze: Haagplanten in pot

De beste keuze qua kwaliteit zal je niet verrassen, maar dat is zijn de pot geteelde planten. Deze planten krijgen veel zorg op onze kwekerij en kunnen daarom een enorm wortelnetwerk in de pot aanmaken voordat ze worden uitgeleverd. Daarnaast zullen deze planten in pot snel zorgen voor een dichte haag.

Bekijk voor de kwalitatief beste keuze dan ook ons volledige assortiment van haagplanten in pot.

 

Heb je na het lezen van dit stuk nog vragen over het kiezen tussen blote wortel, kluit of pot? Neem dan vooral contact met ons op via info@qweeker.nl