Tips om een haag op de juiste manier water te geven

Verzorging tip

Planten zijn levende organismen en daarom is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zo hebben ze zonlicht, voeding en water nodig om te overleven. De zon is gratis, voeding halen ze uit de grond (of voegen we toe), maar water heeft veruit de meeste aandacht nodig. Zo is het aan te raden om in drogere periodes wat extra aandacht te besteden aan de bewatering van de planten. Maar hoe vaak? En hoe doe je dat?

Hoe geef je de haag water?

Er zijn verschillende manieren om de haag aan te wateren. Je kunt ervoor kiezen om de planten aan te wateren met een (hand)sproeier, druppelslang of met de gieter. Eigenlijk maakt het niet veel uit welke van deze manieren je kiest, als het maar gebeurt.

Wel is het belangrijk om alleen de wortels water te geven; deze nemen tenslotte het water op. Daarnaast is er kans op verbranding op momenten dat de zon hard schijnt en er druppels op het blad van de plant liggen (zoals op foto). De druppels zullen dan namelijk werken als een vergrootglas voor de zonnestralen, waardoor deze nog harder op de plant aankomen en het blad kan verbranden.

druppels water op het groene blad van een plant

Wanneer geef je de heg water?

Doordat de waterdruppels als vergrootglas kan gaan werken is het raadzaam om de planten niet op het heetst van de dag water te geven. Probeer dan ook in de ochtend of de avond de haag water te geven als de zon wat minder fel is. Zo voorkom je verbranding van de planten. Hiernaast nemen de planten het water in de ochtend en avond beter op, doordat er dan minder vocht zal verdampen

Hoe vaak heeft de haag water nodig?

In de herfst, winter en de lente doet moeder natuur (over het algemeen) zijn werk. Door de neerslag bevat de grond over het algemeen genoeg water voor de planten. In deze maanden hoef je dus over het algemeen geen extra water te geven aan de haag, tenzij het langere tijd droog is (langer dan een week geen langdurige neerslag). Wanneer heeft de haag dan nog meer extra water nodig?

Wanneer extra water geven?

In de drogere periodes van het jaar moet je de planten water geven. Denk dan aan temperaturen die boven 25 graden zijn of periodes van langer dan een week zonder voldoende neerslag. In deze zomertijden is het raadzaam om wat meer water te geven dan nodig, want je kun een haagplant in de zomer bijna niet tè veel water geven. Door voldoende water te geven voorkom je uitdroging van de plant

Planten water geven tijdens vakantie?

Vaak gaan mensen tijdens de vakantie laks om met de bewatering van de planten. Maar als de temperaturen door het extreme weer omhoogschieten en er valt geen neerslag, dan kan het zomaar gedaan zijn met je nieuwe haag. Eeuwig sonde.

Daarom is het verstandig om je neefje, nichtje, buurman of wie dan ook water te laten geven in droge tijden. Anders droogt je (nieuwe) haag snel uit en kan deze het loodje leggen.

Een kind geeft water aan de planten in de tuin

En onthoud: in de zomer liever te veel water dan te weinig. Je kan de plant in droge periodes bijna niet te veel water geven.