Bij Qweeker kun je zwarte appelbes (Aronia melanocarpa) kopen in verschillende lengtematen. Deze fruitboom geeft genoeg afwisseling in de tuin gedurende het seizoen. Zo bloeien er rond mei witte bloemen aan, welke later plaats maken voor zwarte besjes. De bessen zijn zeer geliefd onder de vogels, maar kunnen ook door mensen gegeten worden en verwerkt worden tot bijvoorbeeld jam. Wil je nog meer planten met eetbare bessen vergelijken? Kijk dan eens bij de gewone vlier of de lijsterbes.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Zwarte appelbes in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Zwarte appelbes met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De zwarte appelbes heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Zwarte besjes voor vogels en mensen
 • Witte bloemen rond mei
 • Weinig onderhoud nodig
 • Groeit niet geheel blikdicht

Eigenschappen Zwarte appelbes

De zwarte appelbes is een bessenplant die veel gebruikt wordt in (gemengde) vogelhagen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De zwarte appelbes heeft niet heel veel onderhoud nodig. Het is raadzaam om de plant rond mei 1x terug in vorm te snoeien, zodat de plant de rest van het jaar kan bloeien. Als je de plant wilt laten uitgroeien, dan hoef je de plant natuurlijk niet te snoeien.

Je kunt ervoor kiezen om de zwarte appelbes rond mei te bemesten met Hagenmest. Dan zal de plant een extra boost krijgen om wat beter en sneller te groeien. Dit is niet per se nodig, maar het kan wel.

De zwarte appelbes is tot -26 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant in principe geen vorstschade kan oplopen tot deze temperaturen. Hierdoor hoef je voor deze plant in een normale Nederlandse winter geen beschermingsmaatregelen te treffen.

Groeisnelheid

De zwarte appelbes groeit met 20 tot 40 centimeter per jaar. Raadzaam is het om de plant als haag ongeveer 1 meter hoog te laten worden. Als je hem als solitair of struik plant kan hij zelfs hoogtes tot 3 meter bereiken.

Planteigenschappen

De zwarte appelbes verliest zijn verkleurde bladeren in de herfst. Hierdoor krijg je een heerlijke herfstsfeer in de tuin.

Planteigenschappen

Na de bloei rond mei ga je zien waar de zwarte appelbes zijn naam aan te danken heeft. Er beginnen dan appelbesjes te groeien. De vogels zijn er gek op en zullen er snel mee aan de haal gaan. Maar ook mensen zijn dol op deze bes als ze verwerkt zijn in bijvoorbeeld jam.

Planteigenschappen

De zwarte appelbes gaat rond mei bloeien. Dan komen de witte bloemen tevoorschijn. De witte bloemen trekken op hun beurt verschillende soorten insecten aan. Hierdoor komt er zowel kleur als levendigheid de tuin in. Dankzij de zwarte appelbes.

Watervraag

Van nature houdt de zwarte appelbes van wat vochtigere gronden. Hierdoor is het raadzaam om de zwarte appelbes (zeker in droge periodes) extra te voorzien van water. Zo moet je sowieso in de eerste 2 jaar na aanplanten elke dag water geven in droge en warme periodes. Zo voorkom je uitdroging van de plant.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

Hij kan wel wat zonlicht gebruiken gedurende de dag. Probeer daarom de zwarte appelbes op een plaats te planten waar de zon op een dag komt. Hierdoor kan hij in optimale omstandigheden tot een volwassen plant.

De Aronia heeft wel wat water nodig gedurende de dag. Hierdoor kan hij niet op te droge grond aangeplant worden. Daarnaast kan hij ook niet heel goed tegen zware kleigrond. Probeer deze twee soorten grond dan ook te vermijden als je de zwarte appelbes wilt aanplanten.

Aronia melanocarpa

Zwarte appelbes

Niet op voorraad
 0,99