Bij Qweeker kun je levensboom Smaragd (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) kopen in verschillende lengtematen. Deze conifeer is een populaire haagsoort voor groenblijvende hagen. De levensboom is namelijk een plant die mooi in vorm te behouden is doordat hij makkelijk te snoeien is. Daarnaast is deze soort het gehele jaar groenblijvend en blikdicht, waardoor hij goed kan dienen als een groene afscheiding in de tuin. De levensboom Smaragd heeft ook nog een broertje die wat sneller groeit: de levensboom Brabant. Naast de groeisnelheid groeit de levensboom Smaragd ook wat smaller dan de breder uitlopende Brabant variant. Mocht je een wat kleinere conifeersoort in de tuin willen? Kijk dan eens naar de Taxus baccata.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag

Levensboom Smaragd in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Levensboom Smaragd met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De levensboom Smaragd heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Heel het jaar door (smaragd)groen
 • Makkelijk te onderhouden
 • Het hele jaar door blikdicht
 • Kan niet goed tegen langere droogte
 • Groeit niet heel snel

Eigenschappen Levensboom 'Smaragd'

De levensboom Smaragd is een veelgebruikte soort in hoge, groenblijvende hagen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De levensboom Smaragd is over het algemeen een soort die redelijk traag (dicht)groeit. De plant groeit ongeveer tot 20 centimeter per jaar, waardoor deze niet al te veel onderhoud nodig heeft.

De Thuja is over het algemeen een plant die zeer geschikt is voor hagen tot wel 5 meter hoogte. Dan heb je alleen wel wat geduld nodig. Zou je de plant uit laten groeien als solitair, dan kan hij wel tussen de 10 en 15 meter hoog worden.

Onderhoud

Een groot voordeel van de Thuja occ. ‘Smaragd’ is dat deze heel gemakkelijk te onderhouden is. Snoei de plant 1x per jaar, rond mei, in vorm en laat hem de rest van het jaar uitgroeien. Mocht je willen dat de haag wat sneller dichtgroeit? Snoei hem dan 2x per jaar: rond mei en rond augustus. Let op: snoei de plant nooit helemaal terug op het hout, want dan zullen er kale plekken in de haag komen. Probeer alleen de groene toppen terug te knippen. Wordt de levensboom Smaragd te kort terug geknipt, dan bestaat de kans dat deze niet meer uitloopt.

In de eerste jaren kun je ervoor kiezen om de haag wat extra te bemesten, maar dit is geen noodzaak. De plant zal dan wat sneller (dicht)groeien door de extra voeding die hij krijgt. Probeer te bemesten na de eerste snoeibeurt van het jaar. Zo krijgt de haag een extra boost om de hele zomer te gaan groeien.

De levensboom Smaragd is winterhard tot wel -35 graden Celsius. Hierdoor kan de plant tot wel -35 vorst verdragen. Je hoeft de levensboom daardoor niet extra te beschermen als de temperatuur hier niet onder gaat.

Standplaats

De levensboom Smaragd heeft wat eisen als het gaat om de standplaats. Zo heeft de plant wat zonlicht nodig om te kunnen overleven. Plant de levensboom Smaragd daarom het liefst in halfschaduw of zon.

Wél kan de levensboom Smaragd wat moeite ondervinden met bepaalde grondtypen. Zo houdt deze plant niet echt van te vochtige grond. Als de grond niet voldoende afwatert kan dit namelijk tot rottende wortels leiden.

Planteigenschappen

Het grote voordeel van de levensboom Smaragd is dat de haag (zodra deze dichtgegroeid is) het hele jaar door blikdicht blijft. Dit komt dan ook doordat hij zijn naalden het hele jaar door vasthoudt. Op die manier houd je het gehele jaar door privacy door een haag van Thuja occ. ‘Smaragd’.

Planteigenschappen

De plant heeft zijn naam te danken aan zijn (smaragd)groene kleur. Het gehele jaar door kun je genieten van het groen wat deze plant met zich meebrengt. Als je het ons vraagt veel mooier dan een schutting of betonnen muur.

Watervraag

De levensboom Smaragd houdt niet van te vochtige gronden, maar net als elke plant heeft hij wel water nodig. Zo hebben planten over het algemeen 2 jaar nodig om te aarden aan de grond waarin ze geplant worden. In deze eerste 2 jaar na planten is het raadzaam om in drogere periodes (>25 graden) elke dag water te geven.

Let op: geef alleen de wortels water, deze nemen tenslotte het water op.

Thuja occ. 'Smaragd'

Levensboom 'Smaragd'

Weinig voorraad
 13,99