Bij Qweeker kun je tamme kastanje (Castanea sativa) kopen in verschillende lengtematen. Deze inheemse soort is veel te zien in het landschap als boom. Maar de tamme kastanje kan ook in een (gemengde) haag of solitair gebruikt worden.

De tamme kastanje staat bekend om zijn vrucht; de kastanje. Deze kastanjes komen helaas wel pas aan de boom als deze een jaar of 15 is. Wil je sneller vruchten aan je planten hebben? Kijk dan eens bij de bessensoorten.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Tamme kastanje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Tamme kastanje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De tamme kastanje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Groeit kastanjes als vrucht
 • Weinig onderhoud
 • Blad zorgt voor een heerlijk 
 • Groeit nooit geheel blikdicht
 • Bladruimen in de herfst..

Eigenschappen Tamme kastanje

De tamme kastanje is een soort die in veel toepassingen in de tuin gebruikt kan worden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Voor de luiaards onder ons is het een ideale plant. De tamme kastanje hoeft namelijk niet gesnoeid te worden. Dit komt voornamelijk omdat de tamme kastanje kan afsterven als deze te kort wordt gesnoeid. Hierdoor is het een ideale plant voor de mensen die hun vingers liever niet vies zien worden.

Je kunt de tamme kastanje in het voorjaar bemesten, maar dat heeft hij zeker niet nodig. De plant zal dan wat sneller en makkelijker gaan groeien, maar deze soort heeft al genoeg power van zichzelf.

De tamme kastanje is tot wel -20 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant temperaturen tot -20 goed verdragen. Zo hoef je de plant niet onder te beschermen in een gemiddelde winter.

Watervraag

De kastanje kan wel even zonder water. Toch zijn er een aantal momenten waarbij het wel belangrijk is om deze plant water te geven. Zo zal je in de eerste weken na het aanplanten wat extra water moeten geven om de plant makkelijker te laten wennen aan zijn nieuwe leefomgeving.

Ook is het belangrijk om de plant elke dag water te geven in droge en warmere periodes boven de 25 graden. Anders is er een kans dat de plant uitdroogt.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Groeisnelheid

De tamme kastanje is vooral bekend als boom in het Nederlandse landschap. Hij groeit redelijk snel met 20 tot 40 centimeter per jaar. Hij kan als (gemengde) haag gebruikt worden, maar ook als solitair of boom. Als boom kan hij tot wel 20 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

Dit heeft zowel een voor- als nadeel. Zo geeft het een heerlijke herfstsfeer in de tuin. Dit blad kun je gewoon laten liggen. Toch kunnen we begrijpen dat je het soms irritant vindt dat al dat blad in de tuin ligt. Dan volgt vanzelfsprekend wel het nadeel van een bladverliezende plant: bladruimen.

Standplaats

De tamme kastanje houdt wel van wat zon. Hierdoor heeft de plant het liefste een standplaats in de zon of halfschaduw. Zo krijgt hij alle zonnestraaltjes mee die hij nodig heeft.

Qua grond heeft de Castanea sativa niet veel eisen. Al zal hij in een vruchtbare grond altijd sneller en beter groeien dan op schrale grond.

Castanea sativa

Tamme kastanje

Weinig voorraad
 9,69