Bij Qweeker kun je rode kornoelje (Cornus sanguinea) kopen in verschillende lengtematen. Deze Cornus sanguinea (of sanguineum) wordt veelal gebruikt in struiken en als solitair, maar kan ook als haag aangeplant worden. De rode kornoelje heeft zijn naam te danken aan de herkenbare rode stengels van de plant.

Door het verlies van het groene blad in de winter krijg je een heel fraai zich van rode stengels in de tuin. Hiernaast groeit de rode kornoelje zwarte besjes voor de vogels; voor mensen is het niet aangeraden deze te eten. Is rood niet helemaal jouw kleur? Kies dan voor een van de andere kornoeljes. Zo kweken wij ook gele kornoelje, witte kornoelje en bonte kornoelje voor allerlei kleuren in de tuin.

Tip: combineer eens verschillende soorten kornoelje voor een fraai zicht in de tuin.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Rode kornoelje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Rode kornoelje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De rode kornoelje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Rode stengels voor een heerlijk herfstbeeld
 • Zwarte bessen voor de vogels
 • Groeit nagenoeg overal
 • Witte bloemen in de lente
 • Oneetbare bessen voor de mens

Eigenschappen Rode kornoelje

De rode kornoelje is een soort die vooral in de tuin geplant wordt vanwege zijn prachtige rode stengel. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Het is raadzaam om de plant elk jaar rond maart flink terug te knippen tot de gewenste vorm. Hiermee voorkom je dat de plant gaat bloeien. De plant bloeit namelijk op eenjarig hout. Wil je wel dat de plant bessen gaat bloeien; laat dan de eenjarige scheuten staan en ze zullen automatisch groeien.

Het is niet per se nodig om de rode kornoelje extra voeding te geven. Hij groeit van zichzelf goed en gemakkelijk genoeg omdat het een sterke plant is. Je kun er wel voor kiezen om te bemesten als je wilt dat de plant nog sneller (dicht)groeit, maar dit is zeker niet nodig.

De Cornus sanguinea is tot wel -26 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij vorst verdragen tot deze temperatuur zonder dat er schade optreedt. Je hoeft de plant dus niet speciaal onder te stoppen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Watervraag

Omdat de rode kornoelje zo sterk van zichzelf is, heeft het ook niet al te veel extra water nodig. Grofweg heeft de rode kornoelje op 2 momenten extra water nodig; de eerste 2 jaar na aanplanten of in drogere periodes.

De plant moet de eerste jaren een beetje wennen aan de nieuwe grond waar hij in is aangeplant voor. Hierdoor is het handig om de eerste 2 jaar wat extra water te geven. Vooral in alle drogere periodes in het jaar is het belangrijk om de rode kornoelje elke dag water te geven.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

Als het gaat om standplaats is de rode kornoelje de moeilijkste niet. Je kan hem zowel in de schaduw, halfschaduw als de volle zon aanplanten.

De plant is ook in allerlei soorten grond prima aan te planten. Elke grondsoort in Nederland is geschikt om de Cornus sanguinea in aan te planten.

Groeisnelheid

De rode kornoelje groeit ongeveer 20-40 centimeter per jaar. Hierdoor groeit de Cornus sanguinea niet per se heel hard, maar als je hem niet bijhoudt kan hij tot ongeveer 4 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

De rode kornoelje is zo herkenbaar door zijn rode stengels die in de winter zichtbaar worden. Dit komt natuurlijk omdat de plant zijn eivormige bladeren kwijtraakt in de winter. Hierdoor lijkt het alsof de plant veranderd van plant naar ‘stengel’, maar dit is weldegelijk de bedoeling. En als je het mij vraagt brengt het een heerlijke herfstzicht in de tuin.

Planteigenschappen

De rode kornoelje groeit rond augustus zwarte besjes die geliefd zijn onder vogels. De bessen zijn steenvruchten die niet eetbaar zijn voor mensen. De bessen hebben namelijk een heel erg bittere smaak door de hoeveelheid tannine dat ze bevatten.

 

Cornus sanguinea

Rode kornoelje

Niet op voorraad
 1,39  11,10