Bij Qweeker kun je haagliguster (Ligustrum ovalifolium) kopen in verschillende lengtematen. Wij kweken de Ligustrum ovalifolium zowel als wortelgoed als in pot. De haagliguster is een soort liguster die vaak in hagen verwerkt wordt. Dit komt onder andere doordat deze liguster bladhoudend en groenblijvend is. Hierdoor blijft de haag het gehele jaar redelijk blikdicht. Daarnaast is de haagliguster redelijk makkelijk te snoeien door zijn starre, dunne takken.

De haagliguster is een van de meest gangbare ligusters in ons assortiment. Wil je een bonter en geler kleurtje op het blad, kies dan voor het blonde broertje van de haagliguster: de bonte haagliguster. Mocht je toch de voorkeur hebben voor een bladverliezende ligustersoort, kies dan voor de wintergroene liguster.

 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Haagliguster in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Haagliguster met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bin droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De haagliguster heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Makkelijk te snoeien
 • Perfect voor hagen in verschillende hoogtes
 • Heel het jaar blikdicht
 • Witte bloemen in de zomer
 • 2x per jaar snoeien voor het mooiste resultaat

Eigenschappen Haagliguster

De haagliguster is een veel gebruikte haagplant voor lagere hagen tot ongeveer 1 meter hoog, maar kan zeker ook groter worden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De haagliguster is een plant die een gemiddelde groeisnelheid heeft van 20 tot 40 centimeter per jaar. De plant wordt voornamelijk als haag gebruikt en kan in een haag tot wel 2.5 meter hoogte groeien. Mocht de ligusterhaag hoger gaan groeien dan 2.5 meter, dan wordt het lastig om de haag in een mooie, strakke vorm te behouden. De plant kan natuurlijk ook klein worden gehouden om een haag te vormen van bijvoorbeeld een meter. Snoei de plant dan 2x per jaar terug naar de gewenste hoogte en breedte.

Planteigenschappen

De haagliguster houdt zijn blad in principe het hele jaar vast. Het kan bij hevige vorst wel eens voorkomen dat de bladeren loslaten, maar dit gebeurt in Nederland niet zo vaak. Hierdoor is de Ligustrum ovalifolium het hele jaar door blikdicht, zodat je met een gerust hart kan genieten in de tuin zonder al te veel pottenkijkers. Heerlijk voor de privacy!

Planteigenschappen

De Ligustrum ovalifolium is de enige liguster die het hele jaar echt groen blijft. Er zijn wel variaties zoals de bonte haagliguster die ook groen blijft, maar deze heeft daarnaast ook een goudgeel randje.

Planteigenschappen

Wanneer de haagliguster niet gesnoeid wordt ontstaan er in juni en juli witte bloemen op de plant. Mocht er wel gesnoeid worden, dan raken we de bloemen vaak tijdens het snoeien kwijt. Dit komt doordat de bloemen op de meest verse schotten zitten en daar ten prooi vallen aan de snoeischaar.

Watervraag

Over het algemeen zal de haagliguster niet heel snel extra water nodig hebben dan de wolken al aanbieden. Toch heeft deze plant heeft ook weleens dorst, vooral in de periode na het planten en in de zomer. Probeer de Ligustrum ovalifolium daarom wat extra water te geven na het aanplanten (niet in tijden van vorst). Daarnaast is het raadzaam om de plant elke dag water te geven wanneer het een periode warm en droog weer is.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Onderhoud

Het tweemaal per jaar snoeien van de Ligustrum ovalifolium is het enige ‘minpunt’ in onze lijst van voor- en nadelen, al ervaren sommigen een snoeiklus als prettige vrijetijdsbesteding. Voor het mooiste resultaat vergt de haagliguster in ieder geval wat onderhoud. Wij adviseren om de Ligustrum ovalifolium 2x per jaar te snoeien. Een keer in de lente, voor de bloeiperiode, en een keer aan het eind van de zomer, om de haag in de gewenste vorm de herfst in te kunnen laten gaan.

Je kan altijd wat meststoffen bij de plant strooien om het groeien te bevorderen. Probeer in dit geval bijvoorbeeld onze hagenmest. Strooi de hagenmest na het snoeien in het voorjaar bij de Ligustrum ovalifolium. Zo krijgt de plant een extra boost om dichter en sneller te groeien.

De haagliguster is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Dat betekent dat de plant tot 25 graden vorst kan overleven, zonder dat er extra maatregelen voor getroffen hoeven te worden. Dergelijke temperaturen komen tijdens een Nederlandse winter doorgaans niet voor, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de Ligustrum ovalifolium doodvriest. Wel kan de haagliguster met koudere temperaturen wat blad verliezen. Maar, niet getreurd, bladeren lopen weer opnieuw uit in de lente.

Standplaats

Geef maar eens eerlijk toe: iedereen houdt meer van zonlicht dan van schaduw. Het geeft je energie en je krijgt er mooi kleurtje van. Dit geldt ook voor de haagliguster. Deze plant kan zowel in de halfschaduw als in de zon geplant worden, maar hij heeft wat zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast komt zijn groene kleur er veel mooier uit in de zon dan in de schaduw!

Qua grondsoort maakt het de Ligustrum ovalifolium niet veel uit waarin hij geplant wordt. Hij groeit op vrijwel alle grondsoorten. Een ware krachtpatser onder de planten!

Ligustrum ovalifolium

Haagliguster

 2,49