Bij Qweeker kun je Ligustum vulgare kopen in verschillende lengtematen. De Ligustrum vulgare wordt ook wilde of gewone liguster genoemd. Wij kweken de Ligustrum vulgare zelf als wortelgoed op, vanaf een stekje tot een volwaardige plant. Zo kunnen wij de kwaliteit die wij aan tuiniers willen leveren altijd in de gaten houden. De wilde liguster komt van origine in Nederland voor en past daarom perfect in het beeld van de Hollandse tuinen. De Ligustrum vulgare schikt zich heel goed als haagplant voor een haag van verschillende afmetingen.

De haag kan in alle hoogtes en breedtes worden gesnoeid, tot ongeveer 2.5 meter. De Ligustrum vulgare is een bladverliezende plant. Wil je toch een bladhoudende plant? Kijk dan eens bij de haagliguster of de bonte haagliguster. Wil je de liguster variant dat wat minder blad verliest? Kies dan voor de liguster Atrovirens. De Ligustrum vulgare draagt kleine besjes, waarmee verschillende vogeltjes naar de tuin worden gelokt en er een levendige sfeer ontstaat.

  • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
  • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
  • Planteigenschappen -  Plant met bessen
  • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
  • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud
  • Standplaats -  Halfschaduw of zon

De gewone liguster heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

  • Gemakkelijk te snoeien
  • Besjes trekken vogels aan
  • Perfect voor allerlei soorten haagjes
  • 2x per jaar snoeien
  • Niet blikdicht door balverlies

Eigenschappen Wilde liguster / Gewone liguster

De gewone liguster is een populaire haagplant die van nature voorkomt in de Benelux. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De plant groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor is het een plant die redelijk snel tot de gewenste hoogte kan groeien. Wel wordt uiterste hoogte van de liguster vaak beperkt tot een hoogte van ongeveer 2,5 meter. Wanneer de haag groter wordt dan 2,5 meter is de vorm van de haag niet meer goed in toom te houden.

Planteigenschappen

De Ligustrum vulgare laat zijn bladeren los in de winter. Dat vereist wat bladruimen, maar levert een prachtige herfstsfeer op.

Planteigenschappen

De gewone liguster groeit zwarte besjes die zeer geliefd zijn onder de vogeltjes. Helaas zijn deze bessen wel licht giftig voor de mens. Deze zwarte, glimmende besjes geven een mooi zicht en komen tevoorschijn in de bloeiperiode. Deze besjes zijn rijp in de periode rond augustus en september.

Watervraag

De liguster is een redelijk sterke plantsoort, maar met het drogere weer kan hij wel wat extra vocht gebruiken. Zo kan hij in droge en warme perioden het beste elke dag bewaterd worden. Daarnaast is het wenselijk om de eerste 2 jaar na planten rond de zomer sowieso wat extra water te geven. Zo kan de Liguster wat sterker worden en opgroeien tot een volwassen plant.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Onderhoud

De ligusterhaag van Ligustrum vulgare moet voor het verkrijgen van de strakste vorm wel 2x per jaar gesnoeid worden. De haag is wel redelijk eenvoudig te snoeien, doordat hij redelijk dunne takken heeft. Het beste is om de Liguster in de lente en aan het eind van de zomer te snoeien. Snoei de haag terug naar de gewenste vorm en de haag zal in de zomer vanzelf weer uitschieten. In het begin van de zomer snoei je de ligusterhaag dan terug naar de gewenste vorm. Gedurende de zomer groeit de Ligustrum vulgare  vervolgens weer uit, waarna je hem voor de tweede keer kunt snoeien. Zo heb je het hele jaar door een goedgevormde haag.

Je kan altijd wat meststoffen bij de plant gooien om het groeien te bevorderen. Zo kun je ook bij de liguster Atrovirens wat meststoffen toevoegen in de eerste jaren om de haag sneller (blikdicht) te laten groeien. Zo kun je na een snoeibeurt in de lente hagenmest toe voegen, zo zal de plant tijdens de bloeiperiode wat sneller dicht groeien.

De gewone liguster is zeer winterhard tot wel temperaturen van -28 graden Celsius. Dat betekent dat de plant goed kan overleven zolang de temperaturen niet onder de -28 graden Celsius schieten. Sinds het begin van de metingen is het in Nederland echter nog nooit zo koud geweest. Dus in principe hoef je geen extra maatregelen te nemen voor de gewone liguster in tijden van vorst.

Standplaats

De wilde liguster houdt wel van wat vitamine D op zijn bladeren. Zonder alle gekheid: hij heeft wat zonlicht nodig om te kunnen groeien. Plant deze gewone liguster dan ook niet op een plaats die de in de schaduw is.

De wilde liguster kan in alle grondsoorten geplant worden. Hij groeit in Nederland in het wild langs allerlei rivieren, in duingronden en zelfs in kalkgronden. Hierdoor kan de plant eigenlijk in alle Nederlandse grondsoorten in Nederland groeien.

Ligustrum vulgare

Wilde liguster / Gewone liguster

Niet op voorraad
 29,90