Bij Qweeker kun je de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) kopen in verschillende lengtematen. De meidoorn is vooral te herkennen aan zijn doorns. Deze kunnen dan ook goed dienen om een afscheiding te maken waar mensen en dieren niet graag doorheen willen. Ook heeft de meidoorn zowel bloemen als bessen, waardoor het veel verschillende vogels en insecten aantrekt.

Het broertje van de eenstijlige meidoorn is de tweestijlige meidoorn, welke te onderscheiden is doordat deze wat minder doorns heeft. Je kan de meidoorn ook in een gemengde haag plaatsen met andere bessenplanten zoals de lijsterbes en de sleedoorn.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns

Meidoorn in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Meidoorn met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De eenstijlige meidoorn heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Houdt ongewenste indringers buiten de tuin
 • Witte bloemen voor verschillende insecten
 • Rode bessen voor de vogels
 • Kan zich in allerlei omstandigheden prima aarden
 • Niet geheel blikdicht in de winter
 • De doorns kunnen enorm pijn doen

Eigenschappen Meidoorn

De meidoorn is een (haag)plant die in vele tuinen gebruikt wordt vanwege de doorns om ongewenste indringers buiten de tuin te houden. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De meidoorn hoeft niet per se elk jaar gesnoeid te worden, maar ons advies is om dit elk jaar 1x te doen. Knip de meidoorn dan rond juni terug in de gewenste vorm. Je kan er ook voor kiezen om het minder vaak te snoeien, maar dan zal de vorm van de plant een eigen leven gaan leiden. Kijk goed uit met het snoeien van de meidoorn, want de doorns prikken nogal hard (ik spreek uit eigen ervaring). Probeer de plant dus altijd met handschoenen en het liefst met lange mouwen te snoeien om krassen en wondjes te voorkomen.

Als je de plant wat extra aandacht wilt geven, dan kun je er voor kiezen om de meidoorn wat extra te voeden. In principe heeft hij dit niet nodig, maar het kan nooit kwaad. Geef de Crataegus monogyna na de snoeibeurt rond juni bijvoorbeeld wat hagenmest en de plant zal wat sneller gaan (dicht)groeien.

De meidoorn is winterhard tot -22 graden Celsius. Hierdoor kan de meidoorn geen vorstschade krijgen tot deze temperaturen. Dit maakt de plant capabel te overleven in een gemiddelde winter in Nederland.

Watervraag

Geef de meidoorn (net als alle planten) genoeg water na het aanplanten. Ook in de eerste twee jaar hierna is het belangrijk om de plant goed in de gaten te houden tijdens drogere en warmere periodes. Probeer dan ook elke dag water te geven in de drogere periodes van het jaar, zo voorkom je dat de plant uitdroogt.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De Crataegus heeft niet veel eisen wat betreft standplaats; het groeit in principe overal. Zo kan hij in de schaduw, halfschaduw of de zon geplant worden.

Ook qua grond heeft de meidoorn niet heel veel eisen, want hij kan in alle grondsoorten in Nederland prima aangeplant worden.

Groeisnelheid

De Crataegus monogyna groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Hij zal dus niet extreem snel groeien, wat als voordeel meeneemt dat je hem niet vaak hoeft te snoeien. Toch is de meidoorn in vele vormen te gebruiken met verschillende hoogtes. De meidoorn is zelfs prima klein te houden als je hem vaker in een jaar snoeit. Als haag adviseren we om een hoogte aan te houden tussen de 40 en 250 centimeter. Als je hier buiten gaat zitten zal het moeilijk zijn om de haag mooi in vorm te behouden. Mocht je de meidoorn als boom willen aanplanten dan kan de plant tot wel 10 meter hoogte bereiken. Hiervoor zul je wel even geduld moeten hebben.

Planteigenschappen

De meidoorn laat in de winter zijn bladeren afvallen, waarna deze in de lente weer uitschieten tot nieuw blad. Door het bladverlies heb je helaas wat kleinere bladeren in de tuin liggen, maar dit geeft dan ook weer een heerlijk herfstgevoel.

Planteigenschappen

De meidoorn groeit in de maanden augustus en september rode bessen. Deze bessen zijn geliefd onder de vogels die ze graag van de meidoorn af zullen komen plukken.

Planteigenschappen

Voordat de bessen komen groeit de Crataegus monogyna eerst witte bloemen. Deze bloemen zullen rond mei tevoorschijn komen en lokken meerdere soorten insecten naar de tuin toe.

Planteigenschappen

Het zal je niet verrassen, maar de meidoorn heeft het gehele jaar door doorns. Het kan nadelen hebben als je de tuin wilt gaan snoeien, maar het heeft ook grote voordelen. Zo kun je door middel van een meidoorn haag een afscheiding in de tuin maken waar weinig mensen en dieren doorheen willen lopen. Zo breng je met wat planten toch een mooie ondoordringbare afscheiding in de tuin (als je het ons vraagt veel beter dan een schutting). Daarnaast vinden vogels het ook fijn om zich te nestelen in een haag van meidoorn. Dit komt doordat ze zowel voedsel als een veilige omgeving hierin kunnen vinden, mede dankzij de doorns.

Crataegus monogyna

Meidoorn

Niet op voorraad
 2,79