Bij Qweeker kun je wollige sneeuwbal (Viburbum lantana) kopen in verschillende lengtematen. Deze soort kweken wij alleen als blote wortel. De wollige sneeuwbal heeft zijn naam te danken aan de witte bloemen die hij bloeit rond mei. Deze groeien in de vorm van een soort sneeuwbal. Na de bloei komen er rond augustus bessen tevoorschijn. Deze blijven tot ongeveer februari in de plant hangen. De meeste vogels eten de bessen pas op na de eerste vorst, omdat ze dan wat minder bitter smaken dan ervoor. Wil je een andere soort Viburnum bekijken? Kijk dan naar de Viburnum opulus.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Wollige sneeuwbal in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Wollige sneeuwbol met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten (tussen oktober en maart) leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. Hiervoor zijn de verzendkosten €9.99 per doos.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. De verzendkosten hiervoor zijn €69.99 per pallet.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De wollige sneeuwbal heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Witte bloemen rond mei
 • Groeit nagenoeg overal
 • Rode bessen in het najaar
 • Zal niet het hele jaar door blikdicht zijn

Eigenschappen Wollige sneeuwbal

De wollige sneeuwbal is een autochtone soort die veel verschillende insecten en vogels naar je tuin trekt. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

De wollige sneeuwbal heeft niet al te veel verzorging nodig gedurende het jaar. Probeer de plant 1x per jaar te snoeien, bij voorkeur rond mei. Snoei hem alleen als je het nodig acht om de vorm terug te knippen. Anders kun je de plant uit laten groeien, dat scheelt weer wat werk.

Je kunt de wollige sneeuwbal rond mei (na de snoeibeurt) extra bemesten met wat hagenmest. Dit is niet per se nodig, maar hierdoor zal de plant wat sneller gaan groeien.

De wollige sneeuwbal is tot -30 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant geen vorstschade oplopen tot deze temperaturen. In de winter hoef je deze plant dan ook niet onder te stoppen tegen de vorst.

Watervraag

Doordat de wollige sneeuwbal van nature al in Nederland voorkomt, kan hij wel eventjes zonder water. Hierdoor hoef je hem als volwassen plant (na ongeveer 2 jaar) geen extra water meer te geven. In de eerste twee jaar na planten moet je hem wel water geven bij langere periodes van droogte en hogere temperaturen dan 25 graden.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De wollige sneeuwbal groeit prima in zowel de schaduw als zon. Je hoeft daarom bij het kiezen van een plekje voor deze niet per se op de hoeveelheid zon te letten, maar planten groeien over het algemeen wat makkelijker in de zon.

De plant is van nature een inheemse plant. Hierdoor kan hij in principe in allerlei Nederlandse grondtypen prima groeien. Hij stelt dus weinig eisen aan de grondsoort.

Groeisnelheid

De wollige sneeuwbal groeit zo'n 20 tot 40 centimeter per jaar. Mocht je de plant volledig uit laten groeien, dan haalt hij hoogtes tot ongeveer 2 meter.

Planteigenschappen

De wollige sneeuwbal is een plant die gedurende het jaar veel van bladkleur verandert. Zo wordt het groene blad in de herfst wat roder. Hierdoor krijg je een heerlijke herfstsfeer in de tuin wanneer deze plant zijn blad verliest.

Planteigenschappen

De bessen van de wollige komen rond augustus aan de plant te hangen. Alleen worden deze nog niet gelijk opgesnoept door de vogels. Zij houden namelijk niet van de bittere smaak van de wollige sneeuwbal. Nadat de eerste vorst over de bessen van de wollige sneeuwbol is gegaan worden de bessen wat minder bitter. Dit is dan ook het moment dat de vogels snel met alle bessen er vandoor gaan.

Planteigenschappen

Rond de maand mei bloeit de wollige sneeuwbal zijn kenmerkende witte bloemen. Dan groeien deze witte bloemen samen in een bolvorm. Hierdoor komen allerlei insecten naar je tuin om de bloemen te bestuiven. Nadat deze bloemen rond augustus verdwijnen komen er allerlei bessen tevoorschijn.

Viburnum lantana

Wollige sneeuwbal

Niet op voorraad
 14,90