Bij Qweeker kun je genieten van de verrukkelijke gewone walnoot (Juglans regia), ook wel bekend als de okkernoot of notelaar. Deze knapperige lekkernij is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook een boom vol geschiedenis en traditie. De gewone walnoot staat bekend om zijn voedzame eigenschappen en zijn unieke, boterachtige smaak. Haal de gewone walnoot in de tuin en trakteer jezelf op een smaakvolle ervaring die je zintuigen zal prikkelen!

En dat is nog niet alles! We hebben ook een andere heerlijke traktatie voor je in petto: de verrukkelijke hazelnoot (Corylus avellana). Deze kleine bolletjes vol smaak zijn niet alleen perfect om te snacken, maar kan ook een toevoeging zijn in de tuin. Klik op de interne link om meer te ontdekken over de hazelaar.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Walnoot / Okkernoot in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Walnoot / Okkernoot met blote wortel

Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Het hele jaar door leveren wij onze pakketten elke donderdag, vrijdag of zaterdag uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Wij leveren de pallet zendingen van dinsdag-vrijdag uit. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De walnoot / okkernoot heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Groeit walnoten op meerderjarig hout
 • Weinig onderhoud
 • Groeit snel
 • Verliest zijn blad in de winter

Eigenschappen Walnoot / Okkernoot

De gewone walnoot brengt een vrucht als toevoeging aan je tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Snoeien van de gewone walnoot is belangrijk om de boom gezond en goed gevormd te houden. Het beste moment om te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat het groeiseizoen begint. Verwijder dode takken en dun de boom uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Een goede snoeibeurt zorgt voor een sterke en weelderige groei.

Voor een optimale groei en voeding van de gewone walnoot kun je kiezen om de plant te bemesten met hagenmest. Breng de mest in het vroege voorjaar aan rond de basis van de boom en werk het voorzichtig in de grond. Hagenmest biedt de boom de benodigde voedingsstoffen voor gezonde bladeren en een goede notenproductie.

De gewone walnoot is een sterke boom die goed bestand is tegen koude temperaturen. Hij is winterhard tot ongeveer -20°C. Dit betekent dat hij de meeste winters zonder problemen kan doorstaan. Als het toch koud wordt, dan kun je de jonge boompjes beschermen met een laag mulch of stro rond de basis om vorstgevoelige scheuten te beschermen. Zo kan de gewone walnoot zelfs in koudere klimaten gedijen.

Groeisnelheid

De gewone walnoot (Juglans regia) is een boom met een indrukwekkende groeisnelheid per jaar. Met de juiste verzorging en omstandigheden kan deze boom gemiddeld zo'n 40-60 centimeter per jaar groeien. Dat betekent dat je binnen enkele jaren kunt genieten van een weelderige en volwassen notenboom in je tuin. Dus, als je op zoek bent naar een plant die snel de hoogte in schiet, is de gewone walnoot zeker een goede keuze!

Wat betreft de maximale hoogte van de gewone walnoot, kan deze boom een enorme hoogte bereiken. In ideale omstandigheden kan de gewone walnoot een hoogte van wel 25-30 meter bereiken, maar daar heb je wel even geduld voor nodig. Deze hoogte geeft de gewone walnoot niet alleen een indrukwekkende uitstraling, maar biedt ook een schaduwrijk toevluchtsoord op warme zomerdagen. Met zo'n statige aanwezigheid is de gewone walnoot een prachtige toevoeging aan elke landschapstuin.

Planteigenschappen

De gewone walnoot is een bladverliezende boom, wat betekent dat hij zijn bladeren in de herfst laat vallen. Dit kenmerk geeft de boom een prachtig kleurenspektakel, waarbij de bladeren veranderen in warme tinten zoals geel, oranje en rood voordat ze uiteindelijk van de takken vallen.

Het bladverliezende karakter van de gewone walnoot biedt ook voordelen, zoals meer zonlicht in de winter en een gemakkelijkere blad- en snoeiverzorging. Het is een fascinerend proces dat de seizoensgebondenheid van de boom benadrukt en een extra dimensie van schoonheid toevoegt aan je tuinlandschap.

Watervraag

Het water geven van de gewone walnoot is belangrijk om een gezonde groei en ontwikkeling te bevorderen. In het algemeen heeft deze boom regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd overbewatering, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Een goede vuistregel is om de grond tot een diepte van ongeveer 15-20 centimeter vochtig te houden. Monitor de vochtigheid van de grond regelmatig en pas het water geven aan op basis van de weersomstandigheden en de behoeften van de boom. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de gewone walnoot goed gehydrateerd blijft en optimaal kan groeien

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De gewone walnoot gedijt het beste op een zonnige standplaats. Kies een plek in je tuin waar de boom minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt. Zonlicht is essentieel voor een gezonde groei en een goede notenproductie. Hierdoor is het verstandig om de plant op een zonnige of halfzonnige standplaats te zetten.

Wat betreft de grond, geeft de gewone walnoot de voorkeur aan een goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of te compact is, omdat dit de waterafvoer kan belemmeren en de wortels kunnen verstikken. Als de grond van nature niet aan deze vereisten voldoet, kun je deze verbeteren door compost, Vivimus of goed verteerde mest toe te voegen.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat de gewone walnoot een diepe wortelgroei heeft. Dit betekent dat de boom niet geschikt is voor locaties met ondiepe grond of beperkte wortelruimte. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om te groeien en zich te verspreiden. Een goede bodemvoorbereiding en voldoende ruimte zijn cruciaal voor het creëren van een ideale groeiomgeving voor de gewone walnoot.

Juglans regia

Walnoot / Okkernoot

 8,79