Bij Qweeker kun je rode zuurbes kopen in verschillende lengtematen. Deze rode berberis heeft ook een aantal andere namen, zoals: Japanse berberis, rode berberis of Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’. De rode zuurbes staat bekend om zijn doorns, waardoor ongewenste indringers wel 2x nadenken voordat ze door de haag willen gaan.

De rode zuurbes is prima klein te houden, waardoor hij heel vaak gebruikt wordt in wat lagere hagen. Hij zal dan ook niet veel hoger worden dan 2 meter. Daarnaast is de plant heel geliefd bij vogels en andere dieren door de rode bessen die eraan groeien. Heb je liever een groene haag? Kijk dan eens bij het groene broertje van deze zuurbes: de groene zuurbes (Berberis thunbergii).

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag

Rode zuurbes in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Rode zuurbes met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De rode zuurbes heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Groeit in bijna alle omstandigheden qua grond, standplaats en wind
 • De doorns hebben een afkerende werking tegen niet-welkome viervoeters en andere indringers
 • De bessen zijn geliefd onder de vogels en je kunt er zelfs jam van maken
 • De doorns kunnen gemeen zijn bij het planten en/of snoeien
 • De plant zal in de winter nooit geheel blikdicht zijn vanwege het bladverlies
 • Groeit niet enorm snel

Eigenschappen Rode zuurbes / Japanse berberis

De rode berberis is een ideale plant voor laag blijvende hagen tot 2 meter. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De rode zuurbes groeit tot 20 centimeter per jaar in de lengte. Hierdoor wordt deze soort vaak gebruikt voor laag blijvende hagen tot een meter of 2 (hoger is de plant lastig in vorm te houden). Als solitair kan deze berberis soort ook in de tuin geplant worden, dan kan hij een hoogte tot wel 4 meter bereiken.

Onderhoud

Door zijn langzame groei is 1x snoeien per jaar al voldoende voor de rode zuurbes. Probeer de zuurbes voor de langste dag van het jaar te snoeien, in mei/juni, net na zijn bloeiperiode. Na deze bloei is de plant in rust, wat ideaal is om het te snoeien.

Let wel op: de doorns van de rode zuurbes kunnen heel vervelend pijn doen. Probeer daarom met handschoenen te snoeien en het snoeisel op te ruimen. Zo voorkom je dat je jezelf pijn doet aan de doorns.

Als je de rode zuurbes wat sneller wilt laten groeien, dan kun je er voor kiezen om na het snoeien te bemesten. Doe dit bijvoorbeeld met onze hagenmest, zo krijgt de plant wat extra voedingsstoffen om sneller te gaan groeien.

De rode zuurbes is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan hij vorst tot wel -25 graden verdragen. Hierdoor hoef je de plant niet onder te stoppen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Standplaats

De rode berberis brengt niet veel eisen met zich mee. Zo kan hij in zowel schaduw, halfschaduw als zon aangeplant worden.

Daarnaast heeft hij ook niet veel eisen qua grond. Zo kan deze sterke plant in allerlei soorten grond aangeplant worden. Ook is deze plant veel terug te vinden aan de kust omdat hij (zee)wind prima kan verdragen.

Planteigenschappen

Helaas wordt het bladruimen met de rode zuurbes. Gelukkig heeft de plant niet zoveel blad, maar het verliest alles in de winter. Hierdoor krijg je wel een heerlijke herfstsfeer in de tuin, maar je zult de bladeren toch moeten opruimen in de gft bak. Ook kun je de bladeren onder de heg vegen. Hierdoor zullen de bladeren veranderen in een soort compost, wat extra voeding voor de haag geeft.

Planteigenschappen

De bessen zijn een waar genot voor de meeste vogels. De bessen zullen er dan ook niet heel lang aan de plant blijven hangen voordat menig vogelsoort er mee vandoor is. Daarnaast zijn deze zure bessen ook geliefd onder de mensen; je kunt er namelijk jam van maken!

Planteigenschappen

De doorns van de zuurbes hebben zowel voor- als nadelen. Zo is er al door menigeen op onze kwekerij in deze doorns gepakt, met als gevolg: een harde kreet. Probeer dus bij het aanplanten en snoeien van de rode zuurbes met handschoenen en lange mouwen te werken om krassen op de arm te voorkomen.

Daarnaast hebben de doorns ook een voordeel; en wel voor vogels. Zij gebruiken deze soort namelijk als schuilplaats omdat ze zich veilig voelen in de doornstruik. Zo kan het zijn dat vogels gaan nestelen in deze haagsoort!

Watervraag

De rode berberis heeft niet veel water nodig. Hierdoor kan hij wel enige tijd overleven zonder. Wel is het wenselijk om de plant de eerste jaren wat water te geven om wat te helpen. Vooral in dagen dat het warmer is dan 25 graden of als het langer droog is, dan adviseren wij elke dag water te geven.

Let op: nooit water geven op het blad, dan ontstaat er een kans op verbranding van het blad. Vergelijk het een beetje met de werking van een vergrootglas. De zonnestralen worden door de waterdruppels versterkt voordat het licht op het blad komt, waardoor de bladeren zouden kunnen verbranden.

Berberis th. 'Atropurpurea'

Rode zuurbes / Japanse berberis

 2,99