Een hekel aan je buren? Hier zijn de beste oplossingen om ze buiten te houden met planten.

Keuze tip

Het blijft vervelend als er ongewenst dieren of mensen over je terrein heen gaan: die zwerfkat van de buurt die constant bij je in de tuin slentert of de buurman die constant door je tuin loopt. Je kunt een enorme muur bouwen, maar dan lijkt het net alsof je in je eigen gevangenis leeft. Gelukkig is er een goedkoper en duurzamer alternatief: planten met doorns!

Mocht je geen last hebben van katten of buren, dan heeft een plant met doornen nog veel andere (eigenlijk belangrijkere) voordelen. Zo kunnen planten met doorns zorgen voor veiligheid tegen diefstal of het buiten houden van andere ongewenste dieren. In deze blogpost delen we onze tips en suggesties voor de beste planten met doornen voor jouw haag.

Is het doorn of doornen?

Allebei kan! Zowel doorns als doornen wordt als meervoud goedgekeurd door van Dale. Vandaar dat we in dit artikel zowel doorns als doornen gebruiken, we kijken bij elke zin wat er lekkerder klinkt.

Waarom heeft een plant doornen of stekels?

doorn aan groene stengelVerschillende soorten planten hebben een natuurlijk afweersysteem opgebouwd in de vorm van doornen of stekels. Hierdoor hebben de planten zichzelf extra beschermd tegen vraat van dieren aan hun blad en/of stengels. Daarnaast blijven mensen van eetbare besjes van planten met doorns af dankzij dit afweersysteem.

Voordelen van planten met doornen of stekels

De planten hebben zichzelf dus extra beschermd dankzij de doornen en stekels op de planten. Dit brengt een bescherming wat ook nog goed is voor de natuur.

Hierdoor kun je een gedeelte van je tuin afschermen op een natuurlijke manier voor allerlei ongewenste indringers, zoals:

Honden, katten of andere huisdieren

Er is niets zo vervelend om telkens de kat van 2 huizen verder zijn behoeftes te zien doen in jouw tuin. Hierdoor is het gazon misschien bij gemest op 1 plek, maar het is niet handig om de kinderen te laten spelen als er kattenkeutels op het gras liggen.

Buren die ongewenst in de tuin komen

Nog zo’n frustratie; mensen die ongewenst in je tuin komen. Je privacy is volledig weg als er constant mensen over je erf aan het lopen zijn. Had dan recht van overpad aangevraagd..

Ongedierte

Vooral in de steden zit er tegenwoordig steeds meer ratten en ander ongedierte. Door een haag met doorns te planten houd je ook dit ongedierte wat meer buiten je tuin.

Zwerfdieren

zwerfkat is bang van een haag met doorns en kan er niet langs

Die zwerfkat met 1 oog en 3 poten uit tekenseries lijkt een fantasie, maar toch bestaan ze. Wil je ze buiten houden kun je wat doornplanten aanleggen, maar mijn grootste tip is om ze geen eten te geven in jouw tuin; dan blijven ze namelijk terugkomen. Geef ze daarom liever op straat wat eten als je ze een heel stuk van je huis vandaan ziet.

Dieven of andere inbrekers

Je kunt je voorstellen dat het niet lekker is om door een struik met doornen te moeten lopen om een huis te beroven. We kunnen met een doornhaag niet 100% zeker voorkomen dat inbrekers niet meer binnenkomen. Ze zullen in ieder geval wel 2x nadenken of ze werkelijk door die haag heen gaan. En als ze dan toch door de doornen gaan, dan hebben ze in ieder geval wat kleerscheuren.

Zo kan een haag met doornen op verschillende manieren extra veiligheid en een gedeelte privacy brengen in de tuin.

Tips voor het planten en onderhouden van een doornige haag

Er zit ook een nadeel de planten met doorns. De doornen kunnen namelijk niet alleen ongewenste indringers prikken, maar helaas jou ook. Hierdoor is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het aanplanten en snoeien van planten met doorns. Hiervoor een tweetal tips:

Trek bescherming aan tegen doornen

een hand met handschoen als bescherming pakt veilig een doorntak vast zonder zich pijn te doen

Tip numero uno; bescherm jezelf tegen de doornen. Doe (tuin)handschoenen aan en lange mouwen aan bij het aanplanten en snoeien om krassen op armen en handen te voorkomen. Het zal op een warme lentedag niet ideaal zijn en we zeggen niet dat het moet, maar het kan een hoop pijn schelen.

Pak de plant aan de wortels

Tip 2; pak de planten altijd aan de wortels bij het aanplanten. De meeste planten met doorns hebben deze op de takken en stengels. Aan de wortels van de planten zitten zelden doornen. Hierdoor is dit de ideale plek om de plant vast te houden als je een doornplant wilt gaan aanplanten.

Welke planten hebben doornen?

Hier hebben we een lijst van verschillende doornplanten die geschikt zijn om in een haag te planten. Elk van de planten hebben verschillende eigenschappen, maar één overkoepelende; ze hebben doornen en/of stekels.

Meidoorn

rode besjes en doorns aan de takken van de meidoorn (Crataegus monogyna)

Als eerste hebben we de meidoorn, de eerste inheemse plant van het lijstje. Deze plant kan heel mooi in een haag staan (zie foto), maar verliest helaas wel zijn blad in de winter. Deze plant heeft de meest ‘gemene’ doornen op het lijstje. De doornen zijn gemiddeld 1 tot 2 centimeter lang en zitten op de takken van de plant. Kijk dus uit.

Sleedoorn

Als tweede hebben we de sleedoorn, weer een inheemse soort. Deze plant heeft – hoewel de naam anders doet vermoeden – niet echt doornen. De plant heeft meer uitstekende takken. Maar het is toch goed om rekening te houden met de kans op pijnlijden bij planten en snoeien van de plant.

Duindoorn

Als laatste inheemse soort in dit lijstje hebben we de duindoorn. Van nature komt deze plant voor in de duinen en daarom kunnen deze planten heel goed tegen droogte. Dit houtige gewas groeit oranje besjes in de bloeiperiode en is daarom geliefd onder verschillende vogels. Maar die moeten eerst voorbij de doornen komen.

Verschillende zuurbessen

Zijn er dan ook nog doornplanten zonder ‘doorn’ in de naam? Zeker weten. De zuurdoorn, of ik bedoel zuurbes is een plant die vaak wordt gebruikt in verschillende laagblijvende haagjes. De plant heeft zowel een groene als een rode uitvoering. In de zomer zul je het verschil alleen niet zien omdat hij nagenoeg al zijn blad verliest.

Verschillende bottelrozen

Rosa rugosa (bottelroos) waar de rode bottelrozen als vrucht aan komt bij het groene blad met de groene stengels met doorns

Als laatste in dit lijstje hebben we de verschillende bottelrozen. Deze planten hebben niet echt doornen, maar eerder stekels op de stengel van de plant. De meeste bottelrozen groeien niet heel snel, en daarom zijn ze heel geschikt om in een perkje aan te planten.

Tip: Probeer eens verschillende bottelrozen te combineren voor een kleurrijk pallet aan bloemen in de lente.

Nu kun jij beginnen aan jouw eigen haag met doornen

En voilà, nu weet jij alles om een fort van doornplanten te kunnen bouwen! Met onze lijst van planten met doorns kan jij de vervelende buren buiten houden en tegelijkertijd je tuin opfleuren.

Zonder al teveel grappen; dit was onze lijst met doornplanten om een natuurlijke afscheiding te maken waarvan je zeker weet dat er geen dieren of andere ongewenste indringers doorheen komen.

Maar ben gewaarschuwd; tijdens het aanplanten en snoeien van de planten kun je het beste wat handschoenen of andere bescherming aantrekken. De meeste doornen houden namelijk niet in!

Laat je daarnaast informeren door te kijken op de verschillende productpagina’s van bijvoorbeeld de meidoorn, duindoorn, sleedoorn of de verschillende zuurbessen & bottelrozen in ons assortiment.

Mocht je er nog niet uitkomen; stuur dan gerust een mailtje voor het advies van een van onze kwekers die alle verstand hebben van verschillende soorten planten via info@qweeker.nl

Veel tuinplezier en de groeten aan de buren!