Groene vingers in augustus; wat te doen in je tuin?

Verzorging tip

Het is volop augustus en de tuin roept! Laten we deze maand de handen uit de mouwen steken en onze groene tuin verzorgen. Hier zijn enkele verzorgingstips om jouw tuin deze maand te laten stralen:

Planten in augustus

Ik hoor je denken; planten in augustus? Ja, planten in augustus. Planten in pot kunnen namelijk het hele jaar door geplant worden.

Én, in augustus hebben we vaak een nieuw assortiment aan door gewortelde planten, genoeg keuze aan verse planten.

Één ‘maar’: in augustus moet je genoeg (lees: heel veel) water geven aan net geplante planten. Deze hebben namelijk een grotere kans op uitdroging. Dit komt doordat ze nog moeten wennen aan de nieuwe omgeving.

Water geven in augustus

Hierdoor komen we gelijk bij het volgende punt: water geven. En dan bedoelen we niet één gieter met water, maar écht nat maken.

Niet alleen voor jonge planten is het warm, maar alle soorten in de tuin kunnen wat extra verfrissing gebruiken. Maak de grond rond de planten in drogere periodes elke dag goed nat.

Als het blad van de planten gaat hangen zijn ze al aan het uitdrogen. Worden ze bruin, dan zijn ze uitgedroogd. Knip in dit geval de bruine toppen eruit en geef voldoende (extra) water om de rest van de plant weer te laten groeien.

Mulchen in augustus

Mocht je willen voorkomen dat de planten uitdrogen, dan kun je kiezen om de grond rond je planten te bedekken met wat mulch. Dankzij deze mulch houdt de plant op warmere dagen beter vocht vast onder de grond.

Daarnaast werkt mulch preventief het onkruid tegen. Zaden van onkruid hebben hierdoor minder kans om te ontkiemen; win-win dankzij mulch.

Onkruid wieden in augustus

Helaas kan zelfs mulch niet al het onkruid tegenhouden. Daardoor zal je soms toch wat onkruid moeten wieden, ook in augustus. Wied alle ‘planten die je liever niet ziet’ (= onkruid) met wortel en al eruit. Zo voorkom je dat het onkruid snel terug groeit.

Bladluis (niet) bestrijden

Door de hitte en de vorming van de jonge scheuten is er een kans dat je planten bladluis gaan dragen. Vaak denken mensen dat dit een probleem van de planten is, maar tegengesteld; zo werkt natuur.

Bladluizen zijn heel normaal als bewoner van een jong blad en zullen de planten over het algemeen geen kwaad doen. Mocht je ze toch willen verwijderen, kijk dan eens bij deze blog over bladluizen.

witte vliegjes op de onderkant van een groene beukenblad

Snoeien in augustus

Sommige soorten krijgen door de combinatie van warm weer en water extreme drang om te groeien. Hierdoor kunnen sommige lauriersoorten en andere snel groeiende planten weer flink uit vorm groeien (na de eerste snoei in het voorjaar).

Daarom kun je er voor kiezen om in augustus een tweede snoei van het jaar te doen. Snoei de planten in de vorm zoals je ze graag zou zien. Zo kun jij weer met een nette tuin het najaar in!

Bemesten in augustus

Na het snoeien kun je ervoor kiezen om de planten wat te voeden voor een extra boost. Zo maakt de plant nog een klein schot voordat het de herfst ingaat. Zo gaat je haag fris de winter tegemoet.

Daarnaast kan het zijn dat je planten gedurende de zomer wat geel beginnen te kleuren. Dit kan een teken zijn van ondervoeding van de plant. Het advies is dan om - na de eventuele snoeibeurt - wat mest bij te strooien. Kies voor bijvoorbeeld koemestkorrels of hagenmest om je planten weer van voldoende energie te voorzien.

En nu die tuin in!

Nu je op de hoogte bent van enkele handige tips om je tuin deze maand te laten stralen, is het tijd om de handschoenen aan te trekken en aan de slag te gaan!