Winterhardheid bij planten; hoe werkt het en wat kun je tegen kou doen?

Verzorging tip

Winterhardheid van planten verwijst naar hun vermogen om het koude winterse weer te kunnen weerstaan. Hier bestaan helaas veel misstanden over, dus Qweeker zal het voor je uitleggen. 

Planten winterhard; wel of niet?

Veel sites stellen dat planten wel of niet (of zelfs half) winterhard zijn, dit is niet waar. Planten zijn namelijk niet wel of niet winterhard, maar ze zijn winterhard tot een bepaalde temperatuur. Om dit makkelijker te maken heeft de USDA (United States Department of Agriculture) USDA-zones vastgesteld. 

USDA zones

De USDA-zones zijn een hulpmiddel dat helpt bij het identificeren van de winterhardheid van planten. Het verdeelt de wereld in zones op basis van hoe koud in elk gebied wordt. 

Zo ligt USDA-zone 1 in Siberië met minimale temperaturen onder de -45 graden Celsius en ligt USDA-zone 11 in de tropische gedeeltes van Afrika (minimumtemperaturen van 4 graden). In de onderstaande tabel kun je ongeveer zien hoe de wereld is opgedeeld in USDA zones. 

USDA zone Minimum temperatuur (in graden Celsius) Voorbeeld gebied
1 -45.5 Centraal Siberië
2 -45.5 t/m -40.1 Siberië
3 -40.0 t/m -34.5 Lapland
4 -34.4 t/m -28.9 Noord-Zweden
5a -28.9 t/m -26.1 Letland
5b -26.0 t/m -23.4 Zuid-Finland
6a -23.3 t/m -20.6 Zuid-Noorwegen
6b -20.5 t/m -17.8 Polen
7a  -17.7 t/m -15.0 Oost-Duitsland
7b -14.9 t/m 12.3 Oost-Nederland
8a -12.2 t/m -9.5 Centraal-Nederland
8b -9.4 t/m -6.7 Kust Nederland
9 -6.6 t/m -1.2 Italië
10

-1.1 t/m +4.4

Zuid-Spanje
11 >4.4 Afrika

 

Winterhardheid in Nederland & België

Nederland valt onder de zones 7 & 8. Om in deze regio winterhard te zijn zullen planten dus temperaturen moeten kunnen verdragen tot -14.9 (zone 7b), -12.2 (zone 8a) & -9.4 (zone 8b). Dan kunnen planten goed overleven in Nederland en België.   

Winterhardheid planten

Elke plantensoort wordt vervolgens ingedeeld in een zone. Deze zone geeft aan tot welke minimumtemperaturen de plant kan overleven totdat hij vorstschade kan oplopen. Zo zit de groene beuk in zone 5b (winterhard t/m ongeveer -25 graden Celsius). De groene beuk komt van nature dan ook voor in gebieden waar deze temperaturen voor kunnen komen. Dit betekent dat deze plant temperaturen kan verdragen tot -25 graden Celsius, voordat hij schade kan oplopen. 

Winterharde haagplanten

Alle haagplanten uit ons assortiment zijn winterhard voor het Nederlandse klimaat. Hierdoor kunnen ze allemaal prima een koude Nederlandse winter verdragen (zo koud zijn ze gelukkig ook niet meer). Toch benieuwd hoe winterhard een plant precies is? Op onze productpagina’s kun je zien tot welke temperaturen de plant winterhard is.

Planten beschermen tegen vorst

Mochten je het idee hebben dat je planten toch niet zo goed tegen de vorst kunnen? Dan is het een idee om de planten onder te stoppen. Dit kan je doen door een vliesdoek om de plant heen te wikkelen of door een pot op de plant te zetten. Zo heeft de plant als het ware wat extra kleren aan om goed beschermd te zijn tegen de vorst. Ook wanneer er extreem koud weer in aantocht is kan het een goed idee zijn om dergelijke maatregelen te treffen. 

Planten beschermen tegen sneeuw

Tijdens de winterperiode is de kou vaak gevaarlijker voor planten dan de sneeuw. De sneeuw zorgt namelijk voor een beschermend, (en hoe grappig het ook klinkt) ‘warm’ laagje over de plant heen die de wortels beschermt.  

Wel is het handig om de hangende takken sneeuwvrij te maken. Sneeuw kan namelijk best wel zwaar worden voor de planten, waardoor takken kunnen vervormen of zelfs af kunnen breken. Om ervoor te zorgen dat er geen takken afbreken is het daarom slim om grote hoeveelheden sneeuw van de takken af te halen. 

Hopelijk hebben we je nu genoeg geïnformeerd over wat je moet doen met je planten als er winterweer in aantocht is. Mocht je toch nog vragen hebben? Stel ze dan zeker aan ons via: info@qweeker.nl