Bij Qweeker kun je verschillende hoogtes egelantier (Rosa (o) rubiginosa) kopen. Deze plant wordt ook wel eens wilde roos of botanische roos genoemd en is een rozensoort die in de Benelux veelal in het wild groeit. Deze botanische roos groeit veelvuldig in het Nederlandse landschap en wordt ook veel aangeplant in verschillende parken. De Rosa rubiginosa trekt veel insecten en andere dieren zoals vogels aan. De egelantier dient zich ideaal als een ondoordringbare struik om ongewenste indringers uit de tuin te houden. Daarnaast kan de egelantier prima gemixt worden met andere bottelrozen voor het creëren van een mooie wilde rozenhaag. Zo zou je een mooie combinatie met verschillende soorten rozen kunnen maken, zoals de hondsroos (Rosa (o) canina), en de verschillende soorten rimpelroos (Rosa rugosa ‘Alba’ of Rosa rugosa ‘Rubra’).

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Egelantier in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Egelantier met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Het hele jaar door leveren wij onze pakketten elke donderdag, vrijdag of zaterdag uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Wij leveren de pallet zendingen van dinsdag-vrijdag uit. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De egelantier heeft zowel zijn voor als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Goed te mengen met andere rozen                         
 • Heeft weinig onderhoud nodig                                
 • Mooie rimpelbessen voor sommige vogels
 • Mooie bloemen die insecten aantrekken
 • Verdringt ongewenste indringers dankzij stekelachtige stengels
 • Scherpe stekels op de stengel

Eigenschappen Egelantier

De egelantier is een veelgebruikte haagplant om rozenstruiken samen te stellen in de tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Onderhoud

Zoals hierboven vermeld kan de egelantier het beste 1x per jaar teruggesnoeid worden naar de gewenste vorm. Deze plant bloeit in de maanden juni tot en met augustus, dus het is wenselijk om de haag net hiervoor te snoeien naar de gewenste vorm. Ons advies is om de rozenstruik iets kleiner dan terug te groeien dan gewenst, de struik groeit door de groeisnelheid namelijk snel terug. Kijk wel uit voor de stekels op de stengel met het snoeien. Probeer daarom met handschoenen en lange mouwen te werken als je de egelantier gaat snoeien.

Natuurlijk kun je de eerste jaren, na het snoeien, bemesting bij de egelantier strooien, maar dit is zeker niet nodig. Mocht je sneller een dichtere rozenstruik van botanische rozen willen hebben, dan kun je de egelantier extra bemesten.

De egelantier is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant geen kwaad aangedaan worden met temperaturen tot de -25 graden Celsius. In een gemiddelde Nederlandse winter hoef je dus geen extra maatregelen te nemen zoals het inpakken van de Rosa rubiginosa in tijden van vorst.

Watervraag

De egelantier heeft niet per se extra water nodig dan moeder natuur het al voorziet. Maar het is wel wenselijk om de Rosa rubiginosa de eerste 2 jaar na het aanplanten van extra water te voorzien. Doe dit voornamelijk in de drogere periodes van het jaar zodat de plant niet uitdroogt. Altijd alleen de wortels water geven: deze nemen tenslotte het water op. De bladeren hebben kans op verbranding als hier water op komt en de zon schijnt. Dit water gaat dan namelijk werken als een soort vergrootglas op het blad, waardoor het blad kan verbranden.

Groeisnelheid

Deze botanische roos groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar, maar de takken groeien in alle richtingen. Hierdoor is het wenselijk om de takken van de egelantier die uitsteken elk jaar terug te snoeien naar de gewenste vorm. De egelantier kan wel tot 2 meter hoogte groeien als struik.

Planteigenschappen

De egelantier verliest in de winter zijn blad. Dit blad heeft als het in bloei is een leuke eigenschap. Als je dit blad namelijk kneust, dan heeft dit de geur van een appel.

Planteigenschappen

Naast de zoete appelgeur van de bladeren de Rosa rubiginosa heeft deze plant zelf ook nog andere vruchten. De botanische roos bloeit namelijk medio augustus meerdere rozenbottels als vrucht. Deze rozenbottels zijn enorm in trek bij de vogels, wat meer biodiversiteit en gezelligheid mee in de tuin brengt.

Planteigenschappen

De egelantier groeit verschillende kleuren bloemen van juni tot en met augustus. Van origine zijn deze bloemen rood van kleur, maar door vermeerdering van de plant zijn er ook roze en wittere bloemen die aan de egelantier kunnen gaan groeien. Deze bloemen behoren bestoven te worden, een gebeurtenis waardoor extra insecten naar de plant gelokt worden. Het zal geen dag saai zijn in de tuin met de Rosa rubiginosa.

Planteigenschappen

Zowel een groot voordeel als een groot nadeel aan de egelantier: er zit een doorn aan dit roosje. Zonder al teveel sprookjes hieraan te besteden kan dit vervelend zijn bij onder andere het planten of snoeien van de egelantier. Daarnaast kan dit ook een voordeel met zich meebrengen; het houdt ongewenste indringers (zoals bijvoorbeeld honden, katten of inbrekers) buiten de tuin. Deze stekels staan er niet zo recht op als bij een roos die we kennen van Valentijn; ze zijn een beetje gebogen.

Standplaats

De egelantier houdt ervan om in de halfschaduw of zon op te groeien. Hier heeft hij ideale zonomstandigheden om te volgroeien.

Qua type grond houdt deze wilde roos zowel van droge als vochtige grond. Het type grond maakt dus eigenlijk niet erg veel uit; deze botanische roos groeit overal wel, als het maar bereikt kan worden door de zon.

Rosa (o) rubiginosa

Egelantier

Niet op voorraad
 0,00