Bij Qweeker kun je hondsroos (Rosa (o) canina) kopen in verschillende lengtematen. De hondsroos leent zich goed om een haag of perkje mee aan te planten wat klein mag blijven. De Rosa (o) canina zal namelijk niet snel groter worden dan 1 meter hoog. Draag bij het aanplanten zeker handschoenen met een stevig oppervlak.

De hondsroos heeft namelijk aardige stekels die venijnig kunnen prikken. Al kan dit natuurlijk ook zo zijn voordelen met zich meebrengen: ongewenste indringers zullen niet meer zo makkelijk door de haag komen als deze de doorns van de Rosa (o) canina bevat.

Insecten en vogels zullen zich echter wel aangetrokken voelen door de Hondsroos. Dit komt door de bessen en de bloemen in de plant. Hierdoor zal de tuin er levend bij zal liggen. Al met al brengt de Rosa (o) canina veel flora en fauna met zich mee en biedt de doorn bescherming voor het roosje, en uw tuin.

Daarnaast kan de egelantier prima gemixt worden met andere bottelrozen voor het creëren van een mooie wilde rozenhaag. Zo zou je een mooie combinatie met verschillende soorten rozen kunnen maken, zoals de duinroos (Rosa pimpinellifolia) en de verschillende soorten rimpelroos (Rosa rugosa ‘Alba’ of Rosa rugosa ‘Rubra’).

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Hondsroos in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Hondsroos met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De hondsroos heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.  

 • Goed te mengen met andere rozen
 • Heeft weinig onderhoud nodig
 • Mooie rimpelbessen voor sommige vogels
 • Mooie bloemen die insecten aantrekken
 • Verdringt ongewenste indringers dankzij stekelachtige stengels
 • Scherpe stekels op de stengel

Eigenschappen Hondsroos

De hondsroos is een veelgebruikte haagplant om rozenstruiken samen te stellen in de tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waardoor de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Onderhoud

Zoals hierboven vermeld kan de hondsroos het beste eenmaal per jaar teruggesnoeid worden naar de gewenste vorm. Deze plant bloeit in de maanden juni tot en met augustus, dus het is wenselijk om de haag net hiervoor te snoeien naar de gewenste vorm. Ons advies is om de rozenstruik iets kleiner dan terug te groeien dan gewenst, de struik groeit door de hoge groeisnelheid namelijk snel terug.

Natuurlijk kun je de eerste jaren, na het snoeien, bemesting bij de Rosa (o) canina strooien, maar dit is zeker niet nodig. Mocht je sneller een dichtere rozenstruik van botanische rozen willen hebben, dan kun je de hondsroos extra bemesten.

De Rosa (o) canina is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant geen kwaad aangedaan worden met temperaturen tot de -25 graden Celsius. In een gemiddelde Nederlandse winter hoef je dus geen extra maatregelen te nemen zoals het inpakken van de hondsroos in tijden van vorst.

Watervraag

De hondsroos heeft niet per sé extra water nodig dan moeder natuur al voorziet. Het is wel wenselijk om de Rosa (o) canina de eerste 2 jaar na het aanplanten van extra water te voorzien. Doe dit voornamelijk in de drogere periodes van het jaar zodat de plant niet uitdroogt. Altijd alleen de wortels water geven: deze nemen tenslotte het water op.

Groeisnelheid

De Rosa (o) canina maakt grote stappen. De hondsroos groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. De takken groeien echter in alle richtingen. Hierdoor is het wenselijk om de takken die uitsteken elk jaar terug te snoeien naar de gewenste vorm. De Rosa (o) canina kan wel tot 2 meter hoogte groeien als struik.

Planteigenschappen

De hondsroos verliest in het najaar zijn blad, om in het voorjaar weer met verse bladeren voor de dag te komen.

Planteigenschappen

De Rosa (o) canina draagt bessen waar de vogels van kunnen smullen. Hierdoor creëer je veel biodiversiteit en gezelligheid in je tuin.

Planteigenschappen

De hondsroos groeit prachtige roze/paarse bloemen. Deze bloemen behoren bestoven te worden, een gebeurtenis waardoor extra insecten naar de plant gelokt worden. Het zal geen dag saai zijn in de tuin met de Rosa (o) canina.

Planteigenschappen

Zowel een groot voordeel als een groot nadeel aan de hondsroos: er zit een doorn aan dit roosje. Zonder al te veel sprookjes hieraan te besteden kan dit vervelend zijn bij onder andere het planten of snoeien van de egelantier. Daarnaast kan dit ook een voordeel met zich meebrengen; het houdt ongewenste indringers (zoals bijvoorbeeld honden, katten of inbrekers) buiten de tuin.

Standplaats

De Rosa (o) canina houdt ervan om in de halfschaduw of zon op te groeien. Hier heeft hij ideale zonomstandigheden om te volgroeien.

Qua type grond houdt deze wilde roos zowel van droge als vochtige grond. Het type grond maakt dus eigenlijk niet erg veel uit; deze botanische roos groeit overal wel, als hij maar bereikt kan worden door de zon.

Rosa (o) canina

Hondsroos

Niet op voorraad
 0,99