Bij Qweeker kun je bottelroos (Rosa rugosa ‘Alba’) kopen in verschillende lengtematen. De bottelroos wordt ook weleens rimpelroos genoemd. Deze rozenstruik heeft veel functies doordat hij zowel bessen, bloemen als doorns heeft. De rozenbottels trekken vogels aan, de bloemen zorgen voor insecten in de tuin en de doorns dienen als bescherming voor indringers. De Rosa rugosa ‘Alba’ lijkt heel veel op de Rosa rugosa ‘Rubra’; ze hebben alleen een andere kleur bloem (wit i.p.v. paars). De Rosa’s dienen zich uitstekend als combinatie in een mooie rozenstruik. Combineer hier bijvoorbeeld de Rosa rugosa ‘Alba’ (& Rosa rugosa ‘Rubra’) met de hondsroos (Rosa (o) canina), en de duinroos (Rosa pimpinellifolia).

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Planteigenschappen -  Plant met doorns
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Bottelroos in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Bottelroos met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. Hiervoor zijn de verzendkosten €9.99 per doos.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. De verzendkosten hiervoor zijn €69.99 per pallet.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De bottelroos heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Goed te mengen met andere rozen
 • Mooie rozenbottels voor de vogels
 • Witte bloemen voor insecten
 • Verdringt ongewenste indringers dankzij stekelachtige stengels
 • Scherpe stekels op de stengel

Eigenschappen Bottelroos

De bottelroos is een veelgebruikte haagplant om rozenstruiken mee samen te stellen in de tuin. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Het advies is om de oude/langere takken elk jaar wat terug te snoeien. Probeer dit rond april te doen, zodat de plant daarna rond juni volop kan gaan bloeien. Probeer de rozenstruik wat verder terug te knippen dan nodig; hij groeit namelijk redelijk snel terug. Kijk wel uit voor de stekels op de stengel met het snoeien. Probeer daarom met handschoenen en lange mouwen te werken als je de bottelroos gaat snoeien.

Natuurlijk kun je de eerste jaren, na het snoeien, bemesting bij de egelantier strooien, maar dit is zeker niet nodig. Mocht je sneller een dichtere rozenstruik van botanische rozen willen hebben, dan kun je de bottelroos extra bemesten.

De bottelroos is tot wel -15 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant geen kwaad gedaan worden bij temperaturen tot -15. Als de temperatuur hieronder zakt, dan kun je ervoor kiezen om de plant onder te stoppen met bijvoorbeeld een laken. Op deze manier bescherm je de plant voor vorstschade.

Watervraag

Doordat de plant zo sterk is, heeft hij ook zo weinig water nodig. Probeer alleen wat extra water te geven in de eerste 2 jaar na het aanplanten (dan is de plant nog niet volwassen). Doe dit voornamelijk in de drogere periodes van het jaar zodat de plant niet uitdroogt.

Altijd alleen de wortels water geven: deze nemen tenslotte het water op. De bladeren hebben kans op verbranding als hier water op komt en de zon schijnt. Dit water gaat dan namelijk werken als een soort vergrootglas op het blad, waardoor het blad kan verbranden.

Groeisnelheid

De bottelroos groeit 20 tot 40 centimeter per jaar, maar de takken groeien in alle richtingen. Hierdoor is het wenselijk om de takken die uitsteken wat terug te knippen. De bottelroos kan wel tot 2 meter hoogte bereiken.

Planteigenschappen

Deze plant wordt ook wel rimpelroos genoemd en met een reden. De bladeren van de Rosa rugosa ‘Alba’ zijn namelijk heel erg gerimpeld. Dit blad blijft helaas niet het gehele jaar aan de plant zitten en valt in de winter van de stengel af.

Planteigenschappen

Na de bloei van de bloemen groeien er rode rozenbottels in de bottelroos. Deze vruchten zijn zeer geliefd onder de vogels. Daarnaast kunnen er zelfs eetbare producten voor mensen van gemaakt worden zoals jam of siroop.

Planteigenschappen

De plant bloeit rond juni, waarna de witte bloemen zullen verschijnen. Deze witte bloemen trekken natuurlijk veel insecten aan. Zo komen er bijen op af om de bloem te bestuiven.

Planteigenschappen

Zowel een groot voordeel als een groot nadeel aan de bottelroos: er zit een doorn aan dit roosje. Zonder al teveel sprookjes hieraan te besteden kan dit vervelend zijn bij onder andere het planten of snoeien van de egelantier. Daarnaast kan dit ook een voordeel met zich meebrengen; het houdt ongewenste indringers (zoals bijvoorbeeld honden, katten of inbrekers) buiten de tuin. Deze stekels staan er niet zo recht op als bij een roos die we kennen van Valentijn; ze zijn een beetje gebogen

Standplaats

De bottelroos houdt ervan om in de halfschaduw of zon op te groeien. Hier heeft hij ideale zonomstandigheden om te volgroeien.

Qua grond is de bottelroos heel geschikt in alle soorten grond. De plant wordt daarom ook veelvoudig aan de kust en overal in het land aangeplant. De plant heeft weinig nodig en groeit eigenlijk overal.

Rosa rugosa 'Alba'

Bottelroos

Niet op voorraad
 0,69