Wat is de beste tijd in het jaar om de tuin aan te planten?

Aanplant tip

Tuinieren voor dummies 

De dagen worden langer, de vogels fluiten, de planten bloeien: het wordt lente. Het gazon groeit weer als een tierelier en je partner vraagt of je toch niet eens in de tuin zou moeten gaan werken. En oh ja, die haag moet ook nog geplant worden hè! Zaterdag op zaterdag wordt het tuinieren uitgesteld door verschillende (volgens jou) legitieme redenen. Als je dan midden april eens op de bank zit met een heerlijke voorjaarszon, dan zal het toch echt moeten gebeuren. Het gazon maaien kan als het droog is altijd, maar wat is eigenlijk de ideale tijd van het jaar om die haag aan te planten? 

Wortelgoed vs. potgeteelde planten

Aanplanten in het plantseizoen

Blote wortels of potten hebben één groot verschil van elkaar. Planten met blote wortel worden alleen uitgeleverd tussen oktober en april. Dit is dan ook de enige periode dat het mogelijk om planten met blote wortel aan te planten. Dit komt vooral omdat de planten in deze periode in winterrust zijn. Hierdoor focussen de meeste planten zich op wortels maken en niet op het laten groeien van bladeren, bloemen en bessen. Plant wortelgoed dus alleen in de periode tussen oktober en april aan.

Het gehele jaar door aanplanten

Potgeteelde planten kun je het hele jaar door aanplanten in de tuin. Dit komt omdat deze planten op onze kwekerij een aantal maanden de tijd hebben gehad om aan te sterken. Hiermee bedoelen we dat de plant al voldoende wortels heeft aangemaakt in zijn pot. Dankzij de sterkte van deze wortels kan een in pot gekweekte plant het gehele jaar door aangeplant worden en zal de kans op uitval minimaal zijn. Alleen in perioden van vorst en extreme hitte is het ook met in potgeteelde planten onverstandig om deze op dat moment te planten.

Door de seizoenen heen

 

Aanplanten in de winter

Een thujahaag die ondergesneeuwd is in de winter

Tuinieren in de winter is toch veel te koud?

Waarom zou je het dan gaan doen?

Zonder gein; de winter is niet hét moment om de tuin aan te planten, maar het kan prima. Zo kun je planten met blote wortel prima in de winter aanplanten, indien de grond maar bewerkbaar is. Als de grond bevroren is wordt het natuurlijk ook redelijk lastig om een sleuf in de grond te graven. Daarnaast adviseren wij niet om een haag aan te planten bij temperaturen onder 0 of met sneeuwval, al zou dit ook niet de voorkeur hebben voor de meeste tuiniers. Naast de planten met blote wortel, kunnen natuurlijk ook al onze planten in pot prima in de winter geplant worden.

Planten die ondergestopt zijn met vliesdoek tegen de vorst.

Het is goed om te weten dat de planten uit ons assortiment sowieso geen schade zullen oplopen bij een gebruikelijke Nederlandse dag vorst. Hierbij moet je echt denken aan de olijfbomen of andere tropische soorten. Deze zullen hier wel last van ondervinden. Dat komt omdat de winterhardheid bij deze planten wat minder goed is dan bij al onze soorten. Onze soorten zijn allemaal minimaal tot -15 graden Celsius winterhard.

 

 

Aanplanten in de lente

Een gelderse roos gaat bloeien in de lente; de witte bloesem en het groene blad gaat bloeien dus de bij komt lang

Hier gaan we dan toch de gedachtes van de meeste mensen op hol brengen (alvast excuses):

 

De lente is niet de beste tijd van het jaar om in een haag aan te planten!

 

We zien helaas dat blote wortel planten nog vaak worden aangeplant in de lente. Helaas, want hierdoor redden veel planten het niet.

Dit heeft te maken met de energie die de plant verdeelt over verschillende tijden in het jaar. Zo gaat een haagplant meestal rond april bladeren vormen, waarna bloemen en bessen later in de zomer kunnen volgen.

De plant legt in de lente en zomer dus al zijn energie in het groeien van bladeren, bloemen en bessen. Hierdoor heeft hij weinig energie over om te focussen op het maken van wortels. Deze wortels zijn essentieel voor een plant om goed te kunnen aarden aan de nieuwe grond waarin hij geplant is, stevig te staan en water op te nemen uit de grond. Hierdoor zal een plant die in bloei aangeplant wordt veel minder kans hebben om op zijn nieuwe plek te overleven.

Deze bloei begint bij de meeste planten ergens in de lente. Daarom adviseren wij niet om blote wortel planten in de lente aan te planten. Wél kun je potgeteelde planten gedurende de lente aanplanten. Deze kun je namelijk het gehele jaar door planten.

Vaak is de lente wel hét moment in het jaar om eens met de snoeischaar door de (beuken)haag heen te gaan.

 

 

Aanplanten in de zomer

Een vogel eet de rode bessen van de meidoorn (Crataegus monogyna) in de zomer.

Als je houdt van een lekker zonnetje tijdens het tuinieren, dan heb je hier natuurlijk de meeste kans op in de zomer. Helaas kun je in de zomer alleen maar pot geteelde haagplanten aanplanten en we zullen je uitleggen waarom dat zo is.

De planten zijn in de lente volle bak in groei en bloei, waar hij alle energie in stopt. De plant zal daardoor weinig energie overhebben voor het aanmaken van wortels om sterker te worden en te zichzelf te vestigen de grond. Dat is eigenlijk (net als in de lente) de voornaamste reden om wortelgoed niet in de zomer aan te planten.

een gieter geeft de coniferenhaag (Thuja) water in de zomer.

Maar het zonnetje zorgt voor de tweede reden waarom het niet optimaal is om in de zomer aan te planten. Het is namelijk de zon die zorgt voor de goede temperatuur waardoor wij in ons shirtje een wandeling kunnen maken. Maar het is ook de reden dat planten extra dorst hebben in de zomer. Hierdoor is de kans aanzienlijk dat de plant zal uitdrogen in de drogere periodes in de zomer, zeker wanneer hij zijn wortels nog niet goed heeft kunnen verspreiden.

Eigenlijk is het vooral de combinatie van veel droogte en weinig wortelgroei die ervoor zorgt dat het niet wenselijk is om haagplanten niet in de zomer aan te planten. Hierdoor zijn haagplanten in blote wortel niet te koop tussen mei en september. Wil je toch in de zomer een haag aanplanten omdat je zo snel mogelijk wat extra privacy wil? Kies dan voor de potgeteelde planten. Die kun je het hele jaar door aanplanten. Het is dan wel uiterst belangrijk om de planten voldoende water te geven.

 

 

Aanplanten in de herfst

De beukenhaag in de tuin met de glijbaan is in de herfst mooi bruin van kleur

Eindelijk zijn we aangekomen bij dé periode om je haag aan te planten: de herfst. Deze periode is ideaal om een haag aan te planten. Dit komt doordat de plant is gestopt met bloeien en in een winterslaap is gesust. De bladeren vallen van de bladverliezende planten en sommige bladhoudende soorten veranderen van kleur. Hieraan kun je zien dat de plant in deze periode niet meer gaat focussen op het groeien en bloeien, maar zijn energie gaat stoppen in het onder de grond verspreiden van zijn wortels.

De wortels zijn het belangrijkste onderdeel van een plant, want hiermee neemt hij water en voedsel uit de grond op. Hierdoor is het belangrijk dat de wortels groot en sterk worden om zoveel mogelijk voedingstoffen binnen te krijgen. Doordat de plant zich rond november vol op de wortels gaat storten is dit de ideale periode om een haagplant te planten. Op deze manier kan de plant van medio november tot het begin van de lente wennen aan zijn nieuwe thuisgrond en in de tussentijd volop wortels groeien. Hierdoor zal de plant tegen zijn eerste bloeiperiode topfit zijn om met het blad uit te schieten.

twee handen zijn blote wortelplanten van een liguster aan het aanplanten

De meest ideale maand om te planten is november, maar oktober en december schikken ook prima voor het planten van wortelgoed. Eigenlijk heeft de hele herfstperiode, tot de eerste vorstdag, perfecte omstandigheden om wortelgoed aan te planten. Natuurlijk sluiten wij ook de planten in pot wederom niet buiten, want deze kunnen nog steeds het hele jaar door geplant worden.

 

Alles in het kort, en nu die tuin in!

We hopen jullie op deze manier genoeg informatie verschaft te hebben over de ideale periodes om een haag aan te planten, hierbij nog een korte samenvatting:

  • Planten in blote wortel kun je het beste in de herfst of anders eventueel in de winter planten (niet met vorst).
  • In de lente en zomer adviseren wij geen wortelgoed te planten omdat de plant dan aan het focussen is op groeien en bloeien van de bladeren.
  • Wederom: pot geteelde planten kunnen het hele jaar door geplant worden (mits het niet vriest of extreem warm).

En nou hup, met die luie reet de bank uit en die tuin in!