Bij Qweeker kun je venijnboom (Taxus baccata) kopen in verschillende lengtematen. Deze Taxus baccata is een hele populaire haagsoort die in veel tuinen voorkomt. De taxus leent zich perfect als tuinplant omdat de plant heel makkelijk te onderhouden is en daarnaast ook heel makkelijk in vorm te behouden is.

De taxus behoort tot de coniferen en is herkenbaar aan zijn donkergroene naalden. Wanneer de taxus elk jaar wordt teruggesnoeid zullen er in principe geen besjes aan groeien. Maar als je de taxus vrij laat groeien ontstaan er na verloop van tijd rode besjes aan de plant. Deze besjes zijn giftig voor mensen, honden en katten. Vogels kunnen de besjes van de taxus wel verteren, en komen hier dan ook graag op af.

Mocht je een conifeersoort willen die sneller groeit? Kies dan voor de levensboom Smaragd of de levensboom Brabant.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen

Taxus in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Taxus met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De taxus heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Makkelijk te onderhouden
 • Goed in vorm te knippen
 • Kan zowel hoge als lage hagen vormen
 • Het gehele jaar groen en blikdicht
 • Hele sterke plant
 • Krijgt licht giftige besjes, als hij niet gesnoeid wordt
 • Groeit redelijk traag

Eigenschappen Venijnboom

De taxus is een plant die gebruikt dan worden voor allerlei hagen van verschillende hoogtes. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Groeisnelheid

De taxus is een plant die in een jaar tijd maar weinig groeit. Zo groeit de plant maximaal 20 centimeter per jaar. Hierdoor is deze plant wel zeer geschikt voor kleinere hagen in bijvoorbeeld een voortuin. Deze plant groeit redelijk snel blikdicht door zijn dichtbegroeide naalden. Hierdoor brengt een hogere haag snel wat privacy.

Doordat de Taxus wat trager groeit, is deze helaas slechts in lengtematen tot een centimeter of 80 bij ons te verkrijgen. Dit komt vooral omdat de plant al 4 jaar aan het groeien is voordat hij deze hoogte bereikt heeft, hierna is hij op de perfecte leeftijd om verplant te worden in een tuin. Mocht je de taxus door laten groeien, dan kan deze wel hoogtes tot 10 meter bereiken.

Wij adviseren om de haag maximaal tot een meter of 2 te laten groeien om deze mooi in vorm te kunnen behouden. Echter duurt dit door de langzame groeisnelheid wel een aantal jaartjes.

Onderhoud

Dit is wel hét grootste voordeel aan de taxus: het onderhoud. De taxus hoeft namelijk maar 1x per jaar gesnoeid te worden en dan is hij weer door de jaarlijkse keuring heen. Het snoeien van de taxus is redelijk makkelijk te doen omdat de nieuwe scheuten makkelijk te knippen zijn. Probeer deze snoeibeurt ongeveer in het midden van de zomer te doen (juni/juli).

Zo blijft de taxushaag het gehele jaar in de gewenste vorm. Je mag de haag altijd vaker snoeien als je de haag strakker wilt houden of als je de haag een impuls wilt geven om sneller dicht te groeien. Doe dit dan bij voorkeur net voor de zomer (mei/juni) en net na de zomer (augustus/september). Ben je klaar met het snoeien? Ruim dan het afval van de snoeibeurt het liefste op; de takken en besjes zijn giftig voor verschillende dieren zoals honden en katten.

In de eerste jaren kun je de taxushaag extra bemesten, maar dit is niet per se nodig. Hierdoor wordt zowel de groei in de lengte als de groei in de breedte versterkt. Hierbij is het wenselijk om net voor de zomer te bemesten met bijvoorbeeld wat hagenmest. Zo krijgt de taxushaag een extra impuls om de hele zomer te kunnen groeien.

De Taxus baccata is tot wel -23 graden Celsius winterhard. Hierdoor kan de plant tot wel -23 graden geen kwaad gedaan worden. Je hoeft deze plant dan ook niet te beschermen zo lang de temperatuur hierboven blijft.

Watervraag

Het is niet per se de meest dorstige plant die er bestaat, maar elke plant heeft wat water nodig om te leven. Probeer de Taxus baccata daarom in de periode na het aanplanten en in drogere perioden in het jaar wat extra van water te voorzien.

Hierbij geldt: alleen de wortels water geven, deze nemen tenslotte het water op. Na 2 jaar zou de plant volwassen genoeg moeten zijn om te kunnen overleven van het water dat moeder natuur ons geeft. Het is wel raadzaam om in droge en warme periodes water bij te geven.

Standplaats

De Taxus baccata is een sterke soort die in zowel de schaduw, halfschaduw als de zon kan groeien.

Ook qua grond kan deze soort taxus eigenlijk alle grondsoorten verdragen, zowel vochtige als droge grond.

Planteigenschappen

De naalden van de taxus blijven het hele jaar door aan de plant zitten en vallen er niet vanaf (tenzij je gaat snoeien 😉). Hierdoor blijft het hele jaar door de haag mooi blikdicht, zodat je heerlijk van wat privacy in je tuin kan genieten.

Planteigenschappen

De naalden van de Taxus baccata behouden het hele jaar hun (donker)groene kleur. Hierdoor heeft een taxushaag het hele jaar door een kleurrijke aanblik. Mocht de taxus wat bruin gaan worden, dan kan dit over het algemeen 2 oorzaken hebben.

Ten eerste kan de taxus te weinig water krijgen, waardoor deze uitdroogt. Ten tweede kan de plant ziek worden door bijvoorbeeld een taxuskever of andere ziektes, waardoor deze afsterft. Gelukkig komt de taxuskever relatief weinig voor in Nederland waardoor er gelukkig maar weinig taxussen afsterven vanwege deze reden.

Planteigenschappen

In een haagvorm zal je het niet vaak tegenkomen bij de taxus, maar hij groeit weldegelijk rode bessen. Kijk uit voor deze besjes, want ze zijn giftig voor mensen, honden en katten. Alleen vogels houden wel van deze rode bes, zij zijn sterk genoeg om deze bessen zonder problemen te verteren.

Taxus baccata

Venijnboom

 26,82