Bij Qweeker kun je verschillende hoogtes zwarte els (Alnus glutinosa) kopen. Deze plant kun je kennen als de boom langs de kant van de weg. Wij kweken deze planten vanaf kleins af aan op waardoor deze gebruikt kunnen worden in gemengde hagen of zelfs op termijn kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. De Alnus glutinosa is een inheemse soort die van nature in ons koude kikkerlandje voorkomt en zich dan ook als een vis in het water voelt bij het groeien op waterige gronden. Hierdoor groeit de zwarte els vaak langs sloten en rivieren. Deze els staat vooral bekend om zijn ovale, eivormige blad. Dat is dan ook het voornaamste verschil met het hartvorminge blad van de Italiaanse els (Alnus cordata).  

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Zwarte els in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Zwarte els met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De zwarte els heeft zowel zijn voordelen als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op.

 • Groeit heel snel
 • Groeit op allerlei grondsoorten
 • Weinig onderhoud
 • Groeit niet geheel blikdicht

Eigenschappen Gewone els / Zwarte els

De zwarte els is een plant die veel langs de kant van de weg of in scheidingen tussen percelen geplant wordt in een gemengde haag. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Onderhoud

We kunnen niet allemaal groene vingers hebben om de tuin goed te onderhouden. Met de zwarte els haal je hiervoor een prima plant in de tuin. De plant is goed te onderhouden doordat hij makkelijk te snoeien is en omdat de Alnus glutinosa weinig extra water nodig heeft. Ons advies is om de zwarte els 1x per jaar te snoeien, net voordat de plant gaat bloeien met zijn roodachtige katjes. De plant bloeit in de maanden maart en april, dus het is raadzaam om de els hiervoor te snoeien.

Je kunt ervoor kiezen om de zwarte els te bemesten na de snoeibeurt. Je geeft de plant met Hagenmest dan een extra boost om wat harder te groeien. Dit is niet noodzakelijk, maar je kunt ervoor kiezen.

De Alnus glutinosa is een zeer winterharde plant door zijn afkomst uit onder andere Siberië, waardoor deze wel tot -35 graden Celsius winterhard is. Hierdoor zul je geen extra stappen hoeven te ondernemen om de plant te beschermen in een Nederlandse winter.

Watervraag

De zwarte els kan veel water verdragen. Hierdoor heeft deze Alnus glutinosa weinig extra water nodig naast hetgeen dat moeder natuur hem biedt. De els heeft namelijk de neiging om als een spons al het water uit de grond te trekken op vochtige plaatsen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen: bij dagen van warmte en droogte adviseren wij altijd extra water te geven aan de zwarte els. Hoe sterk ze ook zijn, planten hebben altijd water nodig (zelfs een cactus)..

Groeisnelheid

De zwarte els maakt elk jaar een ware groeispurt van meer dan 40 centimeter groei per jaar. Deze Alnus glutinosa groeit bij ons binnen 2 jaar van een klein zaadje tot een volwaardige plant van een meter hoog. Dit komt vooral doordat de zwarte els kaarsrecht omhoog groeit omdat het van origine vooral als boom groeit.

Doordat deze recht omhoog groeit, zal de plant nooit over de volle lengte blikdicht groeien. Hierdoor is de plant wel zeer goed geschikt als border tussen bijvoorbeeld verschillende percelen. Daarnaast kun je de zwarte els ook gewoon als boom laten groeien. Hij zal binnen 10 jaar tot 10 meter hoog kunnen groeien, en als je echt veel geduld hebt kan jouw els wel tot 20 meter hoog worden.

Planteigenschappen

De Alnus glutinosa wil af en toe zijn ei(vormige blad) kwijt. De zwarte els verliest dan ook zijn blad in de winter. De bladeren van de zwarte els worden dan wat geler en vallen vervolgens van de plant af.

Standplaats

De zwarte els kan zowel in de halfschaduw als in de zon geplant worden. Doordat deze plant heel sterk is kan het op allerlei grondsoorten geplant worden. De Alnus is goed opgewassen tegen harde wind, houdt van natte bodems en kan goed tegen vorst. Hierdoor zijn elzen (zowel Alnus glutinosa als Alnus cordata) tegen veel verschillende weersomstandigheden bestendig.

Alnus glutinosa

Gewone els / Zwarte els

Niet op voorraad
 0,00