Bij Qweeker kun je hartbladige els (Alnus cordata) kopen in verschillende lengtematen. Deze soort wordt ook wel de Italiaanse els genoemd. Deze plant komt dan ook van nature uit Italië (en delen van Griekenland). De plant kan gebruikt worden in (gemengde) hagen of als een solitaire plant. Deze els staat bekend om zijn hartvormige blad. Dat is gelijk ook het verschil met het ovale blad van de zwarte els (Alnus glutinosa).

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Italiaanse els in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Italiaanse els met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

 

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Voor leveren van pakketten leveren wij tussen oktober en maart elke donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De hartbladige els heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Groeit heel snel
 • Groeit praktisch overal
 • Weinig onderhoud nodig
 • Groeit niet geheel blikdicht

Eigenschappen Hartbladige els / Italiaanse els

De hartbladige els is een snelgroeiende plant. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Gelukkig is bij de hartbladige els niet heel veel onderhoud benodigd. De plant kun je redelijk makkelijk snoeien. Het advies luidt dan ook om de plant 1x per jaar (rond maart) te snoeien. Hierdoor kun je de plant weer mooi in vorm snoeien voordat hij de rest van het jaar weer gaat bloeien.

Je kunt ervoor kiezen om de hartbladige els te bemesten na de snoeibeurt. Je geeft de plant met Hagenmest dan een extra boost om wat harder te groeien, maar dit is niet noodzakelijk.

De hartbladige els is tot wel -20 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant temperaturen tot -20 kan verdragen zonder vorstschade op te lopen. Hierdoor hoef je deze soort niet extra te beschermen bij een gemiddelde vorst in ons land.

Watervraag

De hartbladige els kan veel water verdragen. Hierdoor heeft deze Alnus cordata weinig extra water nodig naast hetgeen dat moeder natuur hem biedt. De els heeft namelijk de neiging om als een spons al het water uit de grond te trekken op vochtige plaatsen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen: bij dagen van warmte en droogte adviseren wij altijd extra water te geven aan de zwarte els. Hoe sterk ze ook zijn, planten hebben altijd water nodig (zelfs een cactus)...

Groeisnelheid

De hartbladige els is een snelgroeiende soort die wel meer dan 40 centimeter per jaar groeit. Hierdoor kan hij snel de benodigde grootte behalen. Als je hem helemaal uit zou laten groeien, dan kun hij zelfs 15 meter hoogte behalen.

Planteigenschappen

De Alnus cordata verliest in de winter zijn hartvormige blad. Hierdoor krijg je een heerlijk herfstbeeld in de tuin. Toch kan het ook voor wat extra werk zorgen met het opruimen van het blad.

Standplaats

De hartbladige els kan wel wat zonlicht gebruiken. Plant bij de plant daarom bij voorkeur op een plaats waar de zon gedurende de dag schijnt.

De Alnus is goed opgewassen tegen harde wind, houdt van natte bodems en kan goed tegen vorst. Hierdoor zijn elzen (zowel Alnus cordata als Alnus glutinosa) tegen veel verschillende weersomstandigheden bestendig.

Alnus cordata

Hartbladige els / Italiaanse els

Niet op voorraad
 0,39