Bij Qweeker kun je krentenboompje (Amelanchier lamarckii) kopen in verschillende lengtematen. Deze onder vogels zeer geliefde soort wordt in de agrarische sector ook wel ‘krent’ genoemd. De plant kan in hagen gebruikt worden, maar kan ook zeker als solitair geplant worden.

Deze soort bloeit zowel bloemen als bessen die geliefd zijn onder verschillende dieren en insecten. Wil je de krent combineren met andere bloemen en bessen soorten? Kijk dan eens bij de Gelderse roos of de meidoorn.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen

Krentenboompje in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Krentenboompje met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

Het krentenboompje heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Mooie witte bloemen die zorgen voor een heerlijke lentesfeer in april
 • Zwarte bessen voor de vogels (of voor jou)
 • Groeit nagenoeg overal
 • Je komt nooit meer in de tuin omdat je deze plant nagenoeg niet hoeft te onderhouden;)
 • De plant zal niet het hele jaar door voor een blikdichte haag zorgen.

Eigenschappen Krentenboompje

Het krentenboompje is een zeer geliefde plant onder mensen (én vogels en insecten) vanwege de mooie bloemen die hij tijdens de bloei heeft. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Onderhoud

Voor de mensen die niet wekelijks in de tuin willen werken is het krentenboompje een ideale plant. Hij heeft namelijk bar weinig onderhoud nodig. Je kunt dankzij deze plant dus lekker op je krent zitten als het om tuinieren gaat.

Ten eerste hoef je het krentenboompje eigenlijk niet te snoeien. Het is niet nodig, maar het is vaak wel raadzaam om de dode takken eruit te knippen en de plant richting de gewenste vorm terug te snoeien. Probeer de plant rond december te snoeien om hem vervolgens de rest van het volgende jaar uit te kunnen laten groeien.

Daarnaast hoef je de krent niet te bemesten met bijvoorbeeld hagenmest. Je kan ervoor kiezen om dit wel te doen om de plant sneller te laten groeien, maar dat heeft hij niet nodig.

Het krentenboompje is tot -28 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant in principe geen vorstschade op kan lopen tot deze temperatuur. Je hoeft de Amelanchier daardoor niet onder te stoppen in een gemiddelde winter.

Watervraag

De eerste twee jaar na aanplanten is het heel belangrijk om het krentenboompje goed in de gaten te houden. Deze eerste 2 jaar zijn namelijk cruciaal voor een plant als het om water gaat. Probeer de plant dan extra water te geven, vooral in de drogere en warmere periodes.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

Het krentenboompje staat er om bekend dat hij niet veel hulp nodig heeft om te groeien. Hierdoor is ook de standplaats niet heel bindend aan het planten van deze soort. De plant kan zowel in de schaduw, halfschaduw als de volle zon aangeplant worden.

Daarnaast maakt de grond waarin de krentenboom geplant wordt ook niet veel uit. Je kan ervoor zorgen om de grond extra te bemesten voordat je hem plant, maar dit is niet per se nodig.

Groeisnelheid

Het krentenboompje groeit 20 tot 40 centimeter per jaar, waardoor hij redelijk wat stappen maakt in een jaar. Het advies luidt om de plant in haagvorm niet hoger dan 1.5 meter te laten groeien.

Bij deze hoogte kunnen de takken wat gaan hangen, waardoor de haag niet strak zal blijven. Als solitair/boom kan hij tot wel 6 meter hoogte bereiken, maar dan moet hij aan de onderkant wel af en toe gesnoeid worden.

Planteigenschappen

De bladeren worden elk jaar losgelaten door de plant. Maar niet getreurd, rond april schiet de plant weer uit met verse bladeren.

Deze jonge bladeren zullen groen worden en rond de herfst weer van het krentenboompje afvallen. Wel wat extra bladruimen, maar het kan ook een heerlijk herfssfeertje in de tuin brengen.

Planteigenschappen

De Amelanchier is niet krenterig in het geven van bessen. Er komen namelijk genoeg bessen van het krentenboompje af. Tenzij de vogels deze er massaal vanaf eten, want zij zijn er ook dol op. Deze bessen/krenten zijn ook eetbaar voor mensen en zijn rijk aan vitamine A.  

Planteigenschappen

Het krentenboompje staat vooral bekend om de mate waarin het bloeit. Zo bloeit hij al rond april prachtige witte bloemen. Hierdoor heb je echt een lentegevoel in de tuin. Daarnaast komen ook vele insecten naar de tuin om deze bloemen te bestuiven.

Amelanchier lamarckii

Krentenboompje

 11,39