Bij Qweeker kun je Laurier Caucasica kopen in verschillende lengtematen. Deze soort laurier is een veelvoorkomende laurier in de Nederlandse tuin. Deze Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ heeft twee grote verschillen ten opzichte van zijn broertje; de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’. De Laurier Caucasica heeft namelijk wat donkerder groen blad wat ook een stuk smaller is. De Laurier Caucasica is door zijn smallere blad wat makkelijker dun te houden dan andere lauriersoorten.

Deze laurier groeit wat sneller dan bijvoorbeeld een laurier Otto luyken, waardoor hij niet heel makkelijk als kleinere haag te gebruiken is. Wil je dus een middelmatig grote haag van één meter tot maximaal 3 meter die gemakkelijk smal gehouden kan worden, dan is de Prunus l. Caucasica geschikt voor jouw tuin.

 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Standplaats -  Schaduw, halfschaduw of zon
 • Groeisnelheid -  > 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Onderhoud -  Gemiddeld onderhoud

Laurier Caucasica in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Laurier Caucasica blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd. 

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De laurier Caucasica heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Het hele jaar door groen
 • Heeft weinig nodig om te groeien
 • Gehele jaar door blikdicht
 • Groeit extreem snel
 • Vergt wat onderhoud

Eigenschappen Laurier 'Caucasica'

De laurier Caucasica is een populaire haagplant als het gaat om groenblijvende, blikdichte hagen. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Watervraag

Zoals al vaker vermeld is de Prunus laurocerasus Caucasica een sterke plant van zichzelf. Zo zou moeder natuur ons al van genoeg water moeten voorzien om deze laurier van vocht te voorzien. Toch is het de eerste 2 jaar wenselijk om de planten rond de zomer in warmere periodes wat extra water te geven om uitdroging te voorkomen.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Standplaats

De laurier Caucasica is een sterke plantsoort, waardoor hij in zowel schaduw als zon goed kan groeien. Wel zal het blad wat lichter van kleur worden naar mate het meer in het zonlicht zal staan.

Qua grond heeft de Caucasica ook niet veel wensen. Hierdoor kan de plant in eigenlijk alle soorten grond in Nederland groeien. Een voordeel van onze laurier Caucasica is dat deze in pot geteeld is waardoor de wortels al een extra jaar gegroeid hebben in de pot. Zo leveren wij de sterkste en fitste planten bij je af om een mooi plekje in de tuin te gaan bekleden.

Groeisnelheid

De Prunus is over het algemeen een soort die heel snel groeit. Hierdoor dan het weleens zijn dat er takken wat willekeurig uit de haag steken. Dit komt vooral omdat de takken in de lengte wat sneller groeien dan dat ze in de breedte vertakken.

Wil je dat de laurier Caucasica wat sneller gaat vertakken? Snoei de laurier dan wat vaker in het jaar terug. Zo geef je de plant een impuls om wat meer te gaan vertakken, zodat deze sneller blikdicht is.

Ons advies is om de laurierhaag niet veel hoger te laten groeien dan een meter of 3. Zo kun je de haag mooi in zijn vorm behouden. Zou je de laurier Caucasica volledig door laten groeien, dan kan hij hoogtes tot wel 5 meter bereiken.

Planteigenschappen

De Prunus laurocerasus Caucasica behoudt het gehele jaar zijn donkergroene bladeren. Zo kun je het gehele jaar genieten van een haag die geheel blikdicht is, wel zo fijn voor de privacy!

Planteigenschappen

Zowel de stengels als het blad van de laurier Caucasica zijn het gehele jaar door groen. Hierdoor heb je het gehele jaar door wat extra groene afscheiding in de tuin. Wat ons betreft toch mooier dan een houten schutting of hek.

Onderhoud

De Prunus laurocerasus Caucasica is een haagplant die wel wat verzorging nodig heeft. Zo moet de laurier minimaal 2x per jaar gesnoeid worden om goed in vorm te blijven. De laurier Caucasica groeit namelijk enorm snel, waardoor er al snel takken buiten de gewenste haagvorm gaan steken. Hierdoor adviseren we om de plant rond mei en september te snoeien.

Snoei de laurier Caucasica iets smaller terug, waardoor de plant weer zal gaan uitlopen. Wil je dat de haag in de eerste jaren sneller dichtgroeit? Dan kun je er voor kiezen om de haag vaker in het jaar te snoeien. Hierdoor zal de Prunus Caucasica sneller gaan vertakken, waardoor de haag sneller blikdicht zal groeien.

Wil je dat de haag nog sneller blikdicht groeit? Dan kun je er voor kiezen om na de 1e snoeibeurt van het jaar wat meststoffen toe te voegen aan de haag. Je kan hier bijvoorbeeld de hagenmest van DCM voor gebruiken uit onze winkel. Hierdoor zal de plant een extra boost krijgen om te gaan groeien.

De Prunus laurocerasus Caucasica is winterhard tot temperaturen van -20 graden Celsius. Hierdoor kan de plant goed overleven zolang de temperaturen niet onder de -20 graden schieten. Hierdoor is het niet per se nodig om de planten onder te stoppen in het geval van extreme Nederlandse vorst.

Prunus l. 'Caucasica'

Laurier 'Caucasica'

 6,99  6,29