Bij Qweeker kun je schijnhulst (Osmanthus x burkwoodii) kopen in verschillende lengtematen. Deze plant heeft heel veel weg van de hulst, maar toch is het een hele andere plant. Zo heeft hij wel dezelfde kleur donkergroen in de bladeren en is het een redelijk laagblijvende plant, maar heeft hij niet de rode bessen en het extreem stekelige blad wat de hulst wel heeft.

De schijnhulst leent zich heel goed voor een laagblijvende haag. De schijnhulst kun je planten en snoeien zonder dat je al te veel krassen op de armen krijgt. Dit komt doordat deze plant slechts licht stekelig blad heeft. Wil je toch gaan voor het blad met stekels? Kies dan de hulst. Wil je toch liever een “echte” hulst? Kijk dan eens bij de Japanse hulst.

 • Groeisnelheid -  Tot 20 cm per jaar
 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Watervraag -  Weinig watervraag
 • Planteigenschappen -  Bladhoudende plant
 • Planteigenschappen -  Groenblijvende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bloemen
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Schijnhulst in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Schijnhulst met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit.

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De schijnhulst heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Het hele jaar door groen
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Groeit witte bloemetjes in het voorjaar
 • Zeer geschikt voor lage haagjes
 • Groeit niet heel snel
 • Heeft een hele lichte doornrand aan de bladeren

Eigenschappen Schijnhulst

De schijnhulst is plant die een relatief laag blijft, waardoor deze veel gebruikt wordt in laagblijvende, groene haagjes. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat. 

Groeisnelheid

De schijnhulst is een plant die niet heel snel groeit. Ongeveer 20 centimeter per jaar. Hierdoor zal de plant ook niet heel hoog worden. Zo kun je deze Osmanthus prima gebruiken voor een laagblijvende haag; hij kan namelijk maximaal maar een meter of 2 hoog worden.

Onderhoud

Doordat deze plant niet heel snel groeit heeft hij ook niet al te veel verzorging nodig. Zo hoef je de schijnhulst slecht 1x per jaar terug te snoeien naar de gewenste vorm. Probeer de snoeibeurt in het voorjaar te doen, zodat de Osmanthus de rest van het jaar heerlijk kan groeien in je tuin.

Extra bemesten is niet nodig, maar het mag altijd. Zo zal de schijnhulst als je deze bemest met Hagenmest wat sneller gaan (dicht)groeien, maar hij heeft dit niet per se nodig.

De Osmanthus is een soort die van nature voorkomt in mediterraanse gebieden. Hierdoor is de plant niet zo winterhard als vele andere haagsoorten. De schijnhulst is tot -17 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat hij temperaturen kan verdragen tot -17, zonder dat hij vorstschade oploopt. In extreem koude winters kun je er dus voor kiezen om de schijnhulst onder te stoppen om schade te voorkomen.

Watervraag

De schijnhulst komt van nature in warmere gebieden voor. Hierdoor is de plant wel gewend aan drogere gebieden, waardoor hij wel een tijdje zonder kan.

Toch is het in de eerste 2 jaar raadzaam om wat water te geven in warmere en drogere periodes. Na deze 2 jaar is de plant volwassen en gewend aan de nieuwe grond, waardoor extra water geven niet per se nodig is. Extra water geven mag natuurlijk altijd, maar verzuip de plant niet.

Let op: geef de plant altijd alleen water op de wortels. Als het water op het blad komt, dan kan het verbranden. Het is te vergelijken met zonlicht op een vergrootglas: de zonnestralen zullen versterkt worden door het water en de bladeren kunnen zo verbranden.

Planteigenschappen

De licht stekelige bladeren van de schijnhulst blijven het hele jaar aan de takken hangen. Hierdoor is deze plant het hele jaar door blikdicht, perfect voor een groene afscheiding.

Planteigenschappen

De Osmanthus staat er bekend om dat hij het hele jaar door zijn kleur behoudt. Zo blijft het blad van de Osmanthus x burkwoodii het hele jaar door donkergroen.

Planteigenschappen

De schijnhulst groeit in rond april/mei witte bloemen. Een heerlijk zicht in de tuin, maar bovenal zeer geliefd onder de insecten die naar je tuin worden gelokt.

Standplaats

Doordat de Osmanthus van nature in mediterraanse gebieden groeit, ziet hij graag wat zon gedurende de dag. Plant de schijnhulst dan ook het liefste aan in de halfschaduw of op een plek die de hele dag in de zon staat.

Qua grond is de Osmanthus niet de moeilijkste. Een te natte grond verdraagt hij niet heel goed, maar op alle andere soorten grond groeit de plant prima.

Osmanthus burkwoodii

Schijnhulst

Niet op voorraad
 4,79