Bij Qweeker kun je wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) kopen in verschillende lengtematen. Deze van nature inheemse plant past vanzelfsprekend prima in het Nederlandse landschap.

Deze wilde kardinaalsmuts heeft zijn Nederlandse naam te danken aan de bessen die hij groeit. Deze tonen namelijk gelijkenissen met de hoed van een kardinaal. Deze vruchten zijn geliefd onder verschillende vogels. Hierdoor schikt de plant prima in een gemengde haag waarmee vogels aangetrokken kunnen worden. Mix de plant dan met andere bessenplanten zoals bijvoorbeeld de meidoorn of de Gelderse roos.

 • Onderhoud -  Weinig onderhoud
 • Groeisnelheid -  20 tot 40 cm per jaar
 • Planteigenschappen -  Bladverliezende plant
 • Planteigenschappen -  Plant met bessen
 • Watervraag -  Gemiddelde watervraag
 • Standplaats -  Halfschaduw of zon

Wilde kardinaalsmuts in pot

Je hebt de haagplanten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten, wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan, geef de planten elke dag water. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de pot van de plant en ‘breek’ de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.

Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.

Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen hebt voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna hoef je weer bij te mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Wilde kardinaalsmuts met blote wortel


Zorg dat je nieuwe haagplant niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.

Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.

Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.

Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.

Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.

Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!

Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter ‘aanwateren’. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.

Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Verzending

Voer de gewenste afhaaldatum/leverdatum in tijdens de bestelling. Je kunt de bestelling altijd af komen halen, hiervoor rekenen wij meestal 2 werkdagen. Mocht dit minder zijn, dan zul je hiervoor een mail met de orderbevestiging ontvangen. Voor afhalen zijn de verzendkosten uiteraard geheel gratis.

Paketten die tussen oktober en maart besteld worden leveren wij steeds op donderdag uit. In de maanden april tot september leveren wij 1x per maand de pakketten uit. 

Mocht je verzending per pallet bezorgd worden, dan kun je de gewenste dag van levering kiezen tijdens het plaatsen van de bestelling. Reken hiervoor minimaal op 3 werkdagen levertijd.

Verzendkosten worden automatisch berekend bij het afronden van de bestelling.

Garantie

Je kunt in de volgende gevallen in aanmerking komen op garantie op onze producten:

 • De planten zijn uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd.
 • De plant is aangeplant volgens onze plantinstructies.
 • De planten zijn niet op de juiste manier verzorgd (denk aan juist snoeien en genoeg water geven in droge periodes).
 • Er is geen schade aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

Als al deze punten aangevinkt kunnen worden stuur dan een mail (incl. foto’s van de planten) naar info@qweeker.nl, dan zullen wij kijken of je in aanmerking komt tot onze garantie.

Ga voor extra informatie m.b.t. garantie naar onze garantie pagina.

De wilde kardinaalsmuts heeft zowel zijn voor- als nadelen, hieronder sommen we ze kort voor je op. 

 • Heerlijke kleuren rond de herfst
 • Groeit bessen voor de vogeltjes
 • Weinig onderhoud
 • Bladruimen..
 • De besjes zijn giftig voor mensen
 • Zal nooit een blikdichte haag vormen

Eigenschappen Wilde kardinaalsmuts

De wilde kardinaalsmuts is een plant die geliefd is bij verschillende vogelsoorten. De planten van Qweeker komen van eigen kwekerij, waar de kwaliteit altijd hoog in het vaandel staat.

Onderhoud

De wilde kardinaalsmuts is een plant die weinig verzorging nodig heeft. Je hoeft de plant namelijk maar 1x per jaar (rond mei) te snoeien. Daarna kan hij de rest van het jaar groeien.

Als je de wilde kardinaalsmuts wat beter wilt laten groeien dan kun je ervoor kiezen om extra te bemesten na de snoeibeurt. Kies dan bijvoorbeeld voor de hagenmest, hiermee kun je de plant wat sneller laten groeien. Maar dit is absoluut geen noodzaak, in principe heeft de plant dit niet nodig om goed te kunnen groeien.

De wilde kardinaalsmuts is tot wel -30 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen vorstschade kan oplopen tot deze temperaturen. In principe zul je de wilde kardinaalsmuts dus niet extra hoeven te beschermen in een gemiddelde Nederlandse winter.

Groeisnelheid

De wilde kardinaalsmuts groeit tussen de 20 tot 40 centimeter per jaar. Hierdoor maakt de plant flink wat groeistappen op een jaar. Als je deze plant helemaal uit laat groeien kan hij hoogtes tot wel 4 meter bereiken.

Planteigenschappen

De bladeren van de wilde kardinaalsmuts zullen in de herfst veranderen van groen naar roodachtige kleuren. Hierna zullen ze van de plant vallen waardoor je een heerlijke herfstsfeer in de tuin zult krijgen. Als je dit niet wilt laten liggen kun je dus ook rekenen op wat bladruimen.

Planteigenschappen

In het najaar zullen er rode bessen verschijnen aan de wilde kardinaalsmuts. De plant heeft zijn naam te danken aan de bessen. Deze bessen hebben namelijk de vorm van een muts van een kardinaal. De rode bessen zijn helaas giftig voor mensen, maar de vogels zijn er gek op. Zij eten de vruchten op, waarna ze alleen de zaden uitpoepen. Hierdoor kan de plant zich verspreiden en vermeerderen.

Watervraag

De wilde kardinaalsmuts heeft op 2 jaar na het planten niet veel extra water nodig dan dat de wolken hem geven. Maar voor die tijd is het heel belangrijk om de plant niet uit te laten drogen. Probeer daarom in de eerste weken na het aanplanten voldoende water te geven om de plant wat makkelijker te laten wennen aan de nieuwe grond.

Daarnaast is het van belang om de eerste 2 jaar in droge en warmere periodes elke dag water te geven. Let op: nooit water geven op het blad, dan ontstaat er een kans op verbranding van het blad. Vergelijk het een beetje met de werking van een vergrootglas. De zonnestralen worden door de waterdruppels versterkt voordat het licht op het blad komt, waardoor de bladeren zouden kunnen verbranden.

Standplaats

Zon zorgt bij mensen voor vitamine D en bij planten voor de groei. De wilde kardinaalsmuts kan dan ook wel wat zonlicht gebruiken. Plant deze soort dan ook bij voorkeur op een plek waar de plant een gedeelte van de dag in de zon komt te staan.

Qua grond heeft de wilde kardinaalsmuts niet veel eisen. Maar hij zal altijd gemakkelijker groeien in een voedingsrijke grond dan in een voedingsarme grond.

Euonymus europaeus

Wilde kardinaalsmuts

Niet op voorraad
 10,49