Beukenhaag vs. Haagbeuk; wat is het verschil eigenlijk?
Beukenhaag en haagbeuk, de woorden verschillen verdomd weinig en ze worden vaak door elkaar gehaald. En begrijpelijk. Wie heeft dat eigenlijk verzonnen? Twee woorden omdraaien en je hebt een andere soort plant. De plantsoorten zelf lijken best veel op elkaar, maar hebben toch een aantal verschillen. We zullen ze hieronder kort voor je beschrijven.
Groene en rode beukenhaag
Maar eerst, in welke soorten en maten heb je ze allemaal? Er zijn bij elkaar 3 soorten beukenhaag en haagbeuk die in het algemeen worden gebruikt; de haagbeuk (Carpinus betulus), de groene beukenhaag (Fagus sylvatica) en rode beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze drie soorten planten worden in Nederland het meeste aangeplant als haag.
De rode beukenhaag is eigenlijk niets meer of minder dan de rood gekleurde versie van de groene beukenhaag. De eigenschappen die de rode beukenhaag verder kent gelden ook voor de groene beukenhaag. Daarom gaan we het verschil tussen de haagbeuk en de beukenhaag uitleggen door de haagbeuk en de groene beukenhaag met elkaar te vergelijken.
Beukenhaag in de winter
In de winter heeft de beukenhaag een speciale eigenschap. Dit is namelijk een van de weinige planten die in de winter zijn blad behoud, maar ook verkleurt. De meeste planten verliezen namelijk het blad nadat deze gaan verkleuren.
In de lente begint de plant weer uit te lopen en komen er weer frisse, groene bladeren tevoorschijn.
Haagbeuk in de winter
Daarentegen vallen de bladeren van de haagbeuk in de winter wél van de plant af. Hierdoor heb je niet het hele jaar door een blikdichte tuin. Zo heb je iets minder privacy in je tuin dan met zijn concurrent.
Geen paniek, in de lente loopt het blad (nog sneller dan bij de beukenhaag) weer uit om de haag blikdicht te maken.
Het blad van de haagbeuk
Het blad van de haagbeuk valt er weliswaar vanaf, maar het is in de zomerdagen een genot om te zien. De bladeren hebben een wat ribbelig karakter (zie foto). Hierdoor ziet een haagbeuk er wat ruwer uit dan een beukenhaag; een ribbelig karakter en een donkergroene kleur.
Het blad van de beukenhaag
Daarentegen heeft het blad van de beukenhaag een fris, lichtgroen karakter in de zomer. We zeiden hierboven al dat de groene beukenhaag zijn blad behoud maar daarnaast ook van kleur verandert. Deze frisgroene bladeren worden namelijk in de winter bruin van kleur en wat droger qua structuur; het blad breekt zowat als je het aanraakt.
Beukenhaag of haagbeuk snoeien
Naast het natuurlijk verliezen van het blad, moet het blad ook af en toe gesnoeid worden op de onnatuurlijke manier. Op deze manier houd je de haag mooi in vorm. Qua snoeien verschillen de beukenhaag en haagbeuk nauwelijks. Beide planten hebben in principe aan 1 snoeibeurt per jaar genoeg. Mocht je de beukenhaag echter perfect in vorm willen houden, dan raden we aan om deze 2x per jaar te snoeien (onze blog over het snoeien van de beukenhaag). Niets moet, alles mag.
De beukenhaag is een sterke haagplant
De beukenhaag is van zichzelf een vrij sterke haagplant. Helaas vallen er (vooral bij blote wortel) weleens wat planten uit. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld een aantal ziektes die in de beukenhaag kunnen zitten. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Ook kan de beukenhaag niet zo goed tegen hele natte en waterige gronden. Dan kan de plant letterlijk en figuurlijk verzuipen.
De haagbeuk is nog sterker
De haagbeuk is een hele sterke plantensoort, waar bijna geen ziektes in voorkomen. Hierdoor is de plant een stuk weerbaarder dan de beukenhaag. Daarnaast kan de haagbeuk heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Zo kan hij hele natte en voedingsarme gronden heel goed verdragen omdat het een sterke plantensoort is.
Naast dat de haagbeuk een stuk sterker is, groeit hij ook iets sneller dan de beukenhaag. Dit is ook de reden dat hij iets sneller uit loopt.
Beukenhaag of haagbeuk kopen
Qua prijs scheelt het vaak niet veel; het ene jaar is de haagbeuk iets duurder en het andere jaar is de beukenhaag wat duurder. Dit ligt eraan hoeveel planten er van beide soorten beuk in dat jaar zijn; de markt bepaalt de prijs.
Op dit moment is de groene beukenhaag bijvoorbeeld wat goedkoper, omdat deze soort de afgelopen jaren schaars is geweest. Hierdoor hebben veel kwekerijen de afgelopen jaren heel veel beukenhagen opgekweekt, waardoor er na 3 jaar groeien weer een overschot is.
Weinig zaad voor beukenhaag
Zo werkt het ook andersom; er is op dit moment een zaadtekort voor de groene beukenhaag. Hierdoor is de verwachting dat er binnen 2 a 3 jaar (wanneer de planten uitgegroeid zijn voor verkoop) een tekort gaat ontstaan aan groene beukenhagen. Zo is de verwachting dat de prijs tegen die tijd een stuk omhoog zal gaan.
Kies je voor een haag van beukenhaag of haagbeuk?
Om terug te komen op het wedstrijdje tussen de beukenhaag en de haagbeuk. Beide hebben voor- en nadelen en deze wegen ook redelijk tegen elkaar op. Mijn advies aan jou is dus om vooral te kijken naar wat je belangrijk vindt:
Groene beukenhaag voor privacy
Wil je het hele jaar door veel privacy in de tuin? Kies dan voor de beukenhaag. Vooral omdat deze plant het hele jaar door zijn blad behoudt.
Haagbeuk voor een sterkere plant
Woon je in een gebied met wat slechtere en/of natte grond en vind je het belangrijk dat de plant sterk is? Kies dan voor de haagbeuk.
And the winner is…
Dat ben jij altijd; het planten van een haagplant in welke soort dan ook is altijd goed. Voor jou en de natuur, er zijn alleen maar winnaars! Flauw hè.