Dit zijn de geheimen om je haagplanten goedkoper te kopen

Keuze tip

Er zijn een paar tips die de meeste webshops niet kwijt willen, maar wij geven ze je. Op deze manieren zijn klanten beter af en wordt ook de wereld weer een stukje groener. Daarnaast zit er voor ons ook een voordeel in, door dit te vertellen hoeven wij hopelijk minder planten te composteren. Win-win. Maar wat zijn dan de dingen waar je op moet letten en in welke tijd van het jaar is er uitverkoop op de kwekerij?

Koop kleinere planten

We beginnen bij de grootte van de plant. De stelregel luidt namelijk; kleine planten zijn goedkoper dan grotere planten. Dit komt voornamelijk omdat de planten die groter zijn langer de tijd hebben genomen om groter te worden. Daardoor hebben grotere planten meer verzorging gehad dan kleinere planten.

Zo zijn groene beuken van 40-60 centimeter groot zijn ongeveer 10x goedkoper dan planten van 175-200 centimeter. Kleinere planten zijn dus vaak goedkoper dan grotere planten, maar er zijn uitzonderingen..

Koop jongere planten

Daarnaast zijn jongere planten vaak duurder dan oudere planten. Dit komt vooral doordat planten die langer staan vaak een dikkere stam hebben dan planten die wat korter staan. Zo is een plant van 3 jaar vaak wat duurder dan dezelfde plant (met dezelfde hoogte) die er maar 2 jaar heeft gestaan.

Het verschil is niet heel groot; een haagbeuk van 3 jaar 80-100 centimeter kost ongeveer 10% meer dan dezelfde plant die er 2 jaar heeft gestaan. Hoe jonger, hoe goedkoper.

Koop wortelgoed

Daarnaast zijn planten in pot een stuk duurder dan planten met blote wortel. Zo betaal je voor een taxus van 60-80 centimeter met blote wortel ongeveer de helft van het bedrag wat je betaalt voor dezelfde plant die in pot geteeld is.

taxus als blote wortel plant

Het risico wat er aan kleeft is wel dat de planten met blote wortel wat minder sterk zijn en wat meer aandacht nodig hebben dan de planten in pot. De prijs en het risico zijn dan ook een afweging die je zelf moet maken. Twijfel je nog tussen blote wortel planten, potplanten of planten met kluit? Lees dan onze vorige blog over de voor- en nadelen hiervan.

Waarom wortelgoed?

Toch zou ik je willen laten nadenken over wortelgoed. Zo is wortelgoed namelijk oorspronkelijk bedoeld om de planten te planten. Het liefst in de herfst, zodat de plant de rest van het plantseizoen wortels kan maken en kan wennen aan de grond.

Waarom dan de herfst? Lees dat hier in onze blog over het beste plantseizoen.

Weggooien is sonde, composteren is beter.

Als er dan toch wortelgoed planten overblijven aan het eind van het seizoen, dan moeten we ze helaas weggooien.

Tuurlijk niet, we gooien niets weg! 

We kunnen er namelijk compost van maken. We gooien al het wortelgoed wat overblijft samen met het snoeiafval, bladeren en de dode planten (die we op de kwekerij helaas af en toe tegenkomen) op een grote hoop. Als de hoop vol is, dan laten we het versnipperen. De grote hoop laten we vervolgens liggen totdat het compost is.

Deze compost strooien wij vervolgens weer over de grond waar wij onze planten op gaan kweken. Hierdoor hebben de overgebleven planten toch nog een nuttige functie gehad. Maar liever zien we dat ze in jullie tuinen komen en daarom doen wij aan het eind van het plantseizoen een grote uitverkoop.

Goedkope hagen in maart & april

Omdat we liever een groenere wereld hebben dan wat extra compost houden we rond maart en april een uitverkoop. Een selectie van planten waarvan we nog overschot aan voorraad hebben mogen dan voor een goedkopere prijs weg.

Zo is het win-win(-win), voor jullie een goedkopere haagplant, voor ons een minder overschot en voor ons allemaal een groenere wereld.

Kijk naar de sale

Naast de maart/april uitverkoop hebben wij altijd mooie deals op onze speciale sale pagina. Hier staan planten die vers gerooid zijn of die we sneller willen laten doorlopen zodat we weer nieuwe planten hiervoor in de plaats kunnen zetten. Kijk dus vooral op onze Sale pagina voor de beste deals!