Groene vingers in november; wat te doen in je tuin?

Aanplant tip

De herfst is aangebroken en de meeste mensen duiken eerder naar binnen dan naar buiten. De open haard mag aan om te kijken naar het slechte weer. Mocht je een lekkere herfstdag hebben en wel naar buiten willen; er is genoeg te doen in de tuin in november!

Kijk dus vooral verder; dit keer vertellen we de tips zelfs in de juiste volgorde!

Snoeien in november (?!)

Eigenlijk is het te laat, maar ik herken mezelf hierin aardig: de tuin is in november nog niet gesnoeid.. Jullie zullen denken: een kweker die zijn tuin niet bijhoudt? Dat klopt, ik zie het ook vaak bij collega’s: hele dag in de planten en de eigen tuin niet bij kunnen houden, schandalig is het eigenlijk.

Mijn vriendin heeft het er nog wekelijks over, maar gelukkig voor mij (en jullie): het kan zelfs in november nog!

Kijk wel uit dat je niet te kort gaat snoeien. De planten gaan in winterrust, dus pakken geen groei meer mee. Zorg er dus voor dat je de haag snoeit zoals je hem graag in vorm ziet. Zo kan de haag (& ik met mijn vriendin) met een gerust hart de winter in gaan.

Mulchen in november

We zouden het in de juiste volgorde vertellen, daarom gaan we het snoeiafval goed gebruiken! We kunnen het snoeiafval namelijk gebruiken om de bodem te beschermen als mulch. Het gebruik van snoeiafval als mulch helpt om de bodem te beschermen tegen de kou en het verminderd de kans op onkruidgroei: win-win.

Door een laag snoeiafval en bladeren rond planten aan te brengen, behoud je de vochtigheid en voeg je organisch materiaal toe aan de grond, wat gunstig is voor de gezondheid en het bodemleven van je tuin. Het is een duurzame manier om tuinafval te hergebruiken en tegelijkertijd de bodem te verbeteren.

De rest van het snoeiafval opruimen, of eh … composteren in november!

Mocht je snoeiafval over houden, dan gaan we dat natuurlijk niet laten liggen. Je zou het in de GFT bak kunnen laten afvoeren, maar wij geven de voorkeur aan composteren. Door composteren kun je je eigen superfood voor je planten ontwikkelen, namelijk compost!

We hebben zelfs een artikel over composteren geschreven!

De tuin weer opbouwen in november!

Vervolgens het mooiste deel van alles: de tuin inrichten zoals je zelf wilt.

November is daarbij dé ideale maand om de tuin aan te planten. Planten gaan in de wintermodus en verliezen soms hun blad. Ze gaan zich focussen op wortels maken in plaats van blad totdat ze in de lente weer mogen gaan bloeien. Deze periode tot de lente is ideaal om te acclimatiseren aan jouw tuin.

Daarom hebben wij verschillende soorten haagplanten van kluit tot blote wortel in november beschikbaar om te planten in jullie tuinen.

The finishing touch: een vogelhuisje

Het is toch te zielig voor woorden – veel planten verliezen hun blad en de vogels hebben geen schuilplaats meer. Sommige kiezen ervoor om naar warmere oorden te vertrekken, maar een deel blijft in Nederland.

Deze kunnen we toch niet in de steek laten?

Daarom kun je het beste een vogelhuisje of wat eten voor de vogels in de tuinen hangen. Zo kunnen ze toch nog overleven in jouw tuin in de wintermaanden.

Wil je de vogels ook in de zomer naar je tuin krijgen? Kijk dan zeken naar ons artikel over de top 5 planten om vogels naar je tuin te lokken.

Veel tuinplezier!