Top 5 beste planten om vogels in je tuin te krijgen

Keuze tip

De lente komt er weer aan en het zonlicht komt weer langere tijd tevoorschijn. Dit is de tijd van het jaar dat allerlei soorten vogels hun oversteek maken vanuit warmere oorden terug naar het mooie Nederland. Verschillende soorten zoals de koolmees, pimpelmees, roodborst, de mus en de merel komen weer in de tuinen tevoorschijn. Maar van welke planten houden vogels nu eigenlijk? Wij vertellen je het in deze blog.

Op de een of andere manier zijn er in de tuin van de overburen altijd meer vogels dan in je eigen tuin (iets met het gras is altijd groener aan de overkant). Dit kan natuurlijk liggen aan het vogelhuisje, het vogelvoer of de rust in de tuin van de buren. Maar als je dit allemaal al geprobeerd hebt, dan hebben wij de oplossing voor je. Er zijn namelijk genoeg planten die vogels naar je tuin zullen lokken. De meeste planten dienen natuurlijk niet specifiek voor 1 vogelsoort, maar wij hebben voor verschillende vogels de beste plant uitgekozen. Dus hierbij de top 5 beste planten om vogels in de tuin te krijgen, te beginnen bij 5:

#5 Hulst (Ilex aquifolium) voor de koolmees

een koolmees zit op de tak van een hulst (Ilex aquifolium) met groen stekelblad en rode besjes

 

De hulst is een zeer geliefde plant bij verschillende vogels. De kerstplant wordt dan ook graag gebruikt om als rustige schuilplaats te dienen voor verschillende vogels, waaronder koolmeesjes. Deze kenmerkelijke vogel met kleurrijke borst houdt dan ook heel erg van de stekelige beschutting die de Ilex aquifolium met zich meebrengt. Maar dit is niet het enige wat deze plant te bieden heeft. Hij groeit namelijk ook bessen die de vogels heerlijk vinden. Deze gele en rode bessen zijn zeer in trek bij verschillende vogels die deze vruchten verzamelen om hun kroost te voeden.

 

Voordelen van de hulst voor de vogels:

 • Stekelachtige beschutting voor de vogels om in te schuilen.
 • Gele en rode bessen om te eten en te voeren in het nest.

#4 Rimpelroos (Rosa rugosa ‘Alba’ of Rosa rugosa ‘Rubra’) voor de rietzanger

een rimpelroos zit op de tak van een bottelroos (Rosa rugosa) met groen blad, roze bladeren en wat bottelrozen.

De rimpelroos is niet per se de plant waaraan gedacht wordt als je aan een roos denkt. Toch gaat het hier weldegelijk over een ander soort roos (zie foto onder). Deze struikvormige planten kunnen dienen als haag, maar ook als een struik in de tuin. Als eerste grote pluspunt groeien deze twee soorten rozenstruiken ook bessen, wat hen onderscheid van de andere bottelrozen. Dit wordt dan ook veelvoudig gebruikt als voedsel door bijvoorbeeld de rietzanger, maar ook wij mensen maken er weleens gebruik van. Je kunt er namelijk erg goed jam van maken. Een ander voordeel van de rimpelroos is dat ze witte (Rosa rugosa ‘Alba’) en rode bloemen (Rosa rugosa ‘Rubra’) hebben als ze uitbloeien, waardoor het veel insecten aantrekt. Dit is natuurlijk een heel sterk punt van alle bottelrozen in ons assortiment, want op insecten komen weer veel vogels af.

Voordelen van de bottelroos of rimpelroos voor vogels:

 • Eetbare rozenbottels voor de vogels en het nestje.
 • Rode en witte bloemen die insecten aantrekken, welke ook kunnen fungeren als voedsel voor de vogels.

#3  Gelderse roos (Viburnum opulus) voor de goudvink

een goudvink zit op de tak van een Gelderse roos (Viburnum opulus) en eet een rood besje ervan

Sommige mensen gaan er graag op uit. Anderen vinden het fijner om altijd thuis te zijn, zo ook de goudvink. Deze bekende tuinvogel vind het vooral fijn om zich te nestelen in struikbomen zoals de Gelderse roos. Deze plant groeit tamelijk snel en heeft grote bladeren waardoor vogels er goed beschut in kunnen schuilen. Ook groeit de Viburnum opulus vele besjes die de goudvink graag eet, en graag meeneemt naar zijn huisje om de jonge vogels mee te voeden. Deze plant is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor het zicht van de tuin. Deze inheemse heester laat vele bloemen uitschieten, waardoor veel kleinere beestjes worden aangetrokken zoals lieveheersbeestjes en kevertjes. Deze insecten zijn ook geliefd door de vogels, waardoor ze naar de plant zullen trekken.

Voordelen van de Gelderse roos voor vogels:

 • De grote bladeren van de struiken bieden een goede schuilplaats voor de vogels.
 • De bloemen trekken insecten aan, die op hun beurt als voedsel dienen voor vogels.
 • De rode besjes zijn zeer geliefd bij vogels.

#2 Meidoorn (Crataegus monogyna) voor de merel

Een merel eet een rood besje van de tak van een meidoorn (Crataegus monogyna) af

“Die kleine merel is mijn vriend, hij heeft mijn vriendschap echt verdiend” – Anita van de Rapsodies

Dit is een lied wat menigeen van jullie misschien niet zal kennen, maar de uitspraak klopt als een bus, de merel is een echte mensenvriend. Daarom zouden vele mensen een heg met meidoorn moeten planten, aangezien dit een van de geliefde planten van de merel is. Ik zal je uitleggen waarom. Deze plant heeft eigenlijk alles wat de nummer 1 van deze lijst ook heeft: het bied bescherming, groeit bessen en lokt insecten. 

De Crataegus monogyna heeft namelijk hele scherpe doornen (kijk hiervoor uit als je ze plant). Merels (en andere vogels) houden ervan om zich hierin te nestelen vanwege de veiligheid. Daarnaast heeft de meidoorn prachtige witte bloemen die uitschieten en vele insecten naar zich lokken. Als laatste voordeel van deze plant is dat het in de herfst en de winter rode bessen groeit. Rode besjes staan dan ook als favoriet op het menu van vogeltjes, omdat ze deze het gemakkelijkste kunnen zien.

Voordelen van de meidoorn voor vogels:

 • De doorns van de planten beschermen de vogels en hun nestje tegen indringers van buitenaf.
 • De bloemen trekken insecten, welke gegeten kunnen worden door de vogels.
 • De rode bessen zijn vaak favoriet op het menu van de vogel.

#1 Gewone vlier (Sambucus nigra) voor de houtduif

een houtduif zit op zijn gemak op een vlierenstruik (Sambucus nigra)

Zoals in de vorige alinea al benoemd is heeft deze plant ongeveer dezelfde eigenschappen als de nummer 2 van deze lijst. Zo heeft de Sambucus nigra in de periode van mei tot ongeveer juli prachtige witte bloemen, welke (je raad het al) veel insecten aantrekt. Daarnaast heeft deze plant ook wat doorns, welke weliswaar minder hard aankomen dan die van de meidoorn. De bessen worden gegeten door onder andere duiven of kunnen zelfs door mensen worden gebruikt om mee te koken. Duiven eten deze bessen erg graag en poepen de zaden vervolgens weer uit, waardoor de gewone vlier zich laat vermeerderen door de vogels. Een echte win-win situatie die de gewone vlier de koppositie bezorgt in deze lijst.

Voordelen gewone vlier voor vogels:

 • Donkerblauwe bessen voor de vogels en hun kroost.
 • Witte bloemen om insecten aan te trekken.
 • Stekelachtige doornen als bescherming voor de vogels.
 • Het verspreiden van de planten via de zaden die de houtduif uitpoept.

 

Wat zijn belangrijke plant eigenschappen om vogels naar de tuin te lokken?

Dit zijn volgens ons de 5 beste planten om in de tuin te hebben om vliegende tweevoeters te ontvangen. Dit verdienen ze doordat deze meerdere eigenschappen hebben die van belang zijn voor vogels. De drie hoofdeigenschappen die wij voornamelijk belangrijk vinden zijn: planten met bessen, planten met bloemen en planten met doorns. Ten eerste heb je de bessenplanten die zorgen voor een goede voedselvoorziening voor de vogels. Daarnaast zorgen de bloemenplanten voor insecten, die ook gezien worden als voeding voor de vogels. Als laatste heb je de doornplanten, die zorgen voor beschutting voor het nest van de vogels. Mocht een plant een van deze drie eigenschappen hebben dan is het sowieso als een geschikte plant voor de vogels. Maar daarnaast heb je ook nog verschillende planten waarin vogels graag hun huis opbouwen, zoals volgroeide beukenhagen en andere hagen. Zorg daarnaast voor een groen grasgazon in plaats van een stenen ondergrond. Hiermee maak je het de vogels zo aangenaam mogelijk.

Veel plezier met het genieten in de tuin onder het genot van vogelgezang!