Het wortelgoed seizoen; het is korter dan je denkt!

Informatieve tip

Planten groeien het hele jaar door, maar het is niet altijd even zichtbaar. Zo groeien haagplanten van ongeveer oktober tot en met maart vooral ondergronds. De wortels van de plant sterken in deze periode aan. De rest van het jaar groeit de plant boven de grond. Hier is ook het zogenaamde 'kwekerijseizoen' op gebaseerd, maar wanneer loopt het dan en waarom is dat zo? Je leest het in dit artikel.

Het kwekerijseizoen

Het kwekerijseizoen voor haagplanten loopt ongeveer van oktober tot en met maart. In deze periode kun je wortelgoed haagplanten kopen. Dit komt omdat planten in de winter in winterrust gaan, om in de lente weer uit te kunnen schieten.

Planten krijgen minder energie

In deze winterrust hebben de planten minder energie te besteden dan in de zomer. Dit heeft voornamelijk te maken met de kortere dagen waardoor er minder zonlicht aanwezig is. Ook zitten er in de winter minder voedingstoffen in de grond dan in de zomer.

Planten maken wortels in de winter

Doordat de plant in winterrust komt, gaat de plant zijn energie op iets anders inzetten. De plant gaat zich namelijk focussen op het aanmaken van wortels en het wennen aan de grond. Daarom is het in de herfst het ideale moment om aan te planten (zoals je kunt lezen in deze blog). Op die manier kan de plant zijn hele winterrust benutten om te wennen aan de grond in zijn nieuwe omgeving. Zie hier een voorbeeld van onze taxus in pot die in 1 winter zoveel wortels heeft gemaakt dat de wortels naar de pot gevormd zijn.

de wortelvorming van een taxusplant in beeld gebracht met op de achtergrond meer taxussen in een kas.

Het wortelgoed seizoen van oktober tot en met maart

Daarom loopt het wortelgoed seizoen bij de kwekers van oktober tot en met maart. Het wortelgoed kan dan namelijk in winterrust geleverd en uiteindelijk geplant worden. Op die manier kunnen de planten zonder problemen gerooid worden, zonder dat de groei van het wortelgoed verstoord wordt. Hierdoor kun je wortelgoed alleen van oktober tot en met maart kopen. In de zomer steekt de plant zijn energie namelijk weer in het aanmaken van takken en bladeren.

Stengels, blad, bloemen en bessen maken in de zomer

De lente komt eraan en je hebt je haag van wortelgoed (als het goed is in de herfst, winter of begin lente) aangeplant. Dan begint de natuur weer te werken. Blad komt aan de haag, de haag gaat groeien en de bloemen en bessen gaan bloeien. Maar hoe komt dat toch?

De haagplant is omgeschakeld van standje winter naar standje zomer. De plant gaat hierdoor al zijn energie ‘boven de grond’ gebruiken. Hierdoor gaat de plant groeien in lengte en breedte en bloeien er allerlei kleurrijke bloemen en bessen aan de plant.

Hierdoor kun je in de zomer geen wortelgoed planten; doordat de energie boven de grond gebruikt wordt zal de plant geen energie steken in het verspreiden van zijn wortels in de nieuwe grond. Met het gevolg dat de plant niet genoeg vocht en voeding binnen zal krijgen om de zomer door te komen.

Het wortelgoed kan een half jaar lang geleverd worden

Hierdoor hebben de kwekers een ongeschreven regel dat je van ongeveer oktober tot en met maart de planten uitleveren. Dan kunnen planten met blote wortel aangeplant worden. in dit half jaar kunnen de planten bewaard worden in de 'kuilhoek' (zie onderstaande foto). Hier kuilen we de planten in de grond, zodat de wortels bedekt zijn. Zo blijven de planten tot het einde van het seizoen goed.

Alle wortels van planten worden ingegraven op een kuilhoek om de planten in winterrust te houden.

Toch het hele jaar door aanplanten?

Toch hebben kwekers hier een foefje op verzonnen.

Ze zijn namelijk planten in potten gaan kweken. Hierdoor hebben de planten al genoeg wortels aangemaakt in de pot, waardoor ze het hele jaar door aangeplant kunnen worden. Mocht je twijfelen tussen planten in pot of als wortelgoed? Kijk dan eens bij onze vorige blog over de verschillen tussen planten met blote wortel, in pot of met kluit.