Natuurlijke insectenlokkers: ontdek de top 5 haagplanten voor een bruisende tuin!

Keuze tip

Insecten zijn belangrijk voor onze tuinen. Maar laten we eerlijk zijn; sommige insecten zijn gewoon veel leuker dan andere. Als je van bijen of vlinders houdt en je wilt je tuin omtoveren tot een paradijs voor deze vliegende vrienden, dan hebben we goed nieuws: we hebben de top 5 haagplanten die de meeste insecten aantrekken voor je op een rijtje gezet.

Rosa rugosa (Bottelroos)

Een bij haalt de nectar uit het hart van een roze bloem van de bottelroos (Rosa rugosa)

De Rosa rugosa (ook bekend als de bottelroos) is een uitstekende plant om insecten mee naar je tuin te lokken. Deze plant bevat een stof die belangrijk is voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders, namelijk nectar. Daarnaast heeft de Rosa rugosa een sterke geur die helpt om insecten aan te trekken.

Maar wat deze plant echt onderscheidt, zijn de scherpe, gebogen stekels. Deze fungeren als een natuurlijk afweermiddel tegen dieren zoals de vervelende kat van 4 huizen verder die elke avond jou rust wil komen verstoren. Of de huisdieren van de achterbuurman die graag jouw tuin proberen te vernietigen.

Dus als je op zoek bent naar een plant die je tuin kan transformeren tot een insectenparadijs en tegelijkertijd je tuin beschermt tegen ongewenste gasten, dan is de Rosa rugosa zeker de moeite waard om te overwegen.

Gewone Vlier (Sambucus nigra)

Een kever zit op de bloesem van een gewone vlier (Sambucus nigra)

De gewone vlier is een fantastische plant als je van vlinders houdt. De grote, witte bloemschermen zijn als een uitnodiging voor vlinders om te komen dineren in je tuin. Het is als het ware een chique all-you-can-eat buffet voor deze prachtige insecten. Maar het beste van alles is dat de gewone vlier niet alleen vlinders aantrekt, maar ook bijen en andere bestuivers.

Naast zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen heeft de gewone vlier ook nog andere voordelen. Zo is het een eenvoudig te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is ook een populaire plant in de traditionele geneeskunde, waar het wordt gebruikt om alles van verkoudheid tot reuma te behandelen.

Met zijn schoonheid, veelzijdigheid en insectenvriendelijke eigenschappen is de gewone vlier een geweldige keuze voor iedereen die zijn tuin wil omtoveren in een vlindertuin. Dus waar wacht je nog op? Nodig de vlinders uit en geniet van het prachtige uitzicht!

Hazelaar (Corylus avellana)

Een bij zit op de bloesem van de hazelnoot/hazelaar.

De hazelaar/hazelnoot is een geweldige plant voor bijen die op zoek zijn naar een vroege snack in het voorjaar. Wanneer er nog niet veel andere planten in bloei staan zijn de katjes van deze plant zijn een belangrijke voedselbron voor bijen en vroege vlinders.

Maar dat is niet het enige dat de hazelaar te bieden heeft. Na een paar jaar groeit deze plant namelijk ook hazelnoten, die heerlijk zijn voor jou en je dierenvriendjes. Zo heeft de dierenwereld niet alleen in het voorjaar, maar het hele jaar door iets te snacken van deze plant.

Bovendien is de hazelaar een prachtige plant om te zien. Het heeft een opvallende, gedraaide stam en mooie, groene bladeren die in de herfst prachtig verkleuren. Het is een gemakkelijke plant om te onderhouden en hij kan goed groeien in zowel de volle zon als in de schaduw.

Dus, als je op zoek bent naar een plant die niet alleen bijen en vroege vlinders aantrekt, maar ook nog eens heerlijke hazelnoten produceert, dan is de hazelaar de perfecte keuze voor jouw tuin!

Meidoorn (Crataegus monogyna) Een rups kruipt op het groene blad van de meidoorn (Crataegus monogyna)

De meidoorn (Crataegus monogyna) is een perfecte plant om bijen en vlinders mee naar je tuin te lokken. Met zijn prachtige witte bloemen verleid hij vele soorten insecten om naar je tuin te komen.

Maar de meidoorn heeft nog meer voordelen. Hij is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig aandacht, wat betekent dat je meer tijd hebt om van je tuin te genieten. En als klap op de vuurpijl is de meidoorn ook nog eens een belangrijke voedselbron voor allerlei soorten vogels. Dus terwijl jij geniet van het uitzicht, krijgen de vogels ook wat ze nodig hebben. Als je een fan bent van natuurlijke schoonheid en graag bijdraagt aan de biodiversiteit, dan is de meidoorn zeker een plant voor jou.

Rode Kornoelje (Cornus sanguinea)

Een insect zit op het blad van de rode kornoelje (Cornus sanguinea)

De rode kornoelje is de plant voor de bij die van een beetje kleur houdt. Zo heeft deze plant dieprode stengels die in de winter verschijnen wanneer het blad van de plant valt. Daarnaast groeit deze plant witte bloemen die voor veel kleine beestjes in de tuin aantrekkelijk zijn. Zo bestuiven verschillende soorten bijen en andere insecten de kornoelje. Na de bestuiving groeien er zwarte bessen aan de rode kornoelje. Deze bessen zijn geliefd onder vogels en andere dieren, maar giftig voor mensen. Sla deze zelf dus liever over..

Dus, hoe begin je een insectenhotel?

En daar heb je het! Als je op zoek bent naar een manier om je tuin te laten zoemen van leven, dan zijn deze haagplanten de perfecte keuze. En als je je zorgen maakt over te veel insecten in je tuin, nou ja, dan kun je altijd een insectenhotel bouwen en ze een plek geven om te verblijven.

Wie weet, misschien zullen ze zo onder de indruk zijn van je haagplanten dat ze besluiten om een goede beoordeling op TripAdvisor achter te laten. 'Zou hier weer verblijven. Vijf sterren voor de bloemen en de gezellige sfeer!'. Een gezonde dosis mond-tot-mond reclame en zo begin je een insectenhotel door middel van een paar haagplanten.