Zachte winters; wat te doen met jouw planten?

Verzorging tip

Het klimaat gaat steeds verder achteruit en het weer wordt extremer. Zomers worden Mediteraans warm en het weer in de winter lijkt steeds vaker op een gemiddelde herfst. Deze zachtere winters hebben tot gevolg dat de kans op een witte kerst steeds kleiner wordt, voor veel mensen een pijnlijke conclusie. Maar wat voor een effect heeft het veranderende klimaat op de planten?

Warme winter

Door de klimaatverandering worden de winters steeds vaker zacht. Skioorden hebben amper sneeuw op de pistes en je voelt je haast schuldig om stoofvlees, erwtensoep of andere winterse gerechten te gaan koken. Dit heeft als gevolg dat we helemaal in de war raken. Ik bedoel; 15 graden met nieuwjaar is vrij ongewoon. Je hoort dan zo snel mogelijk na 12 uur weer naar binnen te rennen omdat het buiten veel te koud is.

Niet alleen wij raken in de war, maar de natuur ook. Zo komen de teken al tevoorschijn omdat ze denken dat de lente begonnen is. Ook de planten denken al dat de lente aanbreekt. Ze beginnen uit te lopen, te groeien en langzaam te bloeien. Dit is natuurlijk mooi voor het beeld, maar het kan ook nadelig zijn als de vorst, na een warme winter, alsnog inslaat.

Kapotte knoppen

Sommige soorten planten hebben door de warme winters al knoppen aangemaakt om bloemen en bessen te groeien; ze denken namelijk dat het lente is. Als hier vervolgens de vorst overeen gaat, dan kunnen de knoppen kapot vriezen. Hierdoor zullen in de rest van het minder of (in extreme gevallen) zelfs geen bloemen en bessen aan de planten gaan groeien. Gelukkig kunnen we hier de planten tegen wapenen.

Bescherming voor de planten

We kunnen de planten wél wat bescherming bieden; zo schreven we eerder ook in deze blog over winterhardheid van planten. Je kunt de planten namelijk op verschillende manieren een extra bescherming geven.

Zo kun je bijvoorbeeld de vorstgevoelige planten onderstoppen tegen de kou. Je kunt bijvoorbeeld een plastic zak, hoeslaken of een ander soort (vlies)doek om de plant heen binden. Op deze manier creëer je een extra laagje ‘kleding’ om de plant heen. Hierdoor zal de vorst minder snel tot de plant doordringen.

planten-beschermen-vorst-vliesdoek-winter.jpg

Wat als de winter zo warm blijft?

Geen stress, de planten zullen zichzelf hierop aanpassen en hun jaargetijden gewoon wat gaan verleggen. De lentes zullen wat vroeger komen voor de planten dus het bloeien zal wat eerder beginnen. Wél is het raadzaam om de planten in de extreem warme zomers voldoende water te geven. Hoe je dit moet doen kun je lezen in dit artikel over watergeven.

Mocht je verder nog vragen hebben over wat je maar wilt weten over planten, stuur dan een mailtje naar info@qweeker.nl en we zullen je proberen te helpen met onze expertise op het gebied van planten.