Groene vingers in december; wat te doen in je tuin?
De meeste mensen zitten het liefst binnen met dit weer, zeker als er (natte) sneeuw komt. Toch valt er van alles in de tuin te doen als het weer wat meezit. Wat kun je zoal in december doen? Hoor ik u vragen. Dat kun je hieronder zien in de tuinklusjes voor de maand van mythische oude mannen met witte baarden en cadeautjes.


Snoeien in december – liever niet
Dit is niet de maand om nog te gaan snoeien. Planten krijgen namelijk een tik op de gezondheid als ze gesnoeid worden. Mocht daar nog een vorst overheen komen, dan is er een kans dat ze het niet overleven. Doe het snoeien dus liever een paar maanden later, of voor december. Dan is de kans groot dat de planten de winter overleven.
Wat wel in december? Planten onderstoppen
Gelukkig zijn al onze planten goed tegen Nederlandse wintertemperaturen bestendig.
Maar mocht je planten in je tuin hebben die niet zo goed tegen de vorst kunnen – stop ze in!
Een oud laken, wat vliesdoek of iets anders wat de plant bedekt kunnen al genoeg bescherming brengen om de winter door te komen.
Tip van ons – vergeet je buitenkranen niet vorstvrij te maken door het water naar buiten af te sluiten (we waren het zelf bijna vergeten). Zo vriest niet heel je waterleiding kapot - of je waterhaspel.
Mulchen in december
Mocht je de planten nog wat extra willen beschermen, dan kun je er voor kiezen om een mulchlaag aan te brengen op de grond bij de planten. Zo kan de plant meer warmte onder de grond vasthouden omdat deze minder snel bevriest. Ideaal als ‘dekentje’ voor de planten in de winter.
Bladruimen in december
Mocht je snoeiafval over houden, dan gaan we dat natuurlijk niet laten liggen. Je zou het in de GFT bak kunnen laten afvoeren, maar wij geven de voorkeur aan composteren. Door composteren kun je je eigen superfood voor je planten ontwikkelen, namelijk compost!
We hebben zelfs een artikel over composteren geschreven!
De tuin weer opbouwen in december (?!)
Ja, zelfs in december kun je aanplanten in de tuin – mits de grond bewerkbaar is. Het moet dus niet te hard vriezen dat je geen sleuf kunt graven om in te planten. Maar de haagplanten die wij kweken kunnen geen kwaad aangedaan worden door de vorst.
Sterker nog – wij vriezen ze soms bewust zelf in om ze langer te kunnen bewaren.
The finishing touch: een vetbol voor de vogeltjes
Het is toch te zielig voor woorden – veel planten verliezen hun blad en de vogels hebben steeds minder te eten. Sommige kiezen ervoor om naar warmere oorden te vertrekken, maar een deel blijft in Nederland.
Deze kunnen we toch niet in de steek laten?
Daarom kun je het beste een vetbol of een schuilplek voor de vogels in de tuinen hangen. Zo kunnen ze toch nog overleven in jouw tuin in de wintermaanden.
Wil je de vogels ook in de zomer naar je tuin krijgen? Kijk dan zeken naar ons artikel over de top 5 planten om vogels naar je tuin te lokken.
Veel tuinplezier!
