Van de bodem naar de top; waarom haagplanten een sterke basis nodig hebben

Informatieve tip

Als je van plan bent om een haag in je tuin te planten is het belangrijk om te weten dat de bodem waarin je dit doet een cruciale rol speelt in de groei en gezondheid van de planten.

Een goede bodem zorgt ervoor dat haagplanten voldoende voedingsstoffen, water en zuurstof krijgen, terwijl een slechte bodem kan leiden tot slechte groei, ziekte en zelfs de dood van de planten.

In deze blog gaan we dieper in op het belang van een goede bodem voor haagplanten en bekijken we de verschillende soorten grond die in Nederland voorkomen.

Eigenschappen van een goede bodem voor haagplanten

Een goede bodem is essentieel voor de groei en ontwikkeling van haagplanten. Hieronder staan enkele eigenschappen van een goede bodem voor haagplanten:

  • Goede drainage en beluchting: de bodem moet niet te nat zijn en voldoende zuurstof bevatten om wortelrot te voorkomen.
  • Voldoende voedingsstoffen: haagplanten hebben voldoende voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven.
  • Juiste pH-waarde: de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem moet geschikt zijn voor de specifieke haagplanten die je wilt planten. Over het algemeen hebben de meeste haagplanten een pH tussen de 5,0 & 7,0 nodig.
  • Voldoende water vasthoudend vermogen: de bodem moet in staat zijn om voldoende water vast te houden om de haagplanten van vocht te voorzien tijdens droge periodes.

Tuingrond verbeteren

Als de bodem niet aan deze eigenschappen voldoet, is het mogelijk om deze te verbeteren. Bijvoorbeeld door materialen (zoals compost of Vivimus) toe te voegen om de bodemstructuur te verbeteren en de hoeveelheid voedingsstoffen te verhogen. Ook kan het toevoegen van kalk helpen om de pH-waarde van de bodem te verhogen.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften van de haagplanten die je wilt planten te begrijpen om te bepalen welke verbeteringen nodig zijn.

Soorten grond in Nederland

Zandgrond

Een close-up op de zandgrond zodat je de structuur van de grond kan zien

Zandgrond is een van de meest voorkomende grondsoorten in Nederland. Het bestaat voornamelijk uit zand en is arm aan voedingsstoffen. De bodemstructuur van zandgrond is los en luchtig, waardoor het moeilijk is om vocht vast te houden. Dit maakt zandgrond minder geschikt voor haagplanten die veel water nodig hebben.

Haagplanten die wel goed kunnen groeien op zandgrond zijn bijvoorbeeld de liguster en de hulst. Deze planten hebben minder water nodig en gedijen goed in een bodem die goed gedraineerd is.

Kleigrond

Close-up van de kleigrond zodat je de structuur van de grond goed kunt zien

Kleigrond is een zware grondsoort die rijk is aan voedingsstoffen. De bodemstructuur van kleigrond is compact en dicht, waardoor het veel water kan vasthouden. Dit kan echter ook leiden tot problemen, zoals wateroverlast en verstikking van de wortels.

Haagplanten die goed gedijen op kleigrond zijn onder andere de haagbeuk en de beukenhaag. Deze planten hebben veel voedingsstoffen nodig en kunnen goed tegen een vochtige bodem.

Veen- en moerasgrond

Close-up van veen en moerasgrond zodat je de structuur van de grond goed kunt zien

Veen- & moerasgrond zijn grondsoorten die voornamelijk bestaan uit organisch materiaal. De bodemstructuur is los en luchtig, maar de grond kan snel verzadigd raken met water. Veen- en moerasgrond is van nature zuur, wat kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen door de planten.

Haagplanten die goed gedijen op veen- en moerasgrond zijn onder andere de meidoorn en de sleedoorn. Deze planten zijn goed bestand tegen een zure bodem en kunnen goed tegen vochtige omstandigheden.

Lössgrond

Close-up van de lössgrond zodat je de structuur van de grond goed kunt zien

Lössgrond is een vruchtbare grondsoort die voornamelijk bestaat uit fijne deeltjes van klei en zand. De bodemstructuur van lössgrond is los en luchtig, waardoor het goed gedraineerd is en voldoende zuurstof bevat voor de wortels. Lössgrond is van nature kalkhoudend, wat de opname van voedingsstoffen door de planten bevordert.

Haagplanten die goed gedijen op lössgrond zijn onder andere de haagbeuk en de liguster. Deze planten hebben voldoende voedingsstoffen nodig en gedijen goed op een bodem die goed gedraineerd is.

Welke grondsoort is het beste voor haagplanten?

Zandgrond

Voordelen

Zandgrond is goed gedraineerd en luchtig, wat zorgt voor een goede waterafvoer en voldoende zuurstof voor de wortels. Daarnaast warmt zandgrond snel op in het voorjaar, waardoor de planten eerder kunnen groeien.

Nadelen

Zandgrond is arm aan voedingsstoffen en kan moeilijk vocht vasthouden. Dit maakt zandgrond minder geschikt voor haagplanten die veel water nodig hebben.

Tips om de bodem te verbeteren

Voeg organisch materiaal zoals compost, bladeren of grasresten toe aan de zandgrond. Dit zal helpen om voedingsstoffen en water beter vast te houden en de bodemstructuur te verbeteren.

Kleigrond

Voordelen

Kleigrond is rijk aan voedingsstoffen en kan veel water vasthouden, wat ideaal is voor haagplanten die veel vocht nodig hebben.

Nadelen

Kleigrond kan zwaar en compact zijn, waardoor het moeilijk kan zijn voor de wortels om te groeien. Daarnaast kan de bodem snel verzadigd raken met water, wat kan leiden tot problemen met de drainage.

Tips om de bodem te verbeteren

Voeg organisch materiaal en zand toe aan de kleigrond. Dit zal de bodemstructuur verbeteren en zorgen voor een betere drainage.

Veen- en moerasgrond

Voordelen

Veen- en moerasgrond zijn van nature rijk aan organisch materiaal en kunnen vocht goed vasthouden. Dit kan ideaal zijn voor haagplanten die goed gedijen in vochtige omstandigheden.

Nadelen

Veen- en moerasgrond zijn van nature zuur, wat kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen door de planten. Daarnaast kan de bodemstructuur snel verzadigd raken met water.

Tips om de bodem te verbeteren

Voeg kalk en organisch materiaal toe aan de veen- en moerasgrond. Dit zal de bodem minder zuur maken en de structuur verbeteren.

Lossgrond

Voordelen

Lossgrond is van nature vruchtbaar en goed gedraineerd, waardoor het een ideale bodem is voor haagplanten die voldoende voedingsstoffen en zuurstof nodig hebben. Daarnaast is het van nature kalkhoudend, wat de opname van voedingsstoffen bevordert.

Nadelen

Een nadeel van lossgrond kan zijn dat het snel uitdroogt en moeilijk vocht vasthoudt, waardoor het minder geschikt is voor haagplanten die veel water nodig hebben.

Tips om de bodem te verbeteren

Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe aan de lossgrond om de bodemstructuur te verbeteren en het vocht beter vast te houden. Indien nodig kan kalk worden toegevoegd om de pH-waarde van de bodem te verhogen en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

 

En toch zijn alle soorten grond in Nederland geschikt om alle soorten haagplanten op te planten

Het is goed om te weten welke grondsoorten geschikt zijn voor bepaalde haagplanten, maar het is ook fijn om te weten dat alle blote wortel planten van Qweeker van goede kwaliteit zijn en met goede zorg op alle soorten grond in Nederland kunnen groeien.

Onze blote wortel planten groeien al door heel Nederland

Taxus baccata (venijnboom) met blote wortel hebben minder wortelgroei dan potplanten

Blote wortel planten zijn planten die zonder grond worden verkocht. Dit kan zorgen voor extra stress voor de planten, omdat ze moeten ‘wennen’ aan de nieuwe grond. Maar bij Qweeker worden de planten zo gekweekt dat ze zo sterk mogelijk bij de mensen thuis aankomen. Dat is het voordeel van het zelf in de hand hebben van het productieproces.

Door zorgvuldige behandeling en voorbereiding zijn de blote wortel planten van Qweeker van goede kwaliteit en kunnen ze op alle soorten grond in Nederland groeien. Natuurlijk hebben de planten wel verzorging nodig, zo is het water geven van de planten het aller-belangrijkst.

Voor extra sterke planten kies je voor potplanten

Taxus baccata (venijnboom) in pot hebben meer wortelgroei (wortels groeien jaar extra in de pot) dan met blote wortel.

Maar als je extra zekerheid wilt, dan kun je kiezen voor potplanten. Deze planten worden geleverd met een extra jaar wortelgroei, waardoor ze nog sterker en weerbaarder zijn dan de blote wortel planten. Ook deze planten hebben verzorging nodig, maar ze zijn over het algemeen minder gevoelig voor stress en kunnen dus beter tegen verschillende grondsoorten.

Onze planten groeien al in elk deel van Nederland

Kortom, welke grondsoort je ook hebt in jouw tuin, alle blote wortel planten van Qweeker zijn van goede kwaliteit en met zorg behandeld.

Op deze manier kunnen alle planten zonder problemen groeien op alle soorten grond in Nederland. Zo groeien onze blote wortel planten al in heel Nederland, dus de grond hoeft niet uit te maken. En als je nog meer zekerheid wilt, dan kun je kiezen voor potplanten.

Tuingrond verbeteren

Man graaft met schep in de tuin om grond om te spitten

Gebruik de minder scherpe Vivimus

Mocht je de grond eigenhandig toch nog wat willen verbeteren, dan kun je Vivimus door de bestaande grond heen mengen tijdens het aanplanten. Deze Vivimus is minder ‘scherp’ dan compost, waardoor je zeker goed zit met het verbeteren van je arme tuingrond.

Natuurlijke compost werkt ook goed; maar kijk goed naar wanneer je het doet.

Compost is ook een geweldige manier om de tuingrond te verbeteren. Het kan overal in de tuin worden gebruikt, maar het is het beste om het te gebruiken op plekken waar planten groeien die veel voedingsstoffen nodig hebben. De beste tijd om compost toe te voegen is in het voorjaar of de herfst, als de bodem niet bevroren is en niet te nat of droog is.

En hoe je het doet

Om compost toe te voegen, graaf je een gat in de grond en meng je de compost door de bovenste laag van de grond. Je kunt ook een dunne laag compost over de grond verspreiden en het met een hark door de bovenste laag van de grond mengen. Zo geef je je planten een gezonde bodem om in te groeien.

De bodem; de basis voor een gezonde haag in je tuin.

In deze blog wordt uitgelegd dat de bodem waarin haagplanten worden geplant, een cruciale rol speelt in de groei en gezondheid van de planten. Een goede bodem moet goede drainage en beluchting hebben, voldoende voedingsstoffen, de juiste pH-waarde en voldoende water vasthoudend vermogen. Als de bodem niet aan deze eigenschappen voldoet, kan deze worden verbeterd door bijvoorbeeld compost of Vivimus toe te voegen. Ook zou je kalk toe kunnen voegen om de pH-waarde te verhogen.

De blog beschrijft ook de verschillende soorten grond in Nederland en welke haagplanten goed gedijen op elk type grond. Zandgrond is los en luchtig en arm aan voedingsstoffen. Haagplanten zoals de liguster en de hulst groeien goed op deze grond omdat ze minder water nodig hebben.

Kleigrond is rijk aan voedingsstoffen, maar de bodemstructuur is compact en dicht. Voorbeelden van planten die hier extra goed mee zijn haagbeuk en beukenhaag. Deze planten groeien goed op kleigrond omdat ze veel voedingsstoffen nodig hebben en tegen een vochtige bodem kunnen.

Veen- en moerasgrond bestaan voornamelijk uit organisch materiaal, waardoor het snel verzadigd kan raken met water. Meidoorn en sleedoorn groeien goed op deze grond vanwege hun vermogen om een zure bodem te verdragen. Lössgrond is vruchtbaar en goed gedraineerd, wat de haagbeuk en de liguster helpt om te groeien, aangezien ze voldoende voedingsstoffen nodig hebben.

Zo hebben we besproken welke planten goed groeien op welke grondsoorten. Toch maakt het niet veel uit welke grondsoort je in je tuin hebt. Met de juiste verzorging groeien al onze planten op elke soort grond in Nederland. Al onze soorten planten groeien namelijk al in tuinen kriskras door het land heen.

Zo willen we samen met jullie zoveel mogelijk planten in de wereld uitplanten. Dit doen we door hoge kwaliteit planten af te leveren. We kweken zelf haagplanten en hebben hierdoor een goed zicht op onze kwaliteit:

 

Het groenst van de Qweeker!