Je brengt kleur in je tuin met haagplanten

Keuze tip

Je hebt er vast wel eens aan gedacht om jouw tuin wat kleur te geven, en er is geen beter moment dan vandaag. Bloemen zijn een voor de hand liggende keuze als het gaat om het toevoegen van kleur aan de tuin, maar als je verder kijkt, vind je een prachtige reeks andere opties aan haagplanten die ook deze truc doen. Hieronder ga ik al mijn favoriete manieren om kleur toe te voegen in mijn eigen achtertuin met jullie delen!

Je kunt op veel manieren kleur toevoegen aan de tuin.

Er zijn zoveel manieren om je tuin kleur te geven. De eerste manier is met haagplanten. Er zijn zeer veel verschillende soorten planten, met allemaal verschillende bladeren en stengels in verschillende kleuren. De kleuren rood, geel, oranje, paars, blauw en groen komen allemaal terug in onze verschillende soorten.

Een andere manier om kleur toe te voegen is door vogels en insecten te lokken. We schreven bijvoorbeeld in deze vorig blog welke planten het beste vogels aantrekken. Maar zo heb je ook verschillende insecten die in de tuin leven, zoals mieren, bijen & lieveheersbeestjes. In ons assortiment zijn planten te vinden die vogels aantrekken, planten die interessant zijn voor insecten, èn zelfs planten die zowel vogels als insecten aantrekken.

We zullen alle manieren met je bespreken, zodat jij kunt bepalen hoe jij extra kleur aan de tuin kunt gaan toevoegen.

De meest voor de hand liggende manier: kies haagplanten met kleurrijke stengels of bladeren, en er is een regenboog aan opties

verschillende kleuren bossen in een tuin met op de voorgrond een thuja.

Wil je wat kleur toevoegen aan uw tuin? Kijk dan eerst eens naar de mogelijkheden in kleuren bij de stengels en bladeren van de plant. Stengels van de planten blijven het hele jaar door zichtbaar en zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Daarnaast heb je ook nog de bladeren die het hele jaar door verschillende kleuren aannemen. Daarom is de plant zelf de meest voor de hand liggende manier om wat kleur in de tuin toe te voegen. Er is een regenboog aan mogelijkheden, hieronder hebben we voor jou een paar ideeën gesorteerd per kleur.

Rode stengels en bladeren

De kornoelje zal nog wel een paar keer langs komen in deze blog, deze heeft namelijk veel verschillende kleurrijke varianten in de stengels. Zo heeft de rode kornoelje felle rode stengels. Als het blad in de winter van deze plant afvallen, dan krijg je een fantastisch zicht in de tuin door de felrode stengels.

Daarnaast hebben we de meest begeerde plant onder de kwekers; de rode beuk (of zoals in kwekerijland; D’n rooien buuk). Deze plant heeft fantastische donkerrode bladeren in de lente en zomer, waardoor deze plant zorgt voor een mooie kleurentwist in de tuin.

Oranje blad in de wintermaanden

Verschillende planten verliezen hun kleuren in de herfst, maar houden het blad wel vast. Zo bijvoorbeeld ook de groene beuk. Het blad van deze plant verliest in de herfst zijn groene kleur en verandert in een oranje herfstkleur. Tot de lente aanvangt blijft deze kleur en daarna zal de originele groene kleur weer tevoorschijn komen.

Gele stengels en bladeren

Daar hebben we de kornoelje weer. Dit keer is het de Canadese kornoelje. Deze plant verliest ook zijn blad, waardoor de stengels zichtbaar worden. De stengels van de Canadese kornoelje hebben een prachtige gele kleur. De Canadese kornoelje zorgt daardoor in de winter voor extreem felle geeltinten.

Ook in het blad kan de kleur geel weleens voorkomen; zo kweken wij de bonte liguster. Deze plant heeft een groene kleur van zichzelf, maar heeft een lichte gele gloed over het blad heen zitten. Een parel voor het oog en een aanrader om wat kleur mee in de tuin te brengen.

Groen is de kleur van de planten

Groen is natuurlijk de kleur die gelijk doet denken aan planten. Zo heb je verschillende soorten planten die het hele jaar door groen blijven, maar ook vele planten die een deel van het jaar groene bladeren hebben. Om terug te komen op de groenblijvende planten; kijk vooral eens bij de lauriersoorten of de taxus/conifeer voor het hele jaar door groene kleuren.

Paarse takken

De witte kornoelje heeft, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen witte stengels of takken. Deze Siberische plant heeft namelijk paars/rode stengels. Deze kornoelje heeft (net als andere kornoeljes) fantastische kleuren op de stengels zitten. Tip; mix eens wat verschillende soorten kornoelje voor een mooi kleurenpallet in de winter.

Roze gloed over het blad

Alweer een kornoeljesoort, dit keer is het de Elegantissima, ofwel de bonte kornoelje. Deze kornoelje heeft namelijk een deel van het jaar een roze-achtige gloed over de stengels heen zitten. Ook deze Cornus Elegantissima is een ideale plant om wat kleur mee in je tuin te brengen.

Ook de bloemen en bessen brengen een kleurenpallet aan keuzes om jouw tuin mee in te kleuren.

roze bloemen en oranje bloemen zorgen voor een kleurrijk pallet in een groene haag.

Het mooie aan veel planten is dat ze door het jaar heen veranderen. Zo bloeien er bijvoorbeeld verschillende soorten bloemen en bessen aan allerlei planten. In de wereld van bessen en bloemen zijn verschillende kleuren te vinden, waaronder de volgende:

Rode bessen, zowel voor mens als dier

De kleur rood komt vaak voor in verschillende bloemen en bessen. Zo groeit de taxus (als deze niet gesnoeid wordt) rode besjes. Deze zijn eetbaar voor vogels, maar giftig voor mensen; kijk dus uit! Voor de eetbare bessen kun je beter kiezen voor de Gelderse roos, ook hier zijn vogels dol op.

Oranje besjes zijn de vogels dol op

Oranje is een veelvoorkomende kleur bij bloemen en bessen van haagplanten. Zo krijgen haagplanten als de lijsterbes en de duindoorn oranje bessen tijdens de bloei. Hopelijk zijn ze voordat je ze gezien hebt nog niet opgegeten door de vogels, want ook deze besjes zijn erg in trek bij de onze gevleugelde vrienden.

Gele bloemen voor een mooi contrast in de tuin

Vele kleuren geel komen voor in de natuur, zo ook in de bloemen van haagplanten. Zo bloeit de gele kornoelje voordat de bessen tevoorschijn komen gelige bloemen. Voor gele besjes kun je eens kijken bij de groene zuurbes.

De groene kleur zit vaker in de takken of bladeren

Groene bloemen en bessen komen niet veel voor in de natuur. Dit geldt zeker ook voor de haagplanten. Bij haagplanten groeien niet veel groene bloemen en bessen. Wel zijn er tal aan haagplanten die het hele jaar groenblijvend zijn, zoals de taxus/conifeer of verschillende lauriersoorten.

Blauwe (eetbare) bessen

Blauw is heel schaars in onze natuur, maar toch komt de kleur voor in een aantal bloemen en/of bessen. Bij haagplanten gaat het vooral om donkerblauwe bessen. Deze kleur zie je bijvoorbeeld bij de sleedoorn.

Paars hebben we helaas (nog) niet

Paarse bloemen hebben wij momenteel niet in ons assortiment, helaas geen regenboog vol! Maar blauw en rood maken samen ook paars, toch?

Roze bloesem om het af te sluiten

Echt roze besjes zijn niet veel verkrijgbaar, maar de roze bloesem geeft vaak een mooi gezicht. Zo heb je bijvoorbeeld de bloesem van het krenteboompje wat een heerlijk kleurtje geeft aan de tuin; zo lijkt het net of je in het Amsterdamse bos loopt.

Ook bij de bloemen hebben we een aantal roze kleuren in het assortiment. Zo heb je de hondsroos met zijn roze bloemen. Een heerlijk zicht in juni en juli, want dat is wanneer deze bloemetjes tevoorschijn komen.

Bloemen zijn de kleurrijkste troef van een tuinier; insecten in overvloed

een vlinder zit op een bloesem van een groene plant in bloei

Bloemen trekken bijen en andere insecten aan die planten bestuiven om ze te helpen groeien en om vruchten te dragen. Daarom zijn insecten ook een enorm belangrijke gast in de moestuin. Ze zijn namelijk essentieel voor het bestuiven, en daarmee groeien en overleven van veel planten en vruchten.

Daarnaast zijn deze insecten en bijen nog heel nuttig voor een andere reden, het brengt een levendige sfeer in je tuin.

Alle verschillende soorten lieveheersbeestjes, bijen, muggen, vliegjes, krekels, vlinders en ga zo maar door. Deze insecten hebben allemaal hun eigen kleurtje. Hierdoor heb je behalve wat extra leven ook wat extra kleurtjes in je tuin.

Al met al genoeg keuze om wat kleur in de tuin te brengen

Er zijn erg veel planten die kleur geven aan je tuin. De meest voor de hand liggende manier om kleur in je tuin te krijgen is met de haagplanten zelf; deze kleuren blijven bijna het hele jaar door zichtbaar. Daarnaast kun je haagplanten met bloemen of bessen in je tuin planten voor wat extra kleurtjes die gedurende het jaar door veranderen. Deze bloemen en bessen brengen extra kleuren naar je tuin, maar ook verschillende insecten met verschillende kleuren. Met zoveel mogelijkheden is er geen enkele reden waarom jouw tuin saai zou moeten zijn!

Je heb genoeg keuzes van ons gehad om wat kleur je tuin in te brengen, nou hup; die tuin in!