Maak van jouw camping een groen paradijs; de voordelen van haagplanten

Keuze tip

Ben jij een trotse eigenaar van een camping, waar je elk jaar honderden of zelfs duizenden gasten ontvangt?

Dan ben je vast begaan met de natuur en het behoud daarvan op jouw camping. Want hoewel kamperen een prachtige manier is om van de natuur te genieten, kan het ook leiden tot negatieve milieueffecten. Gelukkig zijn er veel manieren om duurzamer te kamperen en de natuur te beschermen. Eén van deze manieren is door het planten van haagplanten op jouw camping!

In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van haagplanten voor campings en geven we je tips en tricks voor het kiezen van de juiste planten voor jouw camping. Want niet alleen dragen haagplanten bij aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van jouw camping, ze bieden ook tal van voordelen voor jouw gasten en hun kampeerervaring.

Dus lees snel verder en ontdek hoe jij als campingeigenaar een positieve impact kunt hebben op de natuur door het planten van haagplanten op jouw camping!

Het belang van natuurbehoud op campings

Natuurbehoud is van groot belang op campings. Niet alleen voor de flora en fauna, maar ook voor de kampeerervaring van jouw gasten.

Niemand zit te wachten op een kaal en troosteloos kampeerterrein zonder bomen, struiken en planten. Dat zou zijn alsof je naar een festival gaat zonder muziek, of naar een barbecue zonder worstjes. Het is gewoon niet compleet.

Door het planten van haagplanten op jouw camping, creëer je niet alleen een mooie en aangename omgeving voor jouw gasten, maar draag je ook bij aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. En wie wil er nou niet kamperen in een groene oase, waar je de vogels hoort fluiten en de insecten vrolijk zoemen?

Het nut van haagplanten voor campings

Haagplanten kunnen op verschillende manieren bijdragen aan het natuurbehoud op campings. Om te beginnen zorgen ze voor een groene buffer tussen de kampeerplekken, waardoor de privacy van jouw gasten wordt gewaarborgd en ze zich meer één voelen met de natuurlijke omgeving.

Daarnaast bieden haagplanten schuilplekken en nestgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren, wat bijdraagt aan de biodiversiteit op jouw camping.

Ook zorgen haagplanten voor een natuurlijke scheiding tussen de verschillende gebieden op jouw camping, zoals het kampeerterrein en de parkeerplaats. Hierdoor voorkom je dat gasten onbedoeld schade aanrichten aan kwetsbare natuurlijke gebieden.

Al deze voordelen zullen we nog kort behandelen met een plantadvies als aanvulling hierop.

Planten die privacy bieden en geluidsoverlast verminderen

Natuurlijke begroeiing is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het biedt ook tal van praktische voordelen voor jouw camping. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dienen als een natuurlijke afscheiding tussen de kampeerplekken, waardoor je meer privacy hebt en minder last hebt van geluidsoverlast.

Stel je bijvoorbeeld voor dat op de camping een groepje vrienden te gast hebt. Helaas staan er geen struiken om je heen om het geluid te dempen. Voordat je het weet, wordt het gezellige kletspraatje een luidruchtige bijeenkomst die de hele camping kan horen.

Een groene beukenhaag biedt privacy voor een chalet op een camping.

Met een haag om je kampeerplek hoef je je daar geen zorgen over te maken. De haagplanten fungeren namelijk als een natuurlijke geluidsdemper. Bovendien bieden ze ook nog eens privacy, waardoor je ongestoord kunt genieten van je vakantie. Niets is tenslotte zo vervelend als boze blikken van je gasten.

Voor extra privacy en geluidsdemping kun je het beste kiezen voor planten die het hele jaar door blad houdend zijn. Zo heb je verschillende lauriersoorten, de groene beuk of de haagliguster die het hele jaar door hun blad houden om de privacy van je gasten te kunnen garanderen.

Planten die insecten, vogels en andere dieren aantrekken en bijdragen aan biodiversiteit

Haagplanten zijn niet alleen nuttig voor privacy en geluidsdemping op campings, maar ze dragen ook bij aan het behoud van de biodiversiteit op de camping. Door het planten van verschillende soorten haagplanten kun je namelijk diverse insecten, vogels en andere dieren aantrekken die anders niet op de camping te vinden zijn.

Een groene coniferenhaag (Thuja) trekt een mooie oranje vlinder aan.

 

Voor de meeste insecten is het belangrijk dat de planten bloemen en/of bessen groeien. Hier komen de meeste insecten namelijk op af als ze planten gaan bestuiven. Wil je meer weten over planten die insecten aantrekken? Lees dan vooral deze blog over de top 5 insectenlokkers.

Haagplanten die aantrekkelijk zijn voor vogels zijn bijvoorbeeld de meidoorn en de sleedoorn. Deze planten bieden beschutting en voedsel voor vogels gedurende het hele jaar en voorzien ze ook nog van voedsel.

Aanrader: deze planten staan ook in onze top 5 planten voor vogels.

Andere haagplanten die bijdragen aan de biodiversiteit zijn bijvoorbeeld de Gelderse roos en de hulst. Deze haagplanten bieden ook beschutting en voedsel voor verschillende insecten en andere diersoorten en zijn daarnaast ook nog eens wintergroen.

Het planten van diverse soorten haagplanten kan dus bijdragen aan een gezonde en diverse leefomgeving voor verschillende diersoorten op de camping. En dat is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor de gasten van de camping die kunnen genieten van al het mooie natuurschoon om hen heen.

Planten die de lucht zuiveren en verkoeling bieden

Naast de eerdergenoemde voordelen bieden haagplanten nog meer voordelen voor campings. Sommige haagplanten hebben namelijk het vermogen om de lucht te zuiveren en daarmee een schone en frisse omgeving te creëren.

Kampeergasten vinden het natuurlijk heerlijk om wakker te worden in de zuivere lucht. Een haagplant die hieraan bijdraagt is bijvoorbeeld de klimop. Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Daarnaast is de klimop ook nog eens wintergroen en kan hij een mooie groene muur vormen die het hele jaar door privacy biedt.

Een aantal bomen rond een meer op een camping bieden verkoeling aan alles campers die op deze camping staan.

 

Maar naast het zuiveren van de lucht bieden haagplanten ook verkoeling op warme zomerdagen. Een boom zoals een berk of eik kan bijvoorbeeld zorgen voor verkoeling en schaduw op de camping. Op deze manier kunnen kampeergasten heerlijk genieten van de buitenlucht zonder last te hebben van de hitte.

Kortom, het planten van haagplanten kan niet alleen bijdragen aan privacy en geluidsdemping, maar ook aan het zuiveren van de lucht en het bieden van verkoeling. Door een diverse mix van haagplanten te kiezen, kunnen campingeigenaren ervoor zorgen dat hun gasten zich nog meer verbonden voelen met de natuur en kunnen genieten van alle voordelen die haagplanten te bieden hebben.

Planten die geschikt zijn voor kinderen

Natuurlijk wil je als campingeigenaar dat je gasten zich thuis voelen en plezier hebben op jouw camping. En dat geldt natuurlijk ook voor de jongste gasten. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van haagplanten rekening te houden met kindvriendelijke opties.

De haag op de achtergrond biedt bescherming aan het kind wat op de voorgrond van de tent wat aan het spelen is met zijn bril.

Zo zijn er diverse haagplanten die geschikt zijn voor kinderen, bijvoorbeeld de verschillende beuken. Dit zijn planten die geen doorns of giftige bessen hebben en dus veilig zijn voor kinderen om rond te spelen. Kortom, met de juiste keuze van haagplanten zal jouw camping ook voor de jongste gasten een veilige plek zijn.

Creëer een groene oase voor jouw gasten op de camping

Natuurbehoud op campings is belangrijker dan ooit. Gelukkig kunnen haagplanten een grote bijdrage leveren aan het behoud van biodiversiteit en het creëren van een gezonde leefomgeving.

Door planten te kiezen die privacy bieden, insecten aantrekken, de lucht zuiveren en verkoeling bieden, kunnen campingeigenaren eraan werken om een groene toekomst te creëren. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet wakker worden in een oase van groen en gezonde lucht?

Dus laat die groene vingers wapperen en plant die haagplanten! Want zoals de oude tuinierswijsheid luidt:

Haagplanten zijn als kampeerders: ze zijn op hun best in gezelschap!