Alles over de Veldesdoorn – Spaanse aak (Acer campestre)

Deze plant groeit heel snel met meerdere (zij-)takken, waardoor de haag in een mum van tijd tot een grote en brede haag kan uitgroeien. Een ander groot pluspunt aan deze soort is dat het eigenlijk heel goed tegen verschillende omstandigheden kan. Hij kan zich vestigen in vele grondsoorten en is goed bestand tegen koude en natte, maar ook warme en droge weersomstandigheden. De veldesdoorn is een plant die gebruikt kan worden voor allerlei hagen in verschillende afmetingen.

Veldesdoorn – Spaanse aak van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij
 • Deskundig groeiadvies
 • Afhalen mogelijk
 • Gratis verzending boven €300

 Producteigenschappen van de Veldesdoorn

Met meer dan 40 centimeter per jaar groeit de veldesdoorn enorm hard. Als je de haag sneller blikdicht wilt hebben, moet deze teruggesnoeid worden. De Acer campestre kun je als haag uit laten groeien tot heg van enkele meters hoog. Als boom kan hij tot wel 10 meter hoogte reiken! De veldesdoorn is een hele makkelijke soort en groeit zowel in de schaduw, halfschaduw als de zon. Qua type grond is de veldesdoorn ook niet de moeilijkste: deze plant kan namelijk zowat alle grondsoorten verdragen. Ook (zee)wind kan de veldesdoorn zeer goed verdragen waardoor het een van de sterkste en makkelijkste plantsoorten in ons assortiment is. De Acer campestre is niet zo’n dorstige plant. De plant heeft in principe al genoeg aan het water waar moeder natuur hem in voorziet. Let wel op: de veldesdoorn kan in de eerste twee jaar na het aanplanten wel wat extra water gebruiken in de drogere periodes van het jaar. Na deze 2 jaar zou de plant in principe sterk genoeg moeten zijn. Hierbij geldt: alleen de wortels water geven, deze nemen tenslotte het water op. De veldesdoorn is een bladverliezende soort die in de winter redelijk snel al het blad verliest. De bladeren van de Acer campestre zijn groen van kleur en bestaan uit 3 tot 5 slippen (zie foto’s). Deze bladeren komen tevoorschijn in april en mei, tijdens de bloeiperiode.

Het onderhouden van de veldesdoorn: veel onderhoud

De veldesdoorn: ideaal voor de echte tuiniers onder ons! De veldesdoorn heeft de neiging om breed uit te groeien, daarom adviseren we om elk jaar 3x te snoeien om een mooie haag te behouden - de Acer campestre snoeit gelukkig heel gemakkelijk. Het is wenselijk om de veldesdoorn vaker terug te snoeien, zo krijgt de plant een extra impuls om met meer takken terug te groeien. De veldesdoorn groeit namelijk normaliter recht omhoog, door deze terug te snoeien gaat deze meerdere takken groeien. Wij adviseren om de veldesdoorn te snoeien in de winter (oktober-januari, maar niet tijdens vorst), in het eind van de lente (mei-juni) en aan het einde van de zomer (rond september). Zo behoud je een mooi gevormde Acer campestre haag in de tuin. In de eerste jaren kan je bemesting bij de veldesdoorn gooien na het snoeien, maar dit is niet noodzakelijk. Wil je sneller een dichtere haag? Bemest de Acer campestre (Veldesdoorn / Spaanse Aak) dan extra met bijvoorbeeld hagenmest. De Acer campestre is tot wel -25 graden Celsius winterhard. Dit betekent dat de plant geen kwaad aangedaan worden met temperaturen tot de -25 graden Celsius. Hierdoor kan de plant ook in de winter gesnoeid worden en hoef je hem in de meeste Nederlandse winters niet onder te stoppen.

Het planten van een veldesdoorn

Veldesdoorn in pot

Je hebt de planten ontvangen op een pallet of in een boxpallet. Je hoeft de potplanten niet onmiddellijk te planten. Wel is het verstandig de planten te lossen. Als je niet direct plant zet je ze ergens beschut tegen elkaar neer. Dit mag binnen, maar niet langer dan een week. Geef de planten elke dag water zodat de pot niet uitdroogt. Zorg ervoor dat de planten niet droog komen te staan. De plant haalt zeker het eerste jaar zijn vocht grotendeels uit de potkluit. Pas als de nieuwe wortels goed in de omliggende grond zitten komt het vocht en voeding van buiten de potkluit. Geef dus met droge periodes in de zomer op tijd water.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi de eventueel meebestelde Vivimus van DCM over de uitgegraven grond en over de bodem van de sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de pot van de plant .” Breek” de potkluit lichtjes met de hand zodat de wortels een beetje uit elkaar gaan.
 • Zet de planten in de sleuf op de gewenste afstand. Zet de bovenkant van de kluit gelijk of iets onder het maaiveld.
 • Vul de sleuf met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen en water alles goed aan zodat de grond goed rond de potkluit aansluit. Als je gekozen heeft voor de hagenmest van DCM verdeel je deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Veldesdoorn met blote wortel

Zorg dat je nieuwe veldesdoorn niet kan verdrogen. Houd de plant daarom zo lang mogelijk in de verpakking tot je deze gaat planten. De wortels mogen niet blootgesteld worden aan zon en wind en moeten vochtig blijven.

 • Graaf de sleuf voldoende ruim uit. Gemiddeld 40-50 cm diep en 40-50 cm breed.
 • Maak de grond van de uitgegraven sleuf los. Zo staat de haag straks goed in de losgemaakte grond.
 • Strooi eventueel de grondverbeteraar over de uitgegraven grond en door de gegraven sleuf. Als je de sleuf dichtgooit, mengt de grondverbeteraar door de bestaande grond.
 • Haal de plant uit de verpakking en plant deze in de sleuf.
 • Als je gekozen hebt voor de hagenmest, verdeel je dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking over de totale lengte van de toekomstige haag.
 • Bedek de wortels meteen met ± de helft van de grond die uit de sleuf is gekomen. Plant de wortelhals gelijk of iets onder het maaiveld. De wortelhals is de plaats waar de stam overgaat in de wortel. Nogmaals: laat de wortels niet uitdrogen!
 • Nadat de haag is geplant kan je de planten met een gieter “aanwateren”. De grond en de planten mogen goed vochtig worden. Geef het water de tijd om weg te trekken.
 • Maak de sleuf dicht met de andere helft van de overgebleven grond, druk deze lichtjes aan en geef eventueel nogmaals water.

De hagenmest zorgt voor de eerste bemesting van jouw nieuwe haag. Nadat de haag is uitgelopen hoef je in de 1e zomer niet meer bij te mesten. Pas het voorjaar erna kan je weer bij mesten. We adviseren hagenmest van DCM omdat dit minder “scherp” en milieuvriendelijker is dan kunstmest.

Online een veldesdoorn kopen? Bestel direct in onze webshop!

Bij Qweeker vind je veldesdoorn in verschillende lengtematen: met blote wortel óf in pot gekweekt.. Met een veldesdoorn van Qweeker heb jij altijd een haagplant van topkwaliteit!

 

Verzending en levering

 • Nederland & België
 • Gratis afhalen: minimaal 2 dagen (soms eerder)
 • Bezorgen: minimaal 3 werkdagen (Gratis vanaf 300 euro)
 • Je nieuwe haag wordt zo laat mogelijk en met liefde ingepakt
 • Met nog extra water wordt de reis zo aangenaam mogelijk
 • Plant mee in de auto? We geven advies

Garantie

Het kan gebeuren dat ondanks onze ultieme controle op de kwaliteit, de nieuwe plant niet aanslaat in jouw tuin. Het is ons doel om de wereld een stukje groener te maken, daarom willen we dat ook jouw plant aanslaat. We geven daarom garantie op onze producten. Als dit nodig is, leveren we een nieuwe plant of een vervangend product na. Om in aanmerking voor garantie te komen is het belangrijk dat de planten;

 • Uiterlijk 12 maanden geleden bij je thuis geleverd zijn.
 • Aangeplant zijn volgens onze plantinstructies.
 • Niet op de juiste manier verzorgd zijn (denk aan juist snoeien en genoeg water geven bij droger weer).
 • Geen schade is aangedaan door het weer (zon, hitte en vorst), arme bodemstructuur, dieren, insecten, brand of overstromingen.

De groene kanten van Qweeker

 • Direct van onze kwekerij

 • Deskundig groeiadvies

 • Afhalen mogelijk

 • Gratis verzending boven €300 (geldt niet bij zakelijke inlog)